25.11.2021, 14:49

Tepebaşı’nda bir ekoloji okulu

Eğitimde ekoloji modellemeleri giderek artıyor. Dünya genelini kapsayan örnekleri yazmam uzun olur ancak sadece Türkiye’ye baktığımızda bile çarpıcı ve başarılı kıstasları görebiliriz.

Eskişehir Teknik Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji bölümünden Prof. Dr. Cengiz Türe ile birlikte Eskisehir.Net’te yaptığımız yayınlarda da ekoloji okullarından ve öneminden sık sık bahsediyoruz.

Aslında literatürde ekoloji okulu diye bir model mevcut değil fakat çevre çalışmalarının giderek arttığı ve ekolojik zekanın eğitim aracılığıyla küçük yaşlardan itibaren keşfedilmesi amaçlandığı için okullarda artık bu alana yönelik tasarlanmaya ve müfredatı ona göre şekillenmeye başladı.

Çok uzağa gitmeyelim, Eskişehir örneğinden bahsedeyim;

İki aydır Eskişehir Tepebaşı Belediyesi ve Sakin Okul Eğitim Kültür ve Sanat Derneği’nin birlikte hayata geçirdiği Yeryüzü Ekoloji Okulu’nun atölyelerine katılıyorum. Bu atölyelerde her yaş için eğitimler mevcut. Güzel yanı sadece teori değil çoğunlukla uygulamalı çalışmalara yer verilmesi. Deney ve gözlem alanlarının çeşitliliği bunun dışında şehrin ilçelerinde yapılan kuş gözlemi çalışmaları hem ebeveynlerin hem de çeşitli okulların ilgisini çekiyor.

Buraya devlet ve özel her türlü okuldan, her yaş grubundan katılımcılar geliyor. Okul; doğayla ilişki kurmayı, doğaya erişimi, bir arada yaşama kültürünü, sürdürebilirliği, yerel ekosistemle oynamayı, toplumsal aktivizmi, mekanı tanımayı ve mekan bilincini ön plana çıkarmayı amaçlıyor.

Okulun girişinde üç adet şirin kulübe karşılıyor sizi. Ahşap malzemelerin yoğunlukta kullanıldığı kulübelerde eğitim verildiği gibi ayrıca Eskişehir bölgesinde bulunan tohum örneklerini ve arı evini görebilirsiniz. Dahası kitaplıklarda birbirinden değerli çevre bilincini aşılayan, öğreten ekoloji almanağı gibi destekleyici içerikleri bulabilirsiniz.

Bölüm bölüm ayrılan bahçedeyse kompost gübre üretim tekniklerini farklı şekillerde görebilir. Eğitimlerde de yapılan böcek evlerinin özelliklerini görebilirsiniz. Ayrıca şehrimizde çıkarılan bazı maden örneklerini inceleyebilir ve çocuklar için oluşturulan arkeoloji alanında şehre özel imitasyon bulguların açığa çıkarılma anına tanık olabilirsiniz.

Okul yakında atölye çalışmalarını uzmanların katılımıyla artıracak. Benim de Climate Anatolia projem kapsamında yakından takip ettiğim ve bu alanda yapacağım çalışmalara katkı sunması için bulunduğum, gözlemler yaptığım atölyelere katılımınız için Kasım ayı programını ekliyorum. Ayrıca program içerisinde adres ve iletişim numarasını da bulabilirsiniz.

Önümüzdeki haftalarda  Eskişehir’de bulunan diğer ekoloji temelli okulları yeniden anlatmaya devam edeceğim.

saglisolluhaber.com

Yorumlar (2)
Makbule KALAYCIOĞLU 2 yıl önce
İnşAllah çoçukluktan bu eğitimleri öğrenimleri alan çocuklar çevreye değer veren tabiata hayvanlara zararlar vermeyen insanlar olarak hayatlarına devam ederler
müberra 2 yıl önce
ateyiz oluyorlar makbule hanım dünya gezegen derken
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@