ESOGÜ'den bir patent daha!

ESOGÜ'nün polimer bazlı bir bornitür içeren gres geliştirip patentini aldığı ve sanayi uygulaması için çalıştıkları kaydedildi.

TEKNOLOJi 30.01.2024, 12:08 30.01.2024, 12:15
ESOGÜ'den bir patent daha!

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Dr. Öğretim Üyesi Gökçe Mehmet Ay, yakın zamanda polimer bazlı bir bornitür içeren gres geliştirdiklerini, patentini aldıklarını ve sanayi uygulaması için çalıştıklarını söyledi.

Yağlayıcılarda bor kullanımını anlatan Ay, Antik Çağ’dan günümüze hareket eden parçaların aşınmasını azaltmak, sürtünmesini kontrol etmek için yağlayıcı kullanıldığını belirtti. Yağlayıcıların önemli işleve sahip olduğunu anlatan Dr. Öğretim Üyesi Gökçe Mehmet Ay, günümüzde yüksek hızda hareket eden parçaların yağlanması için kullanılan yüksek kapasitedeki yağlayıcıların sürtünme sırasında kaybedilen enerjinin kazanılması, enerji maliyetinin düşürülmesinin sağlanması gibi etkileriyle çevreye büyük katkıları olduğunu söyledi. Ay, ülkemizde de geliştirilen bornitürün önemli bir katı yağlayıcı olduğunu kaydetti. Hem borun hem de macunumsu bir yapı olan greslerin öneminden bahseden Mehmet Ay, yakın zamanda polimer bazlı bir bornitür içeren gres geliştirdiklerini, patentini aldıklarını ve sanayi uygulaması için çalıştıklarını kaydederek, “Üniversitede yaptığımız bu polimer gres sayesinde hem sürdürülebilir bir gres geliştirmenin yolunu açtık, hem de karbon ayak izini düşürmeye ve daha çevreci bir yağlama sistemi geliştirmeye imkân sağlamış olduk” diye konuştu.

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@