ESTÜ'ye 7 yeni uçak geliyor

Sağlı Sollu Haber ve Eskişehir İlk Haber'e özel olarak konuşan Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) Rektörü Prof. Dr. Adnan Özcan, ESTÜ hakkında fikirlerini dile getirdi.

ESKİŞEHİR 09.01.2024, 12:41 09.01.2024, 19:33
ESTÜ'ye 7 yeni uçak geliyor

Eskişehir İlk Haber gazetesine özel açıklamalarda bulunan Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) Rektörü Prof. Dr. Adnan Özcan üniversitenin çalışmalarına ilişkin kapsamlı bilgi verdi. Rektör Özcan, “geldiğimiz gün itibarıyla 2 adet sıfır çift motorlu uçak tahminen Ocak-2024’te; 5 adet sıfır tek motorlu uçak da 2024’ün ilk yarısında üniversitemize teslim edilmiş olacak, böylece eğitim uçuşu için uçak sayımız 18’e yükselecektir” dedi. İşte Sağlı Sollu Haber ve Eskişehir İlk Haber'e özel olarak konuşan Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) Rektörü Prof. Dr. Adnan Özcan röportaj sırasında şunları söyledi:

1. ESTÜ kurulduğundan bugüne kadar hangi önemli çalışmalara imza attı?

Kurulduğu günden bu yana istihdam edilebilir nitelikli mezunlar verme, bilim ve teknolojiye hizmet etme, topluma katkı sağlayan projeler geliştirme hedefiyle faaliyetlerine devam eden Eskişehir Teknik Üniversitesi, her ne kadar kuruluş yılı itibarıyla yeni bir yükseköğretim kurumu olarak değerlendirilse de kökleri 1968 yılında kurulan Kimya Mühendisliği Yüksekokuluna ve 1973 yılında kurulan Fen Fakültesine kadar uzanmaktadır. Bilim, kültür ve aynı zamanda bir gençlik kenti olan Eskişehir’in merkezinde; İki Eylül Kampüsü, Porsuk Kampüsü ve Borabey Kampüsü olmak üzere üç kampüste hizmet veren üniversite; 5 fakülte, 2 meslek yüksekokulu, 1 yüksekokul, 3 enstitü ve 7 araştırma merkezini bünyesinde barındırıyor. Üç farklı kampüste eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerine devam eden Eskişehir Teknik Üniversitesi, 2023-2024 eğitim-öğretim yılı için açılmış olan 2 bin 345 öğrenci kontenjanının 2 bin 320’sini doldurdu ve %98,93’lük bir doluluk oranına ulaştı. Eskişehir Teknik Üniversitesini tercih eden adayların 489’unun birinci tercihleriyle yerleşti, yani yerleşen adayların %21,08’i Eskişehir Teknik Üniversitesine birinci tercihleriyle geldi. Tüm programlar bazında kayıt hakkı kazanan adayların %22,12’si Eskişehir’den, kalan %77,88’lik kısmı ise sırasıyla İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir ve diğer illerden geldi. İlk binde Üniversitemize 2 öğrenci, ilk bin ile 5 bin arasında 4 öğrenci yerleşti. Okul birinciliği kontenjanı ile yerleşen öğrenci sayısı 44 olmakla birlikte bu öğrencilerden de11 tanesi (yani %25,00’i) birinci tercihiyle Üniversitemize yerleşti. ESTÜ’nün 26 lisans programından ikisi Türkiye genelinde ilk 10 binde yer almakta ve özellikle Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesinde pilotaj programı, Mühendislik Fakültesinde bilgisayar mühendisliği ve elektrik-elektronik mühendisliği programları en yüksek puanla tercih edilen programlardır. Örneğin; pilotaj programına YKS Türkiye 725’incisi ilk yerleşen, son yerleşen ise YKS Türkiye 1600’üncüsüdür. Son yapılan Mezun Anketine göre ESTÜ’den önlisans ve lisans derecesiyle mezun olanların, mezun olduktan sonra iki yıl içerisinde ilk iş bulma oranı yüzde 86,46 gibi yüksek bir orandır.

Göreve başladığım 15 Eylül 2023’ten buyana;

ÖSYM-2023 sonuçlarına göre yerleşen öğrencilerimizden ilk 10 bine giren tüm öğrencilerimize burs olarak ücretsiz öğle ve akşam yemekleri sağlandı.

2023-2023 Öğretim Yılı Güz dönemi, dönem sonu sınavları boyunca kütüphane 24 saat boyunca açık tutuldu ve öğrencilere ücretsiz olarak çorba ve çay ikramı verildi.

ESTÖMER (Eskişehir Teknik Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi)’de Türkçe eğitimleri tamamlayan ve tamamı yabancı uyruklu olan öğrencilerimiz için mezuniyet töreni yapıldı. 18 öğrenci mezun oldu.

Cumhuriyetimizin 100. Yılı mezunları için Mezuniyet töreni uzun yıllar sonra kendi stadyumumuzda ve 7500 civarında katılımcıyla görkemli bir şekilde gerçekleştirildi. Törenin devamında sanatçı Gökçe sahne aldı.

