15.06.2023, 14:35

CHP'de değişim olur (mu?)

Olur.

Değişim, tamamen kişi veya kişiler olarak anlaşılmayıp, ilkesel anlamda olursa olur.

İşe yarayan, yönetimsel anlamda çıkabilecek sorunlara karşı anayasa olarak kabul edilen, kişilerin çıkarını değil, üyelerin hatta toplumun sorunlarına çözüm bulan ve kucaklayan tüzük değişikliği ile değişim olur.

Tüzük çağdaş sosyal demokrat ve sol değerler ışığında yeniden yazılmalı ki, aşağıdaki sorunlara çözüm olursa değişim olur.

Ne demek işitiyorum?

Yaklaşık 40 yıldır CHP emekçisi olarak hiç karşılık beklemeksizin, hemen hemen partinin birçok seçim-kongre süreçleri içinde olan biri olarak, sahada görülen sorunlardan yola çıkarak tespit ettiğim sorunlara karşı bulduğum pratik çözüm önerilerimden başlamak istiyorum.

Üyeden başlayalım...

Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi, “Partiler tüzüklerinde üyelikler ile ilgili reform yapmalı, karar ve seçme-seçilme mekanizmalarına katılabilen ve oy hakkı bulunan, belli bir teorik ve pratik eğitimden geçen, partiye yaptığı hizmetler ile rütbe kazanan “TAM ÜYE”, tam üyeleri seçecek, DESTEKÇİ ÜYE ve seçimlerde oy vermekle yetinen “SADE ÜYE” şeklinde düzenlemeler yapılması, parti için demokrasiye ve ülke demokrasisine katkı yapacaktır

Bu şekilde düzenlenecek üye olma şekilleri düzenlenirse, değişim olur.

Tüm seçim süreçleri çarşaf liste ile gerçekleştirilirse, değişim olur.

Mahallelerde, bir kere mahalle temsilciliği, tanımı değiştirilerek, en az beş kişiden oluşan mahalle başkanlığına dönüştürülürse, değişim olur.

İlçe-il kongreleri demokratik ortamlarda gerçekleştirilmeli, seçimler üye ile yapılmalı, liyakat sahibi, alanında yetenekli kişiler aday olabilmeli veya yönetim kurullarına önerilmeli ve seçilirlerse değişim olur.

Belediye Başkanlarımız çok değerli, şehre büyük katkılar yaptılar, ancak, kongrelere, müdahil olmamaya özen gösterirlerse değişim olur.

İllerde partinin aldığı oya belirlenen Büyük Kurultay delege sayıları yeniden düzenlenmeli. Örneğin; ilinde %7,5 oy alan Mardin (12 delege) ile %34 oy alan Eskişehir (12 delege) aynı delege sayısına sahip, bu hangi hesap ve mantıkla açıklanabilir. Bu konu acilen değişirse değişim olur.

Yine büyük kurultay demokratik yöntemle gerçekleştirilmeli, burada önce tüzük değişikliği gerçekleştirip, o gün itibariyle yürürlüğe girerse değişim olur.

Büyük Kurultay, genel başkanı, parti meclisini ve disiplin kurulunu seçer, parti meclisi de MYK’yı seçerse değişim olur.

İlk önce, tüm adaylıkların kesin olarak üyeli önseçim ile belirleneceği, genel merkezin gerektiğinde, sadece %5 kontenjan kullanabileceği açık açık belirtilirse değişim olur.

Milletvekilliği bir geçim kapısı veya meslek olmaktan çıkarılmalı, 2 dönem ile sınırlandırılırsa değişim olur.

Siyasi değişimler konusuna gelirsek...

Örgüt diye tanımladığımız katmanın, sadece ilçe-il yönetimleri olmadığı, tüm üyeyi kapsadığı düşünce tarzı gelişirse değişim olur.

Kadın ve gençlik kolları yeniden gözden geçirilip, kotalar ile desteklenerek bütünün içinde olması gerektiği anlayışı, yeniden düzenlenirse değişim olur.

CHP sol kimliğini ve kamuculuğu yeniden öne çıkarabilirse değişim olur,

CHP’de kanatların gelişimi engellenmez ise, değişim olur. (sol kanat)

İttifaklar ile işbirliği önemli, ancak, sol kimliğini ve kamuculuğunu açıkça ortaya koyarak yaparsa değişim olur.

Tüm belediye başkanları, milletvekilleri, ilçe başkanları, il başkanı, kısaca hepimiz, kişisel tutumları bir kenara bırakarak, ele ele vererek, önümüzdeki yerel seçim hazırlıklarına hemen başlarsak değişim olur.

İlçe-il danışma kurullarında dile getirilen konular rapor halinde genel merkeze iletilip, genel merkezde bir birim tarafından incelenip değerlendirilirse değişim olur.

Şimdilik son bir öneri olsun, başlayan mahalle delege seçimleri çarşaf liste ile yapılırsa değişim olur.

Bu konulara ilave edilebilecek daha birçok konu muhakkak vardır, şimdilik burada bitirelim.

Bundan sonra yayınlanacak yazımızın konusu da , “ne olursa değişim olmaz” olacağını duyurmuş olalım.

- Celalettin Kesikbaş Eskişehir için ne yaptı? - Okumak için BURAYA tıklayın.

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@