banner194

04.01.2022, 11:50

Sakaryabaşı Su Projesi’nde görüş ayrılıkları artıyor

Türkiye’nin üçüncü büyük nehri, Eskişehir’in kimliği ve hayat kaynağı Porsuk Nehri’nde gündem uzun bir süredir kuraklık.

1966-1972 yılları arasında inşa edilen Porsuk Barajı’nın doluluk oranı yarı yarıya bile değil: Devlet Su İşleri’nden (DSİ) edindiğim son verilere göre bu oran sadece yüzde 34,9. Şehrin diğer barajlarında da durum farklı değil. Seyitgazi ilçesindeki Kunduzlar Barajı’nın yüzde 9,3’ü, Çataören Barajı’nın yüzde 5,3’ü ve İnönü ilçesindeki Aşağı Kuzfındık Barajı’nın ise sadece yüzde 1,4’ü dolu.

Debisi giderek azalan ve incecik kalan kaynağın etrafı önceden sularla çevriliydi. Foto: Merve Akman

Porsuk Barajı’nın kuralık meselesine şu an tek çözüm olarak, Çifteler ilçesinde yer alan Kuzeybatı Anadolu’nun en uzun nehri Sakaryabaşı’ndan su getirme projesi gösteriliyor. Eylül 2020’de Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (ESKİ) ile DSİ arasında Eskişehir’in içme ve kullanma suyunun Sakaryabaşı’ndan getirilmesi ile ilgili protokol imzalanmıştı; ancak projenin süreci bakımından kafalar karışık ve çeşitli görüş ayrılıkları mevcut.

Peki, Eskişehir’e su kaynağı yaratmak için tek “umut” Sakaryabaşı Su Projesi mi? Sakaryabaşı’nın mevcut su kapasitesi ne durumda? Porsuk için acil eylem planı oluşturulamaz mı? Daha bunun gibi pek çok soru tutarlılıkla açıklanmayı bekliyor.

Bir kısım tek alternatif kaynağın Porsuk Barajı olduğu yönünde, diğer kısım da Sakaryabaşı kaynağı kullanılırsa biyoçeşitliliğin zarar göreceğini söylüyor.

Çalışmaları ve gelinen son durumu bizzat görüşmek için ESKİ’ye ziyarette bulundum. Ayrıca kaynağın en kirli ve en kurak olduğu bölümüne de (Kütahya Sabuncupınar Köyü civarı) gittim.

GARİP YILDIRIM: ÇİFTELER’DEKİ SUCUL YAŞAM YOK OLUR

Su kaynaklarının iyileştirilmesi konusunda ciddi çalışmalara imza atan İnşaat Mühendisi Garip Yıldırım, Sakaryabaşı Projesi’ne dair şunları söyledi: “Sakaryabaşı’ndaki su kaynağının son yıllık debilerinde düşüş var. O suyu kullanmak imkânsız ve çözüm değil. Çifteler’de ciddi bir tarımsal sulama var. Oradan su getirilirse Çifteler’deki sucul yaşam yok olur. Biyolojik çeşitlilik zarar görür. Kentin etrafındakini su kaynaklarını korumalıyız.”

İsmini vermek istemeyen çiftçi kuraklaşmış araziye arpa ekimi yaptığını ve yıllardır yağışların da düzensiz olduğunu belirtti. Foto: Merve Akman

ÇİFTELER BELEDİYE BAŞKANI KADİR BIYIK: İLÇE OLARAK BİZE YETMEYEN SUYUMUZU VERMEK İSTEMİYORUZ

Sakaryabaşı Su Projesi tartışmalarının bir diğer odak noktasında Çifteler Belediye Başkanı Kadir Bıyık var. Bıyık kesinlikle projeye karşı. Projenin gerçekleşmesi hâlinde tıpkı porsuk gibi Sakaryabaşı’nın da kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını vurgulayan Bıyık, şunları söyledi: “Sakaryabaşı’nın suyunun alınması sulu tarımı ve verimli toprakları ciddi manada etkileyecektir. Bu durum hem Çifteler’in tarımını ve hayvancılığını bitirecek hem de Porsuk Barajı’na yeterince can suyu olmayacak. İlçe olarak bize yetmeyen suyumuzu vermek istemiyoruz. Net olmayan bilgilere göre bu proje, 70 km’lik bir boru hattı ile 450 milyon TL bir bütçe ile Eskişehir’e içme, kullanma ve endüstri suyu olarak verilecek. Yeterince kar, yağmur yağmaması, ilçede iki binin üzerinde derin kuyuların sulama amacıyla açılması yer altı su kaynaklarımızı da bitirmiş vaziyette.”

Su kıyıları sanayi, maden ve zirai atıklarından dolayı yosunlarla kaplı. Foto: Merve Akman

ESKİ SU ARITMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI ŞUBE MÜDÜR VEKİLİ EYLEM SILA ÖZER: BÜYÜKŞEHİR OLARAK ALTERNATİF SU KAYNAĞIMIZIN OLMASI LAZIM

ESKİ ise şehrin alternatif su kaynağının olması gerektiği yönünde açıklamalar yaptı. ESKİ Su Arıtma Dairesi Başkanlığı Şube Müdür Vekili Eylem Sıla Özer, şunları söyledi: “Sakaryabaşı kontrolü kolay olan bir havzadır. Eskişehir’in sınırları içerisinde olduğundan dolayı sıkıntı çıkmayacaktır. Büyükşehir olarak alternatif su kaynağımızın olması lazım. Porsuk’ta yosun (alg) patlaması gibi acil durumlarda şehri besleyecek alternatif kaynak gerekli.”

Konuyu yakından takip eden bazı isimlerin görüşlerini size aktardım. Bunun yanı sıra ESKİ’nin, havza koruma planı faaliyetleri kapsamında, Porsuk Barajı civarındaki yerleşim, imar, sanayi, tarım, hayvancılık gibi alanlar için önümüzdeki 20 yılın analizini yaptığını da öğrendim.

Tarımda bilinçsiz sulama, zirai atıklar ve sanayi temelli kirlilik nedeniyle kuraklığın etkisindeki su kaynaklarında tehlike çanları çalıyor, bu anlamda bizleri de büyük bir mücadele bekliyor.

Ama bilin bakalım gündemde bu konu yeterince yer buluyor mu?

Elbette HAYIR…

saglisolluhaber.com

Yorumlar (1)
L 2 yıl önce
Porsuk'u kurtarmak için
Sakarya'yı yok etmeyi düşünüyorlarmış!!!
Atalarınız demedi mi size:
TAŞIMA SUYLA DEĞİRMEN DÖNMEZ.
Çifteler'i, Sivrihisar'ın yarısını, Günyüzü'yü bitirirsiniz.
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@