4-5 Ekim 2023 tarihleri arasında ortanyasyon günü etkinleri gerçekleştirildi. 2 gün boyunca devam eden etkinliklerde birçok stand açıldı, bilgilendirmeler yapıldı ve Mary Jane ve Mehmet Erdem isimli sanatçılar konser verdiler. Voleybol, badminton, balon çubuğu ile top taşıma, halat çekme ve daha fazlası organize edilerek, sponsorlar tarafından çeşitli hediyeler dağıtıldı.

Yapay Zeka tezli yüksek lisans (İngilizce) ve Havacılık Bilimi ve Teknolojileri tezli yüksek lisans programları açıldı.

Türkiye’nin ve şehrimizin önemli sanayi kuruluşlarıyla lisans düzeyinde bir çok akademi programı yürütülmekle birlikte ilk defa meslek yüksekokullarımızın bazı programlarında öğrencilerimiz için işyerinde mesleki eğitim programları başlatıldı. Böylece öğrencilerimiz deneyim kazanma, kendilerini iş hayatına hazırlama, işyerinde yapılanları görme vb. faaliyetler kapsamında son yarıyılını veya bir önceki yarıyılını sektörle geçirmektedir. Öğrencilerimiz 3 gün boyunca sektörde, 2 gün boyunca da programındaki derslerine devam etmektedir.

Sınav Hizmetleri Biriminin altyapısı oldukça güçlendirildi. Bağımsız bir alan haline geldi, kartsız hiçbir kimse içeriye giremiyor, kamera sistemi kuruldu, birtakım yapı imalatları tamamlandı, yeni oldukça hızlı ve soru kitapçığını ciltlenmiş halde sunabilen baskı makineleri alındı. Kurumumuzda gerçekleştirildiğimiz SHY66 Havacılık Modül sınavları, YÖK zorunlu dersleri sınavları, Yabancı dil hazırlık okulunun hem yabancı dil yeterlik sınavı hem de yabancı dil seviye (kur) belirleme sınavı, Kurumumuzun görevde yükselme sınavı ve uzaktan öğretim tezsiz yüksek lisans ara ve dönem sonu sınavları ilgili birimimiz tarafından başarıyla tamamlandı. İlâvaten ilk defa kurum dışına Diyanet İşleri Başkanlığının Şube Müdürlüğü görevde yükselme sınavını gerçekleştirdik. 8250 kişi sınava katıldı. Sadece Ankara’da merkezde 4 farklı lokasyonda sınav gerçekleştirildi ve sınavda yaklaşık 600 kişi görev yaptı.

Daha önceden 1998 yılında Anadolu Üniversitesine yapılan bir sözleşmeyle 25 yıllığına kullanım hakkı devredilen Porsuk ve Ulaştırma MYO binasının sözleşme süresinin uzatılmasıyla ilgili TCDD ile Kasım-2022’de başlayan sektörel eğitim işbirliği görüşmelerimiz Ağustos-2023 itibarıyla olumlu sonuçlandı ve protokolümüz TCDD ile karşılıklı mutabakat çerçevesinde 10 yıl daha uzatıldı. Bazı eğitim faaliyetleri de TCDD ile beraberce yürütülecek. Daha sonra havacılık benzeri sertifikasyonlar gerçekleştirilecek.

TEKNOFEST Uluslararası Efficiency Challenge-Elektrikli Araç Yarışmasında ESTÜSOLAR ikincilik; Uluslararası Efficiency Challenge’in Hidromobil Yarışması kategorisinde de ESTÜ-HIDROANA ikincilik elde etti. HIDROANA ayrıca kurul özel ödülünü aldı.

ESTÜ Hidroana Ekibi, “Midas” adlı hidrojen enerjili aracıyla Fransa’da düzenlenen Shell Eco Marathon Europe yarışında geçtiğimiz yıl Avrupa üçüncüsü, bu yıl da Avrupa dördüncüsü olmuştur. Bu yılki yarışmada 1 metreküp yakıtla 440 km yol yaparak kendi rekorunu kıran ve kendi kategorisinde pisti tamamlamayı başaran tek Türk takımı olmuştur.

23 Şubat 2023 Perşembe günü Deprem Gerçeği ve Afet Yönetimi Semineri; Ulusal ve uluslararası düzeyde katılımla 2-3 Şubat 2023 tarihleri arasında İki Eylül Kampüsü Yabancı Diller Yüksekokulu Konferans Salonunda Kuantum Optiği ve Bilişimi Toplantısı (KOBİT); Ulusal Kil Sempozyumu, Elektron Mikroskobu Kongresi vb. bir çok etkinlik gerçekleştirildi.

Eskişehir Teknik Üniversitesi İleri Teknolojiler Uygulama ve Araştırma Merkezi (İTAM) tarafından düzenlenen Eskişehir Teknoloji Festivali (EsTekFest-2023), 19 Ekim 2023 Perşembe günü öğretim elemanları, lise ve üniversite öğrencileri, çok sayıda proje takımı ve sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

ESTÜSEM kuruldu. TÜBİTAK destekli Arinkom TTO’nun süresi bu yıl sonunda bitiyor. O sebeple ESTÜ-TTO AŞ kuruldu. Ayrıca Araştırma-Geliştirme, Teknoloji Yönetimi ve İnovasyon Birimi kuruldu.

Topluma hizmet anlamında Eskişehir Teknik Üniversitesi İnönü ilçesine yapılacak olan Cumhur Meydanı projesine, spa projesine, pazaryeri park projesine destek vermektedir.

