banner298

banner194

31.05.2021, 16:50

Kırım ve Ukrayna konusunda gelişmeler

Kırım’ın Rus işgalinden kurtarılıp, kendi içinde özerk, dışarıda Ukrayna’ya bağımlı bir devlet kurulması çalışmaları devam etmektedir. Takip edilecek yol olarak Ukrayna devletinin öncülüğünde bir “Kırım Platformu” kurulması tercih edilmiştir. Bu çalışmaları Ukrayna Dışişleri Bakanlığı adına bakan yardımcısı aslen bir Kırım Tatarı olan Emine Cheppar yürütmektedir. Kendisi NATO ve AB yetkilileri ile Kasım 2020 tarihinde Brüksel’de bu konuları görüşmüştür. Bu çalışma ziyaretinde katılımcıları Kırım Platformu girişimi ile genel olarak Ukrayna topraklarında ve Karadeniz’deki Rus işgalcilerin baskıcı politikaları hakkında onları bilgilendirmiştir. Bu sıcak görüşmelerde Ukrayna, Kırım serbestisi için güçlü bir uluslararası koalisyon sağlamaya, yarımadadaki askeri yerleşime ve insan hakları ihlallerini önlemeye karşı gösterdikleri ilgi için katılımcılara teşekkür etmiştir. Ukrayna ayrıca Türkiye’nin de bu platform içinde yer almasını özellikle istemektedir.

Emine Cheppar

Uluslararası toplum ile Kırım Yarımadasının yok edilme riskine karşı konu geniş bir şekilde tartışılmıştır. Toplantıda AB’nin, Kırım Platformunun gerçekleştirilmesini desteklediği anlaşılmıştır. AB Genel Sekreter yardımcısı, sivil toplum aktivistlerinin gözaltına alınması, gençlerin Rus ordusuna zoraki katılması, insan hakları konusundaki ihlallerin hepsine gerekli cevabın verildiğini beyan etmiştir. Ukrayna’nın NATO ve AB’ye katılım isteğinin anayasalarında yer alan devlet politikasının önceliğidir. NATO Ukrayna toplantılarında Kırım yarımadasının Rus işgalciler tarafından askeri bölge haline getirilmesi, Karadeniz ve Azak denizinde Rus politikalarının yarattığı tehditler ve Donbas gibi sorunlar gündeme alınmıştır.

AB ve NATO ittifakları ile pek çok konuda diyalog kurulmuştur. AB’ye giriş için gerekli referandumların yapılması, Covid-19 ile mücadele, Rus saldırganlığı ile mücadele, siber savaşla mücadele, barışı koruma, bölgesel güvenliğin artırılması gibi konularda fikir birliğine varılmıştır. Ukrayna Karadeniz güvenliği alanında ittifak yapmayı, iş birliğini geliştirmeyi istemektedir. Bunların başında Ukrayna donanmasını güçlendirmek, bölgedeki durumu iyileştirmek, Ukrayna’nın siber savunma sistemini güçlendirmek gibi faaliyetler olduğu bilinmektedir. Bu bağlamda Ukrayna tarafından, yapılacak ilk NATO dışişleri bakanları toplantısına Ukrayna ve Gürcistan’ın davet edilmesi teklif edilmiştir.

UKRAYNA - RUSYA MAHKEMESİ

Avrupa İnsan hakları Mahkemesi (AİHM), Ukrayna’nın Rusya’ya karşı işgal edilen Kırım’daki insan hakları ihlalleri hakkında açtığı davaya ilişkin kararı 14 Ocak 2021 tarihinde açıkladı. Mahkeme davayı kısmen kabul edilir bularak davayı esastan inceleme kararı aldı. Ukrayna Adalet Bakanı Denis Malyuska yaptığı açıklamada, AİHM’nin Ukrayna’nın Rusya’ya karşı işgal edilen Kırım’daki insan hakları ihlallerine dair açtığı davaya ilişkin kararı açıkladığını duyurdu. Sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada Bakan Malyuska “Zafer! AİHM’de Ukrayna’nın Rusya’ya karşı açtığı davalar çerçevesinde ilk ara zafer” ifadelerini kullanarak AİHM’nin davanın esas incelemesine geçtiği bildirildi. Ukrayna Adalet Bakanı Kırım’daki insan haklarına ilişkin davanın önemli kısımlarına işaret ederek “Birinci yasal yön; mahkeme kararları aracılığıyla adım adım Rusya federasyonunun devletimizin topraklarında sergilediği saldırganlık ve gerçekleştirdiği suç eylemlerini kanıtlıyoruz. İkinci yön iletişim. Hem biz hem de Avrupa konseyi, Kırım’ın öncelikler arasında kalmaya devam ettiğini, unutulmadığını ve tüm suçluların yakalanacağı konusunda güçlü bir mesaj veriyoruz. Üçüncü yön ise hibrit savaşa karşı koyma. Rusya Kırım’ın sözde barışçıl, yasal ilhakı hakkında yarattığı miti destekliyor. Bu mit önce iç kullanım için uyduruldu. Fakat uluslararası arenada da onu yaymaya çalışıyorlar. AİHM kararı, Rusya’nın hibrit savaşta mitolojiye karşı yapılan güçlü bir yasal darbedir” dedi ve Rusya’nın, Kırım yarımadasında silah kullanarak yasa dışı olarak işgal ettiğini vurguladı.

AİHM İŞGALCİ RUSYA’YI KIRIM’DA BİR DİZİ SUÇ İŞLEMEKTEN YARGILAYACAK

AİHM’ye göre Ukrayna açtığı dava çerçevesinde Kırım’daki insan hakları ihlallerine ilişkin aşağıdaki gerçekleri ispat etti:

- Kötü muamele ve yasa dışı gözaltı,

- Yarımadanın sakinlerine Rus vatandaşlığının zorla dayatılması,

- Rus Ortodoks kilisesine mensup olmayan dini liderlere baskı uygulanması, kilise ve camilerde yasa dışı aramalar düzenlenerek mallarına el konulması,

- Medya faaliyetlerinin bastırılması, bağımsız gazetecilere baskılar,

- Kamuya açık toplantılar ve destek gösterilerinin yasaklanmasının yanı sıra gösterileri organize eden kişilere baskı uygulanması,

- Kişi ve şirketlere ait özel mülkiyetin zorunlu yabancılaştırılması,

- Okullarda Ukraynaca diline yönelik uygulanan ayrımcılık ve okulda Ukraince konuşan çocuklara yapılan zulüm,

- Kırım ile Ukrayna ana karası arasında dolaşım özgürlüğünün kısıtlanması,

- Kırım Tatarlarına yönelik ihlaller, Tatar okullarının kapatılması, Tatarca konuşulmasının yasaklanması,

- Ayrıca AİHM, mahkûmların işgal altındaki Kırım’dan Rusya topraklarına yasa dışı olarak sevk edilmelerine yönelik yapılan başvuruyu ilgili davaya ekleme kararı aldı.

Ukrayna’nın 13 Mart 2014 ve 26 Ağustos 2015 tarihlerinde AİHM’de Rusya’ya açtığı iki dava, ayrıca      11 Temmuz 2018 de Kırım için açılan dava ile bir çatı davada birleştirildi. Ukrayna’nın Rusya’ya karşı devlet düzeyinde açtığı davalar dışında, işgal ve saldırganlık bağlamında 7 binden fazla bireysel dava incelenmektedir.

-----     -----     -----     -----     

Kaynak: https://www.ukrhaber.com/ (Çeşitli tarihlerde)

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@