07.04.2023, 12:19

Bir oy Kılıçdaroğlu’na, bir oy CHP’ye

Cumhurbaşkanlığı seçimleri için iki güçlü aday ön plana çıkıyor. Mevcut Cumhurbaşkanı, Cumhur İttifakı adayı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve muhalefet lideri, Millet İttifakı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu”. 

“Diğer Cumhurbaşkanı adayları kim olursa olsun, anketlere göre kazanma ihtimali hiç olmayan adaylar. Siyasi yorumculara göre, ancak bölebilecekleri oylar üzerinden pazarlık peşindeki adaylar olarak veya seçimi ikinci tura bıraktırabilecek adaylar olarak değerlendiriliyor”.

“Pazarlıklarını ilk tur için yapma becerisini gösterenler zaten adaylıktan büyük ihtimalle çekilir. Ancak planları, seçimi ikinci tura bıraktırmak için aday olanlar, ciddi olarak değerlendirilmelidir”.

Yukarıdaki yazı 15 Mart 2023’te yayınlandı. O günden bu güne geldiğimizde, Muharrem İnce’nin seçimi ikinci tura bıraktırma hevesi içinde olduğu çok açık ve net, ortada artık. Seçimin ikinci tura kalması demek, Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden kazanması demek olduğu, çokça konuşulan bir değerlendirme.

İzlediğimiz kadarıyla, bir plan çerçevesinde Muharrem İnce’nin rolünü iyi oynadığını gözlemliyoruz. Tamamen hayal satmakla seçmenlerin kafasını karıştırmaya devam ediyor. Söylediklerine kendinin bile inanmadığını, canlı yayınlardaki tutarsız cümlelerinden anlaşılıyor olmasına rağmen, bu gözüken veya ısrarla inandırılan algı nedeniyle, şimdilik epey etkin olduğu söyleniyor, belki sadece sanal bir durum bu, belki de gerçek.

Onun için, Kemal Kılıçdaroğlu’nun işi şansa bırakmamak adına başka hamleler yapması gerekmektedir.

***

Gelelim yine milletvekili seçimlerine. CHP milletvekili aday listesinin üzerinde, doğal olarak Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Pof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in etkisinin olabileceğini yazmıştım. Bu durum halen güncelliğini koruyor. Hatta CHP’de gerçekleşen sözde temayül yoklamasının ardından ortalığın karışması, Yılmaz Hoca’nın bu şartlarda ağırlığını koyması ve partiyi toparlaması gerektiği konuşulmaya başlandı.

***

Şimdi muhalefet partileri açısından çok önemli başka bir konuyu ele almak istiyorum.

 Milletvekili seçimlerinde solun tutumu ve çok duyduğum bir slogan;

“Bir oy Kılıçdaroğlu’na bir oy TİP’ne, bir oy Kılıçdaroğlu’na bir oy Yeşil Sol partiye, bir oy Kılıçdaroğlu’na bir oy Sol partiye”

Cumhurbaşkanlığı seçiminde Kılıçdaroğlu zaten muhalefetin adayı. Kılıçdaroğlu’na verdiniz ve Cumhurbaşkanlığı seçimini kazandırdınız, ama muhalefet mecliste çoğunluğu kazanamadı, o zaman ne olacak…

Sol partiler bu konuyu çok iyi düşünmelidir.

Çünkü parlamento seçimindeki muhalefetin çoğunluğu alması da en önemli bir konu olduğu bilindiği halde;

Bu seçim “boy ölçümüzü alalım” seçimi değil, “oy gücümüzü görelim” seçimi zaten değil, halkta karşılığımızı görelim seçimi hiç değil.

“Pos bıyıklıyım, hitap kabiliyetimde iyi, rüzgârı da arkama aldım, kim tutar beni” hayaliniz, parlamento çoğunluğu olmadığı zaman hayal olarak kalacak. Şimdilik hayallerinizi erteleme ve fedakârlık seçimi olduğunu asla unutmamanız gerekiyor.

Milletvekili çıkaramayacağınızı kesin olarak bildiğiniz halde, seçime katılma mecburiyetiniz olmadığı halde, neden aday çıkartıp seçime girersiniz ki? Oyların boşa gideceği hiç aklınıza gelmez mi?

Dip Not: Sol Parti (eski adı ÖDP) bu dönem seçimlere girmezse, daha sonraki seçimlere katılamayacağı için, mecbur genel seçime katılma kararı aldı.

Yaptığınız işin ne işe yarayacağını neden düşünmezsiniz? Bu, solculuk ile açıklanmaya çalışılmasın, partinizin alacağı oy mu çok önemli, muhalefetin mecliste de çoğunluğu sağlaması mı önemli?

Bu durum birçok ilde geçerlidir, Eskişehir’de daha da geçerli. Hele, CHP’nin adayları kesinleşmediği halde şimdiden böyle bir söylemin yaygınlaştırılmaya çalışılması çok anlamlı değil.

Bu, şu demek; “Ben CHP’nin aday sıralamasını -listesini- beğenmedim, onun için şuraya vereceğim”in alt yapısını bugünden hazırlamaktır. Bu düşünce yapısı kime, sola ne, muhalefete ne kazandıracak onu açıklayabileceklerini zannetmiyorum.

Muhalefetin 13. Cumhurbaşkanlığı seçimini ve mecliste çoğunluğu kazanması için, bugün söylenecek en iyi slogan, “bir oy Kılıçdaroğlu’na, yine bir oy CHP’ye” olmalıdır.

Gün, nostaljik sol hayallere şimdilik ara verip, akılcı olma günüdür.

Değilse, gerçek sol idealler için de, zamanın çok daha geriye gitmesi kaçınılmazdır.

saglisolluhaber.com

Yorumlar (1)
Murat Kahyaoğlu 13 ay önce
Güzel ve gerçekçi bir yorum. Kutlarım
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@