Kalite Sistemiyle ilgili süreçler devam ediyor. KİDR, Kurumsal akreditasyon, Yıllık faaliyet raporu, stratejik plan takibi vb. konularda çalışmalara ara vermeden devam edilmekte. 2021-2025 Dönemi Stratejik Planı güncellendi. YÖKAK tarafından Genel değerlendirmeden sonra 2 yılda bir gerçekleştirilen İzleme Değerlendirmesi süreci yüz yüze gerçekleştirildi, raporlama süreci devam ediyor.

Üniversitemiz eğitim kalitesi ve yeterlilikleri alanında önemli bir yere sahiptir. Yükseköğretimdeki 30 bin program arasından şu ana kadar sadece 300 civarında diploma programı Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) Logosu kullanma hakkına sahiptir ve Eskişehir Teknik Üniversitesinin 13 programı, bu logonun kullanım hakkını kazanmıştır. Ayrıca program akreditasyonunu tamamlayan ve henüz bu listede yer almayan 3 programımızın daha, ilerde bu logoyu kullanma hakkını elde etmesi beklenmektedir. Ayrıca Endüstriyel Tasarım programımız akreditasyon için ilk kez dış değerlendirme sürecini tamamladı, sonuç bekleniyor.

26 lisans programının %60’ının akredite olması (hâlihazırda Türkiye ortalaması %15’ler civarındadır.) Üniversitemizin eğitim-öğretim sürecinde ulusal ve uluslararası standartları sağlama konusundaki duyarlılığının önemli bir göstergesidir.

Park bahçeleri çok önemsiyoruz. 2023 yılının ilkbaharında Üniversitemizin tüm kampüs alanlarına 17 bin adet çiçek dikimi gerçekleştirildi. Yüzlerce yeni ağaç dikimi yapıldı. İlk defa sera kurulumunu gerçekleştirdik. Şu anda bahçeye yeni dikilen çiçeklerin tamamını kendi seramızda yetiştirdik. Kompost üretimi konusunda çalışıyoruz.

Depremde yapılanlar: 06 Şubat 2023 tarihinde saat 12:00’de önce 1 tam donanımlı İtfaiye aracı, 1 minibüsle birlikte 8 kişilik kurtarma ekibi ve Yer Bilimleri alanında uzman 2 akademik personel; sonrasında AFAD gönüllüsü olan 36 Akademik ve İdari Personelimiz kurtarma çalışmalarına katılmak üzere Valilik ve AFAD koordinesinde Kahramanmaraş/Elbistan bölgesine gönderildi. Ayrıca Valilik koordinesinde 06 Şubat 2023 tarihinde Yabancı Diller Yüksek Okulu Binasında tamamen gönüllerin katılımıyla bir Yardım Masası oluşturuldu Giyim malzemeleri ve yaşam malzemeleri toplandı ve bölgeye kendi kamyonumuzla gönderildi.

2. ⁠ESTÜ'de bir kütüphane eksiği vardı. Gidermek için çalışma yapılıyor mu?

10 BİN 500 METREKARE UZUNLUĞUNDA

Üniversitemizin en büyük ihtiyaçlarından bir tanesi gelişmiş ve donanımlı bir kütüphanemizin olmamasıdır ve bu durum bizleri çok üzmektedir. 2024 yılı içerisinde İki Eylül Kampüsünün girişinde sağ tarafta atıl durumda kalan Kütüphane ve Kongre Merkezi inşaatı tekrar başlayacak. Öncelikle yaklaşık 10 bin 500 m2 kütüphane inşaatı tamamlanacak, daha sonraki yıllarda bütçenin elverdiği ölçüde Kongre Merkezi ve Rektörlük Binasının inşaası devam edecek.

3. ⁠Havalimanının verimi nedir? Son raporlar çıktı mı? Yıllık uçuş ve yolcu sayıları nelerdir?

YAKLAŞIK 90 BİN YOLCU

Üniversitemiz, uçuş eğitim faaliyetlerinin yanı sıra dış hat seferlerinin yapılmakta olduğu uluslararası Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanıyla bölge halkına hava taşımacılığı hizmeti sunmaktadır. Ayrıca Üniversitemizin bir havalimanına sahip olması eğitim ve araştırma faaliyetlerimizde bizlere büyük kolaylık ve esneklik sağlamaktadır. Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesinde yer alan öğrencilerimiz uygulamalı eğitimlerinde havaalanı imkânlarını çok aktif bir şekilde kullanmaktadır. Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı Eskişehir Teknik Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesinin Pilotaj bölümünün eğitim uçuşları, hava trafik kontrolü bölümü öğrencileri için kule uygulamaları fırsatı sunarken, SHY 145 yetkisine sahip Uçak Bakım Hangarları ise Uçak Gövde Motor Bakımı ve Havacılık Elektrik Elektroniği öğrencileri için önemli uygulama alanlarıdır. Geçtiğimiz yıl 117 bin civarında, bu yıl Kasım sonu itibarıyla toplamda 84236 yolcuyu ağırlayan havalimanımızdan çoğunlukla yurt dışı uçuşlar gerçekleştirilmektedir. Yaz aylarında aylık uçuş sayısı 50 civarına ulaşmaktadır (Eskişehir-Brüksel, Brüksel-Eskişehir, Ostende-Eskişehir, Eskişehir-Ostende) (THY, Sun Express, TUI, CRND). Ayrıca uluslararası havalimanımızdan Umre uçuşları da devam etmekte ve ilâveten 2023’te yaz döneminde 13 tane hac uçuşu gerçekleştirildi. Havalimanı, trafiğe açıldığı 1989 yılından bu yana eğitim uçuşlarının yanı sıra tarifeli ve tarifesiz yolcu taşımacılığı, hasta nakli, yangınla mücadele, devlet görevlilerinin uçuşları ve hava taksi gibi havacılık faaliyetleri kapsamında sadece Eskişehir’e değil aynı zamanda bölgeye de hizmet vermektedir.

