23.06.2021, 13:42

Kırım Tatarları ve Bayrak Bayramı

Bayrak bir devletin, bir milletin sembolüdür. Vatan üstünde dalgalanan bir simgedir, devletin ruhudur. Devletin geçmişi, geleceği, yaşamı, hiçbir zaman unutulmaması gereken bir semboldür. Bilhassa Türk insanının ve Türk Devletlerinin bu konuda en ufak bir saygısızlığa tahammülü yoktur. Bayrağa baktığı anda orada bütün milletini, özünü ve devletini görmektedir.

Kurulu devletleri olmasada Kırım Tatar halkı için de bayrak, onların en büyük değeridir. Yaşamak ve ayakta kalmak ancak böyle bir inançla mümkün olabilmiştir. Hanlık öncesi Altın Orda Devleti zamanından başlamak üzere bazı küçük hatları farklı olabilen Tatar Tamga’ları, bayrak simgesi olarak tanınmış ve kullanılmışlardır. Şu anda mavi renk üzeri terazi benzeri sarı renkli bir Tarak Tamga kullanılmaktadır. Tarağın orta ayağı Han’ı, sağ taraftaki ayak yardımcısını ve sol taraftaki ayak ise Han’dan sonra Han olacak veliaht/şehzade’yi temsil etmektedir.

KIRIM'A DÖNÜŞ ÇABALARI

18 Mayıs 1944 sürgünü sonrası halkımız, bulundukları ülkelerden vatan Kırım’a dönme çabalarını daima sürdürmüşlerdi. Nihayet perestroyka ve glasnost ilanı ile rahatlayan halkımız SSCB’nin de parçalanmasına rastlayan 1989 ve devamı yıllarda Kırım’a dönme imkânı bulmuşlardır. Dönüş sonrası hemen kendi idari sistemleri için gerekli olan Kırım Tatar Milli Meclisini (KTMM) kurmuşlardır. Bugün hala Kırım Tatar toplumunun en üst düzey karar ve idare organıdır. Meclis Azaları dört yılda bir yapılan kurultaylarda halk tarafından seçilen delegelerce görevlendirilir.

BAYRAK BAYRAMI GENÇLERE ARMAĞAN

2010 yılı Ağustos ayında yapılan Milli Kurultay’ın 3. toplantısında verilen bir teklif uygun görülerek karara bağlanır. Bu teklife göre Kırım’a dönüldükten sonra KTMM’nin kurulduğu gün olan 26 Haziran tarihi “Bayrak Bayramı” olarak kabul ve ilan edilir. Yüce Atatürk’ün 23 Nisan TBMM Kuruluş tarihini çocuklara, 19 Mayıs kurtuluş savaşının başladığı tarihi gençliğe bağışladığı gibi KTMM de Bayrak Bayramını gençliğe bağışlamıştır. Şimdi her 26 Haziran gençliğimiz tarafından şenliklerle kutlanmaktadır. Sabah erkenden bayraklarla donatılmış arabalarla köyler ziyaret edilip herkes şenliklere davet edilir. Merkezi yerlerde toplanan halk açılış konuşması ve dua sonrası eğlenceleri izler. Gençler halk oyunlarını oynar, bütün sanatçılar orada şarkılarını söyler, okul sonu başarı ödülleri orada verilir, yarışmalar yapılır, çocukları teşvik etmek için güreş müsabakaları düzenlenir.

Ukrayna’nın Başkenti Kiev’de yaşayan Kırım Tatarlarının “Bayrak Bayram”ı kutlaması...

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@