30.03.2024, 14:21

Seçimi hile ile mi kazanacaksınız?

Yarın, yani 31 Mart 2024 tarihinde, ülkemiz çok önemli bir yerel/mahalli seçime gidecek. Seçimlerin demokratik bir şekilde gerçekleşmesi seçmen iradesinin olduğu gibi, sağlıklı bir şekilde sandığa yansıması ile mümkün. Ancak ne var ki zaman zaman seçimlere hile karıştırma adına kimi girişimlere de rastlıyoruz hemen her seçim öncesinde ve sırasında. Bu tür girişimler, sonucu ne kadar etkiler bilinmez ancak en azından mide bulandırıyor!
SAĞLI SOLLU HABER: SANDIK KURULU BAŞKANLARI ÜYELERİ ARAYIP YANLIŞ BİLGİ VERDİ
Bugün www.saglisolluhaber.com da bir haber yayımlandı. Habere göre Eskişehir'de görev yapacak bazı sandık kurulları başkanları AK Partili sandık görevlilerini arayarak, sandık kurulunun görev alanına gelme saatini 08.00 olarak ifade ediyorlar ya da yedek üyeleri arayarak "Sizin gelmenize gerek yok" diyorlar. Bu mide bulandırıcı girişim hemen fark ediliyor ve parti yetkilileri de gerekli önlemleri alıyorlar. Parti görevlilerinin önlem alması elbette bu tür girişimlerin son bulacağı anlamına gelmiyor. Ne yazık ki hemen her seçimde, sandık kurulu başkanları üzerinde etkili olmayı başaranların seçim sonuçlarını kendi lehlerine etkileme girişimleri devam edip gidiyor.
SANDIK KURULU OY VERME İŞLEMİNİ VE SAYIMINI GERÇEKLEŞTİRİYOR
Sandık Kurulu, seçimin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesi için olmazsa olmazlardan. Sandığın boş bir şekilde seçmenin önüne konulmasından oylamanın sağlıklı bir şekilde yapılmasına, seçimle ilgili uyarıların sandık kurulunun bulunduğu alana asılmasından oyların sağlıklı ve şeffaf bir şekilde sayılmasına kadar çok kritik, çok önemli, çok hayati görevleri var sandık kurullarının.
Sandık kurulu; yurt içinde bir başkan, bir ihtiyar meclisi/heyeti üyesi ve son yapılan milletvekili genel seçiminde en çok oy almış olan beş siyasi partinin üyesinden oluşuyor.
Sandık kurulu başkanının göreve gelmemesi halinde, kamu görevlileri arasından belirlenen üye, bu üyenin de bulunmaması durumunda en yaşlı üye kurula başkanlık ediyor.
3 üyenin altına düşerse okuma yazma bilenler arasından seçim yapılarak 3'e tamamlanıyor.
Sandık Kurulu üyeleri sabah saat 06.00'da bir araya geliyorlar ve kimlik tespitleri yapılıyor önce. Sonra yemin ediyorlar ve göreve başlıyorlar. Yeminleri şu şekilde:
"Hiçbir tesir altında kalmaksızın, hiç kimseden korkmadan, seçim sonuçlarının tam ve doğru olarak belirlenmesi için görevimi kanuna göre, dosdoğru yapacağıma namusum, vicdanım ve bütün mukaddesatım üzerine and içerim."
Sandık kurulunun bulunduğu mahalde sandık alanını göster levhalar ve uyarıcı evraklar asılıyor.
Sandığın kapağı, sandığın içi boş olduğu anlaşılsın diye, kurul önünde kon kapatılıp mühürleniyor. Sonrasında oy verme kabin kontrol ediliyor. Zarflar sayılıyor, mühürleniyor ve tutanak tutuluyor. Aynı işlemler oy pusulaları için de yapılıyor.
Seçmenlerin oylarını doğru düzgün ve hatasız bir şekilde gerçekleştirmeleri için sandık kurulu dikkatli bir şekilde çalışma yürütüyor. Oy verme işlemi bittikten sonra da sandık kurulu oyları, tüm üyelere tek tek göstererek sayıyor ve tutanakla kayıt altına alıyor. Sonra buradaki oylar Adliye'ye seçim kuruluna teslim ediliyor. 
SEHVEN, DENEYİMSİZLİK DENİLEN DAVRANIŞLARDAN DOLAYI HAPİS CEZASI ALABİLİYORLAR
Sizin anlayacağınız seçimin en kritik işlerini sandık kurulları yürütüyor. Bu yüzden de fırsatını bulan sandık kurullarına tesir etmeye çalışıyor, Eskişehir'de olduğu gibi. Bunu yapanların bu iş için özellikle organize olduklarını düşünebilirsiniz. Aksi takdirde AK Partili üyeleri sandık kurulundan uzaklaştırma girişiminde hiç bulunmazlardı. Boş yere kürek çekmediklerinden emin olduklarını düşünüyoruz.
Evet, Eskişehir'de AK Parti İl Yönetimi bu konudaki girişimlerin bir kısımından haberdar olup konu ile ilgili olarak gerekli hukuki süreçleri başlatmış durumda. Çünkü sandık kurullarında "sehven" ya da "deneyimsizlik-yorgunluk" denilerek herhangi bir adayın lehine, karşısındaki adayın aleyhine olacak şekilde oylar kasıtlı olarak yanlış yazılabiliyor. Bunun geçmişte örnekleri çok var.
Bu konuda işlenen suçun mahiyetine ve görevin sorumluluğuna bağlı olarak, sandık kurulu başkanı ya da üyeleri farklı hapis cezaları ile cezalandırılabiliniyor. Cezalar 3 aydan başlıyor ve 1 yıla kadar devam ediyor. Birden fazla suç işlendiği tespit edilirse cezalar artabiliyor.
SEÇİMİN SAĞLIKLI YAPILABİLMESİ İÇİN HEPİMİZE GÖREVLER DÜŞÜYOR
Eskişehir'de seçime sadece bir gün kala yaşanan bu skandal olayı kamuoyuna duyaran saglisolluhaber.com bir basın kuruluşu olarak üzerine düşeni yerine getirdi. Şimdi görev sırası siyasi partilerde, devletin yetkili kurumlarında, emniyette ve elbette hukuk sistemimizde.
Seçimlerin demokratik, sağlıklı ve şeffaf bir şekilde gerçekleştirilmesi için hepimize, tüm görevlilere ve siyasi partilere görev düşüyor. Seçimi hakkıyla kazanmak varken hileyle kazanmak, kazanan dahil hiç kimseye fayda sağlamaz. Üstelik bu tür girişimlerin hapis cezası ile cezalandırılması gibi bir de hakikat var. 
Tüm bu gerçeklere baktığımızda huzurlu ve adil bir seçim için herkesi sorumlu olmaya ve benzer girişimlerden uzak durmaya davet ediyoruz!

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@