4. ⁠Yeni eğitim uçakları alınacak mı?

Evet, yeni eğitim uçaklarının yakın zamanda filomuza katılacağını memnuniyetle bildirmek isterim. Bu konuda; C90 6 kişilik iki uçak (ki bunların yıllık Üniversitemize eğitimde kullanılamamasına rağmen tam 10 milyon TL civarında bakım, sigorta vb. masrafı vardı.) Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM)+Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB)+ Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. (STM) ile Üniversitemiz arasında 30 Aralık 2022’de imzalanan ortak protokol kapsamında bedeli karşılığı EGM’ne devredildi, protokolle EGM havacılık personeline 150 saatten fazla bu uçaklarla ilgili yer ve pilotaj eğitimleri verildi. Geldiğimiz gün itibarıyla 2 adet sıfır çift motorlu uçak tahminen Ocak-2024’te; 5 adet sıfır tek motorlu uçak da 2024’ün ilk yarısında Üniversitemize teslim edilmiş olacak, böylece eğitim uçuşu için uçak sayımız 18’e yükselecektir.

5. ⁠Son dönemdeki depremler göz önünde alındığında kamu kurumları ve özel sektör Sismik İzolatör Test Laboratuvarından yeteri kadar faydalanıyor mu?

DÜNYADA SAYILI MERKEZLER ARASINDA

Üniversitemiz bünyesindeki ESQUAKE Sismik İzolatör Test Laboratuvarında depremin verebileceği hasar potansiyelini düşürmek için yapılara eklenen sismik izolatörlerin hangi ölçülerde yapılması gerektiği ve dayanıklılık oranları test edilmekte olup bu laboratuvarımız faaliyetlerine, Kuzey Marmara Otoyolundaki viyadükler ve Kütahya Şehir Hastanesi projesiyle başlamıştır. İstanbul, Adıyaman, Malatya, Bartın, Yalova, Yozgat, Osmaniye ve Bilecik gibi kentlerde inşa edilen hastanelerin izolatör testlerini gerçekleştiren laboratuvarımızda; Türkiye'nin yanı sıra deprem riski yüksek Asya ve Güney Amerika ülkelerinde inşa edilecek hastane ve köprülerin sismik izolatörleri de test edilerek kullanım onayı verilmektedir. Peru, Şili, Meksika, Kolombiya, Filipinler, Endonezya, Katar, Dubai ve Bulgaristan'daki hastane ve köprü gibi yapılarda kullanılan sismik izolatörlerin testlerini gerçekleştiren laboratuvarımız, deprem güvenliği noktasında uluslararası rol üstlenmiş durumdadır. Laboratuvarımız açıldığı günden bu yana ülke genelindeki kritik projelerde görev almıştır. Geçmişte İtalya ve ABD'ye gönderilen izolatörler artık yerli ve milli bir laboratuvarda test edilmektedir. Örneğin, 6 Şubat 2023 depremi sırasında deprem bölgesinde sapasağlam ayakta kalan 4 şehir hastanesinin sismik izolatör testleri Üniversitemizde gerçekleştirilmiştir. Uluslararası kalibrasyon belgelerine sahip olan laboratuvarımız Türkiye’de bu kabiliyette tek merkez olup, dünyada da sayılı merkezler arasındadır.

Üniversite sanayi iş birliği kapsamında yaptığınız çalışmalar nelerdir?

192 ÜNİVERSİTE ARASINDA 22. SIRADA

Öğrencilerini yaratıcı ve dinamik eğitim ortamlarında, geleceğe en donanımlı ve rekabet edebilir bireyler olarak hazırlamak üzere çalışmakta olan Eskişehir Teknik Üniversitesi, bir sanayi kenti olan Eskişehir başta olmak üzere ulusal ve uluslararası sektör temsilcileriyle güçlü bağlar geliştirmek ve eğitim-öğretim faaliyetleri kapsamında elde ettiği ders çıktılarını sektör deneyimiyle pekiştirmek amacıyla üniversite-sanayi iş birlikleri bağlamında önemli faaliyetler de yürütmektedir.

