banner194

23.06.2022, 11:34

Necip Bey!

"Bütün bunlar yaşanırken kimse beni elimden tutup okula götürmedi. Hiç kimse okula kaçta gidip, ne zaman çıktığımı sormadı. Babam kaçıncı sınıfta olduğumu bile bilmezdi."

"Kendimi babama kanıtlamak, onun takdirini kazanmak gibi düşüncelere sahip değildim. Böylesi hisler, arzular taşımıyordum. Yalnızca ilişkimizin birkaç derece daha soğuduğunu görüyordum. İkimizin de birbirinden beklentisi yoktu. Bu hep böyle sürdü gitti. Daha önce de söylediğim gibi, babam ile yaşadığım iletişimsizliğin üzerinde olumsuz bir etkisi yoktu. Onun ilgisizliği bana özgür bir alan açıyordu."

"İyi de, “kendi olmak” ne demekti acaba?

İşin içine biraz fizik, biraz da matematik katarsak belki mesele daha iyi anlaşılacak. Bir kişinin farklı zamanlarda açığa çıkarttığı, bir biriyle çelişen kişilik özelliklerinin, bireyin iç dünyasında ayrı kompartımanlarda bulunduğunu varsaysak bile, onun bir bütün olduğunu kabul etmemiz gerekir. Başka bir deyişle, kişi birden fazla kişilik özelliği gösteriyorsa, onun kimliğinin bu farklılıkların bileşkesinden oluştuğunu düşünmeliyiz. Onun etkisi altında alan, vektörlerin yönüne ve gücüne göre bir nihai karakter yapısı ortaya çıkar ve işte bu ortaya çıkan her neyse, biz bunu “kendi” diye adlandırırız. Böyle bir yaklaşımın doğru olduğunu düşünürsek, “kendi olmak” ya da “kendinden uzaklaşmak” diye anlatmaya çalıştığımız durumların gerçeği anlatmakta yetersiz kalacağını da kabul etmemiz gerekecektir. O halde, Necip Bey neyse odur."

*** 

Yukarıdaki cümleler, şehrimizin iş insanı ve yazar Orhan Aydın’ın;  “Necip Bey!” adlı, Luna yayınlarından 2022 Haziran ayında çıkan son romanından alınmıştır. 

Orhan Aydın,  romanı çıkar çıkmaz beni haberdar etti ve kısa bir süre sonra da imzalı olarak bana ulaştırdı.

Hep yazması gerektiğini düşündüğüm için, yeni bir şeyler yazacağından emindim ve bu heyecanla hemen okumaya başladım. 

Okumam akıcı bir hızla devam ederken, birden durup, hepimizin yaşadığı “baba-oğul” ilişkisi ve babamla gençlik yıllarımdaki ilişkim gözlerimin önünden geçti. Politik olarak tam karşı cephelerde olmamıza rağmen, aynı partide yoldaş olmamızın serüveninin hazzı…

Okumayı bitirdiğimde,  Anadolu’nun illerinden başlayıp,  İstanbul ve Amerika’ya kadar uzanan etkileyici ve düşündürücü yaşam hikayeleri…

Genç Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk dönemlerindeki ekonomik sosyal hayattan ve eğitim yöntemlerinden ipuçları veren, özellikle bu dönemdeki mimarlık eğitimine ışık tutan bölümler…

Sonuçta,  büyük bir ilgi ile okuma ve düşünme zevki veren bir roman.

Orhan Aydın, “İkinci Durak ve Kırk Küpün Altındaki” adlı romanları ile “Şey” adlı anlatı kitabı, Eski Çınar Sokak anlatı Çatalkazık Yazıları adlı deneme kitapları daha önce okuyucuları buluşmuştu.

“Necip bey” Eskişehir’de, İnsancıl Kitabevi, Adımlar Kitabevinde ve diğer kitapçılarda raflardaki yerini aldı.

Orhan Aydın’ın bundan sonra da edebiyat alanında yeni eserler vermesini temenni ediyor başarılar diliyorum.

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@