31.07.2021, 15:26

Aşı olmayanlara yaptırım uygulanmalı!

Covid 19 pandemisi ile savaş, sanki bir ateşkese dönüşmüş gibi ve aynı zamanda rehavet havası oluşmuş durumdayken; son günlerde özellikle delta varyantı ülkemizde de hızla yayılım gösterdi ve yasakların kalkmasının üzerinden 1 ay bile geçmeden vaka sayıları ne yazık ki beşe katlandı. Vakaların hızla artması, mevcut aşıların etkinliğini, özellikle de delta varyantına karşı etkili olup olmadıklarının tüm dünyada sorgulanmasına yol açtı. 

BİONTECH AŞISI VE DELTA VARYANTI

İngiltere’de yapılan bir araştırma ve 10 gün önce yayınlanan bir makalede tek doz Biontech aşısının delta varyantına karşı yüzde 36, Astra Zeneca aşısının ise delta varyantına karşı yüzde 30 koruma sağladığı; iki doz Biontech aşısının ise bu varyanta karşı yüzde 88 koruma sağladığı, Astra Zeneca aşısında ise bu korumanın yüzde 67 olduğu saptandı. Almanya’da geçen hafta yayınlanan bir araştırmada ise pıhtılaşma yaptığı için geçici olarak askıya alınan Astra Zeneca aşısı ile ilk aşıları yapılan 60 yaş altındaki bireylere ikinci doz olarak mRNA aşıları (Biontech veya Moderna) ile yapılan güçlendirmenin sonuçları açıklandı. İki doz Astra Zeneca aşısına göre, ilk doza ikinci doz mRNA aşıları ile güçlendirme yapılanlarda ve iki dozu da mRNA aşısı olanlarda immün yanıtının, yani bağışıklığın çok daha yüksek olduğu saptandı. Biontech aşısının 3. dozu için ABD’de FDA onayına başvurulduğunu da burada hatırlatmak isterim. Buradan hareketle ülkemizde başlangıçta yüzde 50 korumalı Sinovac aşısı ile aşılamanın başlamasını ve buna karar verenlerin amacını anlayamamakla birlikte gelinen noktada doğru yolda olduğumuzu, Sinovac üzerine 3. doz Biontech ve 2 doz Biontech aşılamanın dünyadaki son araştırmalarla uyumlu ve şansın bizden yana olduğunu düşünüyorum.

AŞILI VE AŞISIZLAR ARAŞTIRMASI

ABD’nin 6 eyaletinde aralık 2020 ile nisan 2021 ayları arasındaki 17 hafta boyunca çoğunluğu sağlık çalışanlarından oluşan toplam 3 bin 975 kişi üzerinde yapılan aşı etkinliğini ortaya koymaya çalışılan bir araştırma geçtiğimiz günlerde yayımlanmış. Bu araştırmada hemen hemen eşit aşılı ve aşısız denekler haftada bir yapılan PCR testleri ile izlenmişler ve 17 hafta sonunda 2 doz mRNA aşılı (Biontech veya Moderna) 5 kişide, kısmi tek doz aşılı 11 kişide ve aşısız 156 kişide Covid-19 enfeksiyonu saptanmış. Bu sonuçlara göre bu aşıların Covid-19’a karşı etkinliği tam aşılılarda yüzde 91, kısmi aşılılarda ise yüzde 81 olarak bulunmuş. Ayrıca tam ve kısmi aşılı hastalarda Covid-19 belirtilerinin aşısız hastalara göre 6 gün daha az sürdüğü, yatağa düşürme süresininde  2 gün daha az olduğu, yüzde 58 daha az ateşlenmenin ortaya çıktığı ve virüs yükünün de yüzde 40 daha az olduğu saptanmış.

AŞI KARŞITLARI TEHLİKE YARATIYOR

Aşı olmayan ve aşı karşıtlarının etkisinde olanlar tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de büyük bir sorun oluşturmaktadır. Aşıya ulaşabilen ülkeler aşılamaları tamamlayıp, aşıya ulaşamayan ülkelere yardıma koşmaları gerekirken kendi içlerinde aşı karşıtlarıyla uğraşmaktadır. Aşı karşıtları hem kendilerini, hem çevrelerini, hem de insanlığı tehlikeye atmakta, virüsün rahatça dolaşıp evrimini sürdürmesini sağlamaktalar. Avrupa ülkeleri ve ABD’deki bazı eyaletlerde aşı olmak istemeyenlere karşı yaptırım uygulamaları, aşı pasaportu girişimleri ve bazı yerlerdeki aşıya teşvik ve ödüllendirme uygulamalarını artık ülkemizde de ciddi olarak düşünmenin zamanı gelmiştir. Kimsenin bir başkasını riske atma keyfiyeti olmamalı, bu konudaki önlemler bir an önce alınmalıdır. Ekonomide ve eğitimde oluşacak kayıpları telafi etmenin gerektiği bir dönemde ülkemizin yeniden bir tam kapanmaya dayanacak gücü yoktur.

AŞI OLMAYANLARA YAPTIRIM UYGULANMALI

Özellikle aşısızlar arasında hızla yayılan ve aşılı da olsa yaşlı ve kronik hastalığı olan bireyleri tehdit eden delta varyantı ve bundan sonra gelişecek olan olası; örneğin gama, sigma, eta, kappa, omega varyantlarının nasıl davranacağı bilinmemektedir. Aşı olmayanların toplu taşımadan yararlandırılmaması, sinema, kafe, kahvehane, lokanta, restaurantlara, spor salonu, spor müsabakalarına, marketlere, AVM’lere alınmaması, çocuklarının uzaktan eğitime tabi tutulması, hastane başvurularında Covid-19 poliklinik şartlarında muayene ve tedavilerinin yapılması, yani aşılılardan izole edilmeleri bile düşünülmelidir. Aksi takdirde yalnızca maske, mesafe ve temizliğin yetmeyeceği ve bu beladan kurtulmamızın mümkün olmayacağı apaçık ortadadır.

saglisolluhaber.com

Yorumlar (4)
Hüseyin KARASOY 3 yıl önce
Aşı olmak konusunda,Toplumsal kabul için yakınlarımızın rahatsızlanması ve kötü sonuçlarla karşılaşmasını beklemek bence hiç adil değil.En kısa sürede aşılanmak sevdiklerimizi korumak ve onlara değer vermek demektir.Saygılar sunuyorum abicim.
Cafer Kılınç 3 yıl önce
Alkışlıyorum
Kazım Boran 3 yıl önce
Aşıya karşı olmak elbette bir seçenek olmamalı ve aşı olmak mecburiyet haline getirilmeli. Lakin şimdiye kadar aşılanmamış vatandaşlarımıza yaptırım uygulanması ve en önemliside çocuklarına uzaktan eğitim verilmesini düşünmek? Bu düşüncede olmanıza, Sizi tanıyıp seven ve güvenen bir insan olarak hiç yakıştıramadım hocam! Tabiki aşılanalım ama tam aşılama için insanları ikna etmeye çalışalım böyle çağ dışı ve insanları ayrıştıran uygulamalara hiç gerek yok. Ki bu uygulamalar tamda günümüzdeki faşist iktidara yakışır bir harekettir.
A.b. 3 yıl önce
Aşı yokken bu yazılar ne amaçlı
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@