Üniversitemizde hem öğretim elemanlarımız hem de öğrencilerimiz sanayi iş birliğiyle çok sayıda proje yürütmekte ve biz de bu projelere önemli destekler vermekteyiz. Üniversitemiz, TÜBİTAK 2209 Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında 2023 yılında Türkiye’deki üniversiteler arasında en fazla öğrenci projesi (121 proje) kabul edilen 5’inci üniversite, 2209B Sanayi Destekli Öğrenci Projelerinde ise en fazla projesi (28 proje) kabul edilen 2’inci üniversite konumundadır. Bu yıl 16’ncısını düzenlediğimiz Mühendislik Fakültesi son sınıf öğrencilerimizin “Proje Fuarı ve Yarışması” etkinliğini Organize Sanayi Bölgesinde gerçekleştirdik ve öğrencilerimizin projelerini sanayi ile buluşturduk. Birçok projede öğrencilerimiz uzunca bir süredir tamamen sektörle iç içe olarak sektörün bir problemini çözmek üzere odaklanmaktadır. Benzer şekilde TÜBİTAK 2244 Sanayi Doktora Programı kapsamında çok sayıda doktora öğrencimiz araştırma çalışmasını sanayinin problemlerine odaklı olarak sanayiyle işbirliği içerisinde sürdürmektedir. Bu öğrencilerimiz, doktoralarını tamamlamalarının ardından alanlarında uzman bir şekilde ilgili firmalarda istihdam edilmektedir.

Sanayi işbirliği ile yürütülen ve yüksek teknolojili yeni ürünlerin ve yeni teknolojlerin ortaya çıkmasını hedefleyen TÜBİTAK 1004 – Yüksek Teknoloji Platformları programının bu yıl açıklanan ikinci çağrısı kapsamında desteklenen 12 platformdan 2 tanesinde ESTÜ yürütücü kuruluş olarak yer almaya hak kazanmıştır. Bu kapsamda desteklenen ilk proje “Elektrikli Taşıtlar İçin Batarya Teknolojileri Araştırma ve Geliştirme Platformu (BATEG)" isimli araştırma programı olmuştur. Bu proje kapsamında, TOGG’un da proje ortağı olarak yer aldığı Elektrikli Taşıtlar için Batarya Teknolojileri konusunda çalışmalar yürütülmektedir. Bir diğer TÜBİTAK 1004 projesi ise “Çevreye Uyumlu Sürdürebilir İleri Araç Teknolojileri” başlıklı olup, proje çalışmalarının bir kısmı Üniversitemizde yürütülecektir. Bu projelere ek olarak 2021 yılında kabul edilen ve 2025 yılına kadar devam edecek olan “Tümleşik, Ölçeklenebilir, İşlevsel Nanoyapılar ve Sistemler” ile “İki Boyutlu Malzemelerin Sağlanması” başlıklı 2 adet TÜBİTAK 1004 projesi daha Üniversitemizde yürütülmeye devam etmektedir. Bu projelerde çeşitli üniversitelerde yer alan akademisyenlerin yanında ülkemizin önde gelen sanayi firmaları da proje ortağı olarak yer almakta ve ortak proje çalışmaları yürütülmektedir. Üniversitemiz öğretim üyelerinin yürütücülüğünde sanayiye yönelik olarak çok sayıda TÜBİTAK projesi, Avrupa Birliği projesi yanında BEBKA, KOSGEB ve TUSEB gibi kurumlar tarafından desteklenen projeler de aktif olarak yürütülmektedir.

Üniversitemiz girişimcilik ve yenilikçilik anlamında da Türkiye’de en ön sıralarda yer almaktadır. Eskişehir Teknopark bölgesinde 20’nin üzerinde Üniversite öğretim elemanımızın firması yer almakta ve sanayimize bu anlamda önemli kazanımlar sağlamaktayız. TÜBİTAK Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi 2022 Yılı Sonuçlarına göre Eskişehir Teknik Üniversitesi, sıralamaya alınan 192 üniversite arasında 22. sırada yer almıştır. Girişimcilere teknolojilerini geliştirmeleri ve girişimcilik yeteneklerini arttırmaları için bir ekosistem sağlayacak olan Avrupa Birliği destekli ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında yürütülen İleri Prototipleme İstasyonu Projesi de Üniversitemizde yürütülmektedir. İleri Prototipleme Merkezimiz de VR/AR, Bilgi İletişim Teknolojileri, imalat ve gelişmiş malzemeler istasyonları olmak üzere 4 alanda çalışmalar yürütmektedir. Toplam proje bütçesi 4,5 Milyon Euro’nun üzerinde olan bu Avrupa Birliği‒IPA projesi, hem teknik destek hem de teknik altyapı olarak hizmet vererek KOBİ’lerin ve girişimci firmaların fikirlerini ticarileşmeye hazır hale getirmeleri için çözümler sunmakta ve bu kapsamda destek vermeyi sürdürmektedir.

Bunların yanında Seramik Araştırma Merkezi, İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi, Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Sismik İzolatör Test Laboratuvarı gibi birimlerimiz de sanayiye farklı alanlarda test-analiz ve danışmanlık hizmetleri vermektedir.

