banner298

banner194

Zihni Çalışkan: Bir kişi dava açarsa şehrin bütün planları iptal edilir!

AK Parti Eskişehir İl Başkanı Zihni Çalışkan, Kanal 26 ekranlarında revizyon imar planlarına ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

SİYASET 16.05.2022, 13:27 16.05.2022, 16:42
Zihni Çalışkan: Bir kişi dava açarsa şehrin bütün planları iptal edilir!

Kanal 26’da, Sağlı Sollu Haber Genel Yayın Yönetmeni Arif Anbar’ın sorularını yanıtlayan AK Parti Eskişehir İl Başkanı Zihni Çalışkan, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı revizyon imar planlarına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

‘YEŞİL ALANLARI KALDIRIP KONUTA AÇACAK’

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı revizyon imar planlarına karşı eleştirilerde bulunan Zihni Çalışkan, “Şimdi şehrimizin mevcut planlarından bahsediyoruz. Yani 1 bölü 25 binlik planlara ilişkin yeni alanlara ilişkin bir söylem değil bu. Mevcut şehrin şu anda kullanılan imar planlarından bahsediyoruz. Bu imar planlarına ilişkin belediyenin hukuki el atmadan kaynaklı sebeple şehir merkezindeki yeşil alan; park, rekreasyon alanı, sosyal dotanı alanlarını kaldırmaya burayı konuta açmaya ilişkin bir düşüncesi var. Yani yeşil alanları kaldırıp konuta açacak” dedi.

Revizyon imar planıyla belediyeye ait sosyal donatı alanlarının konut alanı olarak değerlendirileceğini savunan Başkan Çalışkan, şöyle devam etti:

ATATÜRK BULVARI’NDAKİ BOŞ ALANI ANIMSATTI

“Şimdi bu bahsettiğim alanlar nereler? Bunlar Büyükşehir Belediyesinin parkları. Örnek olsun diye sadece söylüyorum. Hasan Polatkan’da hani Migros’un karşısında bir alan var ya onu canlandırın. Yaklaşık 15-17 dönümlük bir alandan bahsediyorum. Bu alanı kaldırıp alt yolundaki milli emlak arazilerine atıyorlar. Bunu daha önce şöyle denediler. Bu alanları konuta çevirme buradaki yeşil alanları, parkları, rekreasyon alanlarını, sosyal dotanı alanlarını bunlar neler biliyor musun? Bunlar bölgesel anlamda mahallenin. Mahallelinin kullandığı alanlar. Hemen kapınızın karşısında yeşil alan olsun istemez misiniz? Park olsun istersiniz çocuklarınızı, torunlarınızı orada eğlendirmek istersiniz. Belediyenin sosyal tesislerinde hizmet alanlarından hizmet almak istersiniz. Ucuz hizmet almak istersiniz. Bunu da kapınızın önünde olsun istersiniz. Dolaysıyla daha önceki yapılmak istenilen plan değişikliğinde kendi mahallelerinde ve kendi alanlarında bunu gerçekleştiremeyince… Çünkü buna ilişkin davalar açıldı. Açılan davaların tümü de kazanıldı. Yani sosyal donatı alanı, belediye hizmet alanı, parkların kaldırılmasına yönelik bir proje bu.

SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ NİYE SESSİZ KALDI?

Şehirlerde, şehir merkezlerinde şu anda burada atılmış gibi gözüken belediyenin kamulaştırmak suretiyle halkımıza hizmet yapmak zorunda oldukları, spor tesisi yapmak zorunda oldukları, yeşil alan yapmak zorunda oldukları, rekreasyon alanı yapmak zorunda oldukları, belediye hizmet alanı yapmak zorunda oldukları alanları kaldırıp bunların yerine konut alanı yapmak arzusundalar. Çünkü buranın kamulaştırılmasının kendilerine maliyetinin yüksek olduğunu değerlendiriyorlar.  Kendi siyasi yönetimleriyle kendi siyasi görüşlerine dönük hizmet üretirken maalesef belediyenin bütçesini doğru yönetemiyorlar.  Yeşil alan, rekreasyon alanı ve sosyal donatı alanlarını maalesef şehre kazandırmak yerine burayı betonlaştırmaya çalışıyorlar. Ki benim gördüğüm kadarıyla şehrin yeşile ilişkin duyarlılığında en çok ses çıkaran da bunlar. Ya orada yeşil, burada yeşil, tarım arazisi, bunlara ilişkin isyan edenler maalesef imar planlarında geçtiğimiz yıl yaşadığımız bu hukuki el atmadaki alanların yeşilden dönüştürülmesine sessiz kaldılar. O sivil toplum örgütleri, efendim meslek odaları körmüş, duymazmış davranışı sergileyerek bu konuya hiç girmediler.

