Demiryol-İş: Zamlar cebe girmeden geri alınıyor

Demiryol-İş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Ramazan Uysal, toplu iş sözleşmelerinde verilen zamlar hakkında açıklamalarda bulundu.

EKONOMİ 30.09.2021, 10:47
Demiryol-İş: Zamlar cebe girmeden geri alınıyor

Ramazan Uysal, konuya ilişkin açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 

"Kamu sözleşmesi sonrasında döviz ve altın piyasasındaki hareketliliklerin çalışanlara verilen zammı ciddi oranda eritmeye başlamıştır. Çalışana verilen zamlar cebine girmeden geri alınmaktadır. 

Okulların açılması ile birlikte artan okul masraflarına ilaveten yükselen kira bedellerini karşılamakta zorlanan sabit gelirleri bu artışlardan kaynaklanacak yeni zamların ekmekten suya kadar temel gıda maddelerine yansıyacağından dolayı endişelenmektedirler. 

Vergi dilimleri oranları, hemen hemen her yıl gelir vergisi dilim sınırları düşük tutulmasından dolayı, milyonlarca emekçinin her yıl biraz daha erken bir üst vergi dilimlerine girmektedir. Dolayısıyla bordrolarının ceplerinden çıkan gelir vergisi tutarı her yıl biraz daha fazla artmaktadır. 

Ücretli kesimin vergi yükünün artmaması için, vergi dilimleri en az enflasyon ve reel ekonomik büyüme oranında (kişi başına milli gelir artışı oranında) arttırılmalıdır. Aksi takdirde ücretli kesimin yükü her gün daha da ağırlaşmaktadır. 

Maliye Bakanlığı'nın Ekonomik Reform Kitapçığında 'yeni nesil çalışma sistemlerinin yaygınlaşması' belirtilmektedir. 

Bu tip uygulamalardan 'uzaktan çalışma', 'esnek çalışma', 'kısmı süreli çalışma', 'taşeronlaştırma uygulamaları' ile belirli süreli sözleşme yapılmasından dolayı, kıdem tazminatını bitirmenin yanında örgütlenmenin önünde engel teşkil etmektedir. 

Kıdem tazminatının belirlenmesinde SGK pirim tavanını emsal alınarak yapılan belirleme sisteminden sonra yeni hesaplama yöntemleri uygulanması nedeniyle, işçinin son umut kapısı olan kıdem tazminatının eritilmiş olmasından dolayı, emeklilik dönemi için kurulan hayallerde sona ermiştir. 

Ücretlinin üzerindeki yükün hafifletilerek, gelecek için çalışanın ümitleri ve hayalleri karartılmamalıdır." 

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@