Küresel rekabet piyasasında söz sahibi mezunlar yetiştiren Eskişehir Teknik Üniversitesi ayrıca Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında uygulanan “İleri Prototip İstasyonu için Teknik Destek Projesi”nin de yürütücülüğünü üstlenmektedir. İki Eylül Kampüsü yanında konumlanan İnovasyon Fabrikası (Innovation Factory) Bilgi ve İletişim Teknolojileri (ICT), Sanal Geçeklik-Artırılmış Gerçeklik (VR/AR), Üretim (Manufacturing) ve İleri Malzemeler (Advanced Materials) alanlarında iş birliklerine ev sahipliği yapmaktadır. Proje, bu odak sektörlerde faaliyet gösteren ve teknolojik olgunluk düzeyi (TRL) 5-6 olan KOBİ’ler, start-up’lar ve girişimcilere; prototipleme, tasarım, eğitim, danışmanlık ve mentorluk hizmetleri sunulması amacıyla yürütülmektedir. Böylelikle prototiplerin ürüne dönüştürülmesi, ticarileşmesi, uluslararası piyasalara açılması ve işletmelerin ulusal/uluslararası yatırımcılarla buluşması amaçlanmaktadır.

Eğitim alanında da Sanayi ile işbirliği içerisinde ESTÜ-AKADEMİ programları yürütülmekte ve bu programlarla öğrencilerimizin profesyonel hayata daha hazır hale gelmeleri ve sektörün ise kalifiye iş gücü ihtiyacını karşılamak hedeflenmektedir. Akademi programlarımız, üniversite-sektör iş birliğine dayalı uzun dönemli sertifikalı eğitim programlarıdır. Firmalarla yaptığımız anlaşmalarla kurguladığımız eğitim programlarında sektörden profesyoneller, mezuniyetten önce öğrencilerimize sektörleri ve iş hayatıyla ilgili önemli bilgileri aktarmakta ve öğrencilerimizin iş hayatına hazır bir şekilde mezun olmalarına ve çok daha kolay bir şekilde istihdam edilebilmelerine katkı sağlamaktadır. Ford Otosan ile yaptığımız anlaşmayla özellikle Bilgisayar Mühendisliği öğrencilerimiz henüz mezun olmadan Ford Otosan’ın yazılım projelerinde yarı zamanlı olarak çalışma imkânı bulmakta ve öğretim elemanlarımızın da desteğiyle ortak proje çalışmaları yürütülmektedir. Bunların dışında çeşitli firmalarla farklı eğitim işbirlikleri de yürütmekteyiz. Örneğin; Eskişehir Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren bazı firmalarla eğitim işbirliği Protokolleri imzalanmış ve Üniversitemiz öğretim elemanlarınca firma çalışanlarına ihtiyaç duydukları farklı alanlarda eğitimler verilmiştir.

ESTÜ’nün bilimsel makale ve çalışmalar konusunda durumu nasıl, daha da geliştirilmesi için çalışmalarınız var mı?

ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTESİ HEDEFİ

Yükseköğretim Kurulu tarafından verilen ve yeni teşvik sistemi olan "Öncelikli Alanlarda Uzmanlaşan Üniversiteler Projesi" kapsamında, 15 bilim alanında, 25 devlet ve vakıf üniversitesinin ilgili bölüm veya programına, YÖK tarafından öncelikli alan misyonu verilmesinin kararlaştırıldığı listeye Eskişehir Teknik Üniversitesi, “Seramik ve Kompozit Malzemeler” alanında uzmanlaşan Üniversite olarak girmiştir.

Üniversitemiz bilimsel makale ve çalışmalar konusunda oldukça iyi durumdadır ve her yıl bu alanda kendisini geliştirmektedir.

Web of Science verilerine göre öğretim üyesi başına SCI/SSCI indeksli dergilerde yapılan bilimsel yayın sayısı 1’in üzerinde ve her yıl artarak ilerlemektedir.

Bilimsel yayın sayılarında Üniversitemiz Türkiye ortalamasının oldukça üzerinde ve 2018 yılında yeni kurulan bir Üniversite olmasına rağmen, bir “Araştırma Üniversitesi” olma hedefiyle yoluna devam etmektedir. ESTÜ adresli yayınlara yapılan atıf sayıları da göreceli olarak her yıl artış göstermektedir.

Bilimsel makale ve çalışmaların daha da geliştirilmesi için öncelikle araştırma altyapımızın iyileştirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla önemli miktarlarda yatırım yapmaktayız. Araştırmacılarımıza verdiğimiz proje bütçeleriyle onların çalışmalarını desteklemekteyiz.

Lisansüstü öğrencilerimizin tez çalışmaları için ayrı proje bütçeleri sunmaktayız. Disiplinlerarası çalışmaları desteklemekte, farklı alanlarda çalışan araştırmacılarımızı bir araya getirerek önemli çıktıları olacak ortak proje çalışmalarına destek vermekteyiz.

Üniversitemizde şu anda başta TÜBİTAK ve Avrupa Birliği olmak üzere, BEBKA ve TÜSEB gibi kurumlar veya farklı sanayi kuruluşları tarafından desteklenen çok sayıda proje çalışmaları da devam etmektedir.

ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde yer alan University Ranking by Academic Performance (URAP) Araştırma Laboratuvarı tarafından hazırlanan “2023-2024 URAP Türkiye Sıralaması”nda Üniversitemiz; tüm Üniversitelerin genel sıralamasında 183 Üniversite arasında 66. sıradayken bu yıl 188 Üniversite arasında 47. sıraya, Devlet Üniversiteleri sıralamasında 121 Üniversite arasında 53. Sıradan bu yıl 123 Üniversite arasında 39. sıraya, tıp fakültesi olmayan 96 üniversite arasında 16.sıradayken bu yıl 101 Üniversite arasında 11. sıraya, 2000 yılından sonra kurulan 112 üniversite arasında ise 17. sıradayken bu yıl 117 Üniversite arasında 10. sıraya yükselmiştir.

