23.01.2023, 13:53

Seçimler öne mi alınıyor yoksa yenileniyor mu?

Sayın Cumhurbaşkanı, Bursa’da gençlerle yaptığı program sırasında 18 Haziran’da yapılması gereken seçimlerin 14 Mayıs tarihinde yapılması için 10 Mart’ta Anayasa’dan aldığı yetkiyi kullanacağını söyledi ve özellikle de bu işlemin erken seçim anlamına gelmeyeceğini sadece seçimlerin öne alınması olduğunu vurguladı.

Hatırlayacağımız gibi, Sayın Cumhurbaşkanının seçim tarihinin erkene alınması önerisini ilk defa gündeme getirmesinin ardından, içinde milletvekillerinin, gazetecilerin, profesörlerin ve hatta hukukçuların olduğu Cumhur İttifakı yandaşları da yeni bir tartışmanın fitilini ateşlemişler, önerinin seçim tarihini sadece bir kaç ay öne çekmek olduğunu, bu kadar kısa bir süre için yapılan önerinin erken seçim ya da seçimlerin yenilenmesi şeklinde yorumlanamayacağını, yapılmak istenenin sadece seçim tarihinin GÜNCELLENMESİ! olduğunu ileri sürerek hukuku, aklımızı bir kez daha iğfal etmeye kalkışmışlardı. Muhalefet yanlısı olduğunu bildiğimiz bazı aklı evveller de buna iştirak ediyorlardı, böylece hep birlikte seçimlerin yenilenmesi kararının yaratacağı hukuki sonuçları ortadan kaldırmaya çalışıyorlardı. 

Türk Hukukunun en üst normu Anayasa’dır.

Türk Hukukunda seçim tarihinin öne alınması ya da güncellenmesi diye bir kavram ve düzenleme yoktur.

Cumhurbaşkanı seçim tarihi, Cumhurbaşkanlığı Seçim Kanununun 3'üncü maddesinde düzenlenmiştir.

(1) Cumhurbaşkanı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimleri beş yılda bir aynı günde yapılır.

(2) Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir. Ancak Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi hâlinde, Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir.

(3) Cumhurbaşkanı ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin görev sürelerinin dolmasından önceki son Pazar günü oy verme günüdür. Görev süresi, birlikte yapılan bir önceki seçim tarihi esas alınarak belirlenir. Oy verme gününden geriye doğru hesaplanacak altmış günlük sürenin ilk günü seçimin başlangıç tarihidir.

Seçimlerin yenilenmesinin hukuki sonuçları, seçimlerin öne alınması süresine göre değişiklik göstermemektedir. Öne alma süresi ne olursa olsun seçimlerin öne alınmasının erken seçimin nitelendirildiği ve hukuki sonuçlarının tanımlandığı düzenleme Anayasa'nın 116'ncı maddesinde Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhurbaşkanlığı Seçiminin YENİLENMESİ başlığı altında düzenlenmiştir.

* Türkiye Büyük Millet Meclisi, üye tamsayısının beşte üç çoğunluğuyla seçimlerin yenilenmesine karar verebilir. Bu halde Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır.

* Cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır.

* Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde, Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir.

* Seçimlerinin birlikte yenilenmesine karar verilen Meclisin ve Cumhurbaşkanının yetki ve görevleri, yeni Meclisin ve Cumhurbaşkanının göreve başlamasına kadar devam eder.

* Bu şekilde seçilen Meclis ve Cumhurbaşkanının görev süreleri de beş yıldır.

Bu düzenlemelere göre Ülkemizde Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimlerinin tarihi 18 Haziran'dır. Bu tarihten önce yapılacak her seçim, öne alınma süresine bakılmaksızın seçimlerin yenilenmesi kavramının karşılığıdır, seçimlerin yenilenmesi sonucunu doğurur.

Bunun aksini iddia etmek hukuku iğfal etmektir, aklımızla alay etmektir.

Lütfen bunu yapmayın,

Küçük hesaplarla, günlük çıkarlarla, hukuku iğfal etmeyin.

Ne yaparsanız yapın ama hukuka sahip çıkın.

Hukuk, bir gün herkese lazım olacak.

Hukuk, size de lazım olacak.

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@