‘BİR KİŞİ DAVA AÇARSA ŞEHRİN BÜTÜN PLANLARI İPTAL EDİLİR’

Örnek bir şeyden bahsediyorum. Bu şehirde yaşayan herhangi bir şahıs kapısının önünde görmek istediği yeşil alanı görmediğinde, çocuğunu torununu gezdirmek istediğinde oradaki yeşil alanı konuta dönüştüğünü duyduğunda, bildiğinde kamusal faydadan etkilenen kişi olarak dava açma hakkına sahip. Bu şehirdeki herhangi birinin açtığı davayla şehrin bütün planları iptal edilir. Yapmayı arzuladıkları revize imar planları iptal edilir ve şehir plansız kalır. Şehir plansız kalırsa inşaat malzemeleri satıcıları, inşaatta fiziken çalışanlar müteahhitler, mimarlar, inşaat mühendisleri, şehir plancıları ciddi anlamda bundan etkilenir, mesleki anlamda. Şehrin bu anlamdaki konuta dönük, inşaata dönük planlar sebebiyle 3-5 ayı kaybolur.  Yaz dönemi inşaat, imalat zamanı. Ben uyarıyorum herkesi.

‘YEŞİLİ KİM SAVUNACAK?’

Bakın şu da yanlış. AK Parti olarak buralara dava açmayın diyorlar. İyi de yeşili kim savunacak? Rekreasyon alanını kim savunacak, sosyal donatı alanını kim savunacak? Diyelim ki açmadığımızı varsaydığımızda, bundan yararlananlara da mı açmayın diyeceksiniz? Siz bölgesel anlamda imar planlarına uygun, yönetmeliğe uygun revizyonu yapabilirsiniz bunda sorun yok. Bunda kaldırdığınız kadar rekreasyon alanı, kaldırdığınız kadar yeşil alan o bölgede getirirseniz sorun zaten çözülür.

‘YÜZDE YÜZ YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI GELİR’

Biz bu planı belediyeden istedik, hangi alanların yeşil alandan çıkarılacağını istedik, belediye bunu ısrarla muğlak hale getirmek ve davaya altlık teşkil etmemek adına bizim komisyon üyelerimize bunu vermedi. Yani ilgili kurumlardan görüşlerin alınması ve meclis üyelerinin, komisyon üyelerinin bilgilendirilmesi alanında zaten eksiklik var. Bu eksikliklerin belirlenmesi adına zaten yürütmeyi durdurma gelir diye öngörüyorum. Burada herhangi bir sebeple açılacak davada zaten yürütmeyi durdurma kararı yüzde 100 verilir. Burada davayı kimin açtığının da herhangi bir önemi yok.”

- Zihni Çalışkan'dan Valilik Yasağı'na ilişkin flaş açıklama! Okumak için linke tıkla: https://www.saglisolluhaber.com/siyaset/zihni-caliskan-dan-valilik-yasagi-na-iliskin-flas-aciklama-h8132.html

- Zihni Çalışkan'dan URAYSİM çıkışı: Eskişehir'in 50 yılına dokunan proje! Okumak için linke tıkla: https://www.saglisolluhaber.com/siyaset/zihni-caliskan-dan-uraysim-cikisi-eskisehir-in-h8138.html

saglisolluhaber.com

Yorumlar (1)
Metin Günay 2 yıl önce
Siz avukatsınız sizin yanınızda yada tanıdıklarını dava açsın ozaman bir kişi diyorsunuz açsınlar ozaman
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@