Üniversitemiz akademik kadrosu oldukça yetkin ve deneyimli öğretim elemanlarından oluşmaktadır. Stanford Üniversitesi tarafından nitelikli yayın sayısı, yayınların yer aldığı derginin etkisi, patent sayısı, yapılan atıf sayısı, h-indeks, makale sayısı ve yayımlandığı derginin etkisi gibi ölçütler kullanılarak hazırlanan ve Elsevier dergisinde 2023 yılında yayımlanan, farklı disiplinlerde dünyadaki 7 milyon bilim insanı arasından ilk %2’lik dilime giren dünyanın en etkili bilim insanları listesinde Üniversitemiz öğretim üyeleri de yer almıştır. 22 bilimsel alan ve 174 alt alanda yapılan sıralama, “kariyer boyu etki” ve “yıllık etki” olarak iki kategoride listelendi. Eskişehir Teknik Üniversitesi’nden "kariyer boyu etki" kategorisinde 15 öğretim üyemiz, “yıllık etki” kategorisinde ise 11 öğretim üyemiz bu listelerde yer aldı.

Sporcu yetiştirmede Türkiye’ye öncü kurumlardan biri olan ESTÜ’deki spor faaliyetleriyle ilgili bilgi verir misiniz?

7 LABORATUVARI OLAN SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

Üniversitemizde ülke genelinde sporun gelişmesine katkı sağlayacak, spor biliminin interdisipliner ve multidisipliner yapısını kavramış, mesleki bilgi ve becerileri bakımından donanımlı, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip edebilen, bu gelişmeleri alanında uygulayabilen beden eğitimi ve spor öğretmeni, antrenör, rekreasyon uzmanı ve spor yöneticileri yetiştirilmektedir.

ESTÜ, bünyesinde bireysel ve takım sporları olmak üzere öğrencilerin ihtiyaç duyduğu ve içerisinde son teknoloji malzemelerin bulunduğu spor tesisleri ile hem ulusal hem de uluslararası platformlarda önemli bir noktada konumlanmaktadır. ESTÜ öğrencileri ve çalışanlarının yanı sıra Eskişehir halkına da hizmet sunan Spor Bilimleri Fakültesi, farklı dönemlerde çocuk ve yetişkinler ile engelli gruplara yönelik aktiviteler de gerçekleştirmektedir.

Spor Bilimleri Fakültemizde sportif performansın değerlendirildiği 7 laboratuvar mevcuttur: İnsan performans laboratuvarı [sürat, kuvvet/izokinetik kuvvet, statik ve dinamik kuvvet, dayanıklılık/laktat ölçümü, maksimum oksijen tüketimi belirlenmesi, anaerobik güç ve kapasite ölçümü, vücut kompozisyonu/somatotipin belirlenmesi, maç ve hareket analizi uygulamaları yapılmaktadır.]; hareket ve motor kontrol laboratuvarı [elektromiyografi (EMG) ve elektroensefalogrofi (EEG) kullanımı ile kas/beyin aktivasyonu, kinetik/kinematik değerlendirme, geribildirim antrenman uygulamaları ve posturel salınım ve yere uygulanan kuvvet ölçümü uygulamaları yapılmaktadır.]; egzersiz ve oksidatif stres laboratuvarı (farklı karakterdeki/aerobik ve anaerobik egzersiz uygulamaları sonucunda artan serbest radikal üretimin oluşturduğu oksidatif hasarın ve antioksidan savunma sistemin değerlendirilmesi uygulamaları yapılmaktadır.). Bu laboratuvarlar, eğitim-öğretim sürecinin farklı aşamalarında öğrencilerin kullanımına sunulmakta ve istihdam yaratılabilmesi açısından öğrencilere büyük katkılar sağlamaktadır.

Üniversite olarak tesisleşmeyi oldukça önemsemekteyiz, bu bağlamda ESTÜ bünyesindeki;

Spor Salonu; voleybol, basketbol, hentbol, salon okçuluğu kondüsyon, fitness ve aerobik yapılmasına olanak sağlamakta ve ulusal/uluslararası standartlara uygundur. Öğrenci ve personele, belgeli ve bilgi donanımına sahip kondisyoner ve antrenörler eşliğinde beraberce seçtikleri hedef (zayıflama, sıkıştırma, şekillendirme ve kardio çalışmaları) doğrultusunda aylık programlar uygulanmaktadır.

Futbol Sahası; atletik organizasyonlar ve futbol maçları için uluslararası standartlara uygun olup Üniversitenin katıldığı resmî müsabakalarda ve Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin eğitimlerinde, zaman zaman da Eskişehirsporumuz tarafından kullanılmaktadır.

Spor Bilimleri Fakültesi Tesisleri; kapalı atletizm salonu, çok amaçlı spor salonu, kapalı squash, badminton, masa tenisi, jimnastik, halk oyunları ve ritim dansları salonlarından oluşmaktadır. Öncelikle eğitim-öğretim faaliyetlerinde kullanılan tesisten, üniversite personeli, üyelik dâhilinde Eskişehir halkı da yararlanabilmektedir.

