02.04.2024, 12:05

Ayşe Ünlüce olumsuzluklara rağmen başardı!

Sezai Şen yazdı..

Eskişehir'de Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğunda bir değişiklik oldu. Evet, başkan değişti. Ancak o koltuğa, koltuğa pek de yabancı ve uzak olmayan bir isim geldi oturdu. O isim, bir önceki dönem Büyükşehir Belediye Genel Sekreteri iken CHP Genel Merkezi tarafından büyükşehir adayı gösterilmeyen Yılmaz Büyükerşen'in ısrarları ile aday yapılan Ayşe Ünlüce idi.

Ayşe Ünlüce isminin belirlenirken elbette Yılmaz Büyükerşen'in aklında olanla, aday gösterildiği zaman vatandaşın aklına gelen arasında önemli farklar vardı. Vatandaş Ünlüce'yi Yılmaz Büyükerşen'in işaret ettiği isim olarak gördü, tanıdı ama zamanla sevdi de. Ünlüce özellikle kadınlar arasında çok sevildi ve kendisinin zafere ulaşmasında kadınların verdiği oylar etkili oldu.

Ayşe Ünlüce 19 Mart 2023 tarihinde eşi Avukat Aydın Ünlüce'yi kaybetmişti. Elbette eşini kaybetmiş, hayata her şeye rağmen tutunmuş bir kadın profili çizilerek Ünlüce'nin seçim yaklaşımı duygusallık üzerine kuruldu ve kendisi her fırsatta bu duygusallığı kullandı. Hatta Nebi Hatipoğlu, Ünlüce ile ilgili bir konuşmasından dolayı "Aile biriylerine saldırmak" ile suçlandı. Ünlüce'nin seçimlere yönelik bu yaklaşımı, özellikle kadınların kendisi ile kurdukları empati nedeniyle önemli oranda tuttu ve başarının asıl unsurlarından biri haline geldi.

BÜYÜKERŞEN'İN DESTEĞİNİ YABANA ATMAMAK LAZIM

Diğer yönden Yılmaz Büyükerşen, her fırsatta Ayşe Ünlüce'ye oy vermelerini istedi kendisini sevenlerden. Hatta "Bana verdiğinizden daha çok oy verin ona !" dedi. Elbette Yılmaz Büyükerşen'in yönlendirmeleri Ünlüce'nin kazandığı seçimin ana taşıyıcılarından biri oldu. Evet, Ayşe Ünlüce, bir önceki seçimde Yılmaz Büyükerşen'in aldığı oy oranına ulaşamadı ancak seçimi kazanmasına yetecek kadar oyu alarak kendisine güvenenleri mahcup etmedi.

Ayşe Ünlüce'nin bu seçimlerdeki en önemli handikaplarından birisi Yılmaz Büyükerşen'in gölgesinde seçimlere girmekti. Ancak zamanla bu izlenimden de kurtuldu. Seçim çalışmalarını daha sonraki süreçlerde kendi başına yürüttü ve belediye başkanlığının üstesinden de gelebileceği yönündeki algıları da güçlendirdi.

İşin doğasına uygun olarak siyasete kadın zarifliğini yansıtmayı başaran Ünlüce, Ahmet Ataç ve Kazım Kurt gibi iki önemli ismin desteğini de almayı başardı. Parti içinde kimseyle kavgalı olmaması, çok büyük oranda örgütler tarafından desteklenmesinin yolunu açtı.

YENİ PROJELER AÇIKLADI, FARKLI BİR YAKLAŞIM GÖSTERMEKTEN KAÇINMADI

Ayşe Ünlüce, projeler açıklasa ve vaatlerde bulunsa "İyi de Eskişehir'de 25 yıldır siz yönetiyorsunuz belediyeyi. Şimdiye kadar yapmadıklarınızı şimdi vaat mi edeceksiniz?" yergileri ile karşı karşıya kalabilecekti. Ancak o bu tür sıkıntılara rağmen yepyeni projeler açıklamaktan ve farklı bir yaklaşım göstermekten kaçınmadı. Bu durum kendisine karşı mesafeli duran seçmen kitlesinin buzlarını eritti, projeleri ile ilgilenmesinin yolunu açtı. Zaten halihazırda Eskişehir'de öğrenci kesiminin ve yaşam tarzına müdahale edileceği endişelerine sahip olanların net bir desteği de vardı. Bu oy vermeye halihazırda hazır kitlenin üzerine ekleyebildikleri ile seçimi kazanmayı başardı.

Ayşe Ünlüce'nin belediye başkanı seçilmesi ile birlikte Eskişehir halkı muhtemelen ne kadar başarılı olabileceği yönünde şüpheler taşıyabilecektir. Zira Ünlüce, iktidarda daha 50 ay kalacak bir siyasi partiden, iktidar partisinden değil. Dolayısı ile projelerine ekstradan bir destek alma ihtimali yok. Normalde Nebi Hatipoğlu'nun kazanması durumunda gelebilecek hizmet ve yatırımların Eskişehir'e gelme imkanı da yok.

Peki Eskişehir halkı bunları sorun eder mi?

Bize kalırsa Eskişehir halkı bu tür konuları pek sorun etmez, etmiyor. Toplu taşıma, trafik ve otopark konularında yaşanan onca soruna rağmen kendisine oy veren bir şehrin halkı elbette bunları da sorun etmez!

Bu arada bazı hususların altına özellikle çizmek lazım. Ayşe Ünlüce Cumhur İttifakına rağmen seçimi kazandı. Yani AK Parti-MHP ve BBP'nin ittifakına karşın Eskişehir ittifakı ile seçimi kazandı. Elbette burada Ünlüce kadar Yılmaz Büyükerşen'in yıllardan beri Eskişehir'de başarmış olduğu Eskişehir ittifakını da görmezden gelmemek gerekiyor.

EMEKLİLERİN TEPKİSİNİ SANDIĞA YANSITACAĞINI SÖYLEMİŞTİK, ÖYLE OLDU

İktitar partisinin seçimlerde genel olarak bozguna uğramasının en önemli unsurlarından birisi de hiç şüphesiz emeklilerin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılardı. Ancak iktidar partisi emeklileri reel olarak mağdur etti; memurlara verilen yüksek seyyanen zammı emeklilere layık görmedi. Emeklilere verilen zamlar da hep sürüncemede bırakıldı. Son günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 5 bin TL ile sınırlı bir seyyanen zam gündeme getirildi ancak o da boş çıktı. Emekliler de iktidara tepkisini yerel seçimlerde sandığa gitmeyerek ya da iktidar partisine oy vermeyecek gösterdiler. Hiç şüphesiz bu durum Eskişehir gibi emekli oranlarının yüksek olduğu bir şehirde Ayşe Ünlüce'nin işini kolaylaştıran bir etmen oldu.

Seçim sonuçlarının şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz. Bu saatten sonra şehrimiz için elbirliği ile çalışma zamanı. Belediye başkanlarının iktidar ile yakın iletişim içinde bulunması şehrimizin daha çok kazanmasına vesile olacaktır diye düşünüyoruz.

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@