Özetle; Fakülte bünyesinde yer alan 42.841 metrekare alana sahip 11 adet salonda, IAAF standartlarına uygun atletizm pistinde, 12.527 kişilik oturma kapasiteli stadyumda ve diğer alanlarda yapılırken ESTÜ’de hayata geçirilen ESTÜ Spor Okulu aktiviteleri de bu tesislerde yapılmaktadır. Ayrıca Türkiye Okçuluk Federasyonu tarafından düzenlenen Genç FEST Üniversitelerarası Okçuluk Müsabakaları yine ESTÜ ev sahipliğinde gerçekleştirilmektedir. Bunların yanı sıra Türkiye genelinde düzenlenen Voleybol, Futbol ve Basketbol turnuvaları da hava şartlarına göre değişmekle birlikte zaman zaman Spor Bilimleri Fakültesi bünyesinde yer alan stadyumda ve spor salonunda gerçekleştirilmektedir.

Bu yıl itibarıyla sadece antrenörlük bölümünden 3 öğretim üyemiz (2’si süper ligde olmak üzere) futbol branşında atrenörlük yapmaktadır.

ESTÜ, Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu tarafından her yıl düzenlenen yarışmalara hem bireysel hem de takım sporlarında hemen hemen tüm spor branşlarında katılmakta ve bir çok başarı elde etmektedir.

6. ⁠Müjde niteliğinde yeni projeleriniz var mı?

Öğrencilerimiz için iki adet açık saha basketbol-voleybol-minyatür futbol ve basketbol-tenis ihale süreci tamamlandı. Yapım süreci başladı 45 günde tamamlanacak fakat yıl sonuna kadar tamamlanacak gibi görünüyor.

Yemekhanede önce 3 aylık, daha sonra 1,5 yıllık ihale süreçleri tamamlandı. Temmuz 2023’ten itibaren de kendi yemekhanemizde hem öğrencilerimize hem de personelimize kendi imkânlarımızla yemek hizmeti sunmayı planlıyoruz.

2024 yılında Üniversitemiz envanterine 2 adet sıfır çift motorlu uçak ve 5 adet sıfır tek motorlu uçak katılacak.

2024 yılı içerisinde İki Eylül Kampüsünün girişinde sağ tarafta atıl durumda kalan Kütüphane ve Kongre Merkezi inşaatı tekrar başlayacak. Öncelikle yaklaşık 10 bin 500 m2 kütüphane inşaatı tamamlanacak, daha sonraki yıllarda bütçenin elverdiği ölçüde Kongre Merkezi ve Rektörlük Binasının inşaası devam edecek, tamamlandığında kompleks 40 bin m2 olacak.

7. ⁠Son olarak kamuoyuna ne söylemek istersiniz?

50 YILI AŞAN KÖKLÜ BİR GEÇMİŞ

18.5.2018 tarihli ve 30425 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 193. Ek Maddesi” uyarınca Anadolu Üniversitesinden ayrılarak kurulmuş olan Eskişehir Teknik Üniversitesi, yeni kurulmuş bir üniversite gibi görünse de 50 yılı aşan köklü bir geçmişe ve güçlü bir kurum kültürüne sahiptir. “Birlikte başarmaya odaklı ve sürekli öğrenen bir kurum kültürü ile fark yaratan, küresel değişim ve dönüşüm sürecinde sürdürülebilir bir geleceğe giden yolda öncülük eden bir araştırma üniversitesi olarak; çalışanlarımızın, öğrencilerimizin ve mezunlarımızın eğitim-öğretim ve araştırma-geliştirme alanlarındaki faaliyetleriyle toplumda değer yaratmak.” misyonuyla yola çıkmış olan Üniversitemiz, sanayi iş birliklerini ve uluslararasılaşmayı da ön planda tutarak bulunduğumuz çağın ve sektörün gereksinimlerine göre çalışmalarına yön vermektedir.

Üniversitemiz; güçlü altyapı olanakları ve nitelikli akademik ve idari kadrosuyla eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve topluma hizmet alanlarında evrensel bilime, teknolojiye ve topluma önemli katkılar yapmaya devam edecektir. Ayrıca Üniversitemizin uzmanlaştığı ve öne çıktığı alanlar olan; “Seramik ve Kompozit Malzemeler”, “Hava Araçları (Uçak, İHA vb.) Tasarımı, Testi ve Performansı; “Raylı Sistemler”, “Ulaştırma ve Lojistik”, “Enerji Depolama (Pil Teknolojileri Dâhil)”, “Enerji Verimliliği”, “Güneş Enerjisi”, “Yoğun Madde Fiziği (Katı Hal Fiziği ve Süperiletkenlik dâhil)”, “Yüzeyler ve Arayüzler”, “Yer Gözlem, Uydu ve Fırlatma Teknolojileri”, “Elektrokimya”, “Fizikokimya ve Teorik Kimya”, “Eklemeli İmalat (Hızlı prototipleme, 3D imalat vb.)”, “Biyomalzeme”, “Metaller ve Alaşımlar”, “Seramik ve Kompozitler”, “Yüzey, Kaplama ve Filmler”, “Elektrikli ve Hibrit Araç Teknolojileri (Batarya Teknolojileri dâhil)” alanlarında çalışmalar daha da arttırılacaktır.

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@