Eskişehir Osmangazi Üniversitesi pandemide ne yaptı?

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak, Sağlı Sollu Haber Genel Yayın Yönetmeni Arif Anbar’la görüştü, önemli açıklamalarda bulundu.

EĞİTİM 06.10.2021, 14:47 08.10.2021, 14:01
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi pandemide ne yaptı?

RÖPORTAJ - 1. BÖLÜM

Gazeteci Arif Anbar’ın sorularını yanıtlayan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak, röportajın ilk bölümünde, yeni akademik yıl ile korona virüs önlemlerinden pandemi döneminde üniversitenin yaptığı çalışmalara kadar pek çok konuya ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

İşte, o röportaj…

A. ANBAR: Dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını pek çok alanı etkiledi. Bu alanlar arasında özellikle eğitim derinden etkilendi. Şu an yeni akademik dönem başladı ve pandemiyle iç içe bir eğitim faaliyeti gerçekleştirilecek. Nasıl planlama yaptınız?

K. ŞENOCAK: Öğrencilerimizle yeniden bir araya gelmek, yüz yüze ders yapabilmek mutluluk verici. Ancak bilindiği üzere COVID-19 pandemi süreci sona ermedi ve yeni varyantlar, bulaş riskinin artması gibi birbirini takip eden gelişmeler söz konusu. Bilim insanlarının her fırsatta vurguladığı üzere aşı, maske, mesafe ve temizlik bizim en önemli silahlarımız. Dolayısıyla öğrencilerimiz, akademik ve idari personelimiz ile ailelerinin bu gereklilikleri yerine getirmesi hem sağlıkları hem de eğitim öğretimin aksamaması açısından çok önemli. Eskişehir İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararı gereği üniversitemizin birimlerine her girişte HES kodu üzerinden sorgulama yapılacağını ve ibraz edilmemesi halinde giriş kısıtlaması yapılacağını; bu kararın tüm kurumlar gibi bizi de bağladığını belirtmeliyim. Üniversite yönetimi olarak yeni akademik yılda Sağlık Bakanlığı ve YÖK’ün belirlediği standartlarda fiziki ortamlarımızı hazırlıyoruz. Dersliklerde, laboratuvar ve toplantı salonlarında seyreltilmiş gruplarla gerçekleştireceğimiz faaliyetler için bütün birimlerimiz kendi dinamiklerine göre gereken önlemleri alıyorlar. Aralıksız sürdürdüğümüz sağlık hizmetleri, Araştırma ve Uygulama Hastanemizden edindiğimiz deneyimler süreci nasıl yöneteceğimiz konusunda bize yol gösteriyor.  

Kemal Şenocak'la sohbetimiz sırasında rektörlük binasını da gezdik. Yukarıdaki fotoğrafta önceki dönem rektörlerin fotoğrafları asılı. Şenocak'tan önce böyle bir uygulama yokmuş. Prof. Dr. Şenocak, 'kurumsal hafıza' anlamında önceki rektörlerin anımsanmasının önemine vurgu yapıyor... 

A. ANBAR: Peki, uzun süreyi kapsayan salgın sürecinde eğitim faaliyetlerinizi nasıl sürdürdünüz? Hangi yöntemleri kullandınız? Bu süreçte hayata geçirdiğiniz yeni şeyler var mı?

K. ŞENOCAK: Bu konu oldukça önemli. Şöyle anlatmak isterim… COVID-19 pandemisinin meydana gelmesi sebebiyle örgün eğitimin UZEM Öğrenme Yönetim Sistemi (UZEMÖYS) üzerinden yürütülmesine başlandı. 2020-2021 eğitim-öğretim yılı güz, bahar ve yaz dönemlerinde, üniversitemizin tüm dersleri UZEMÖYS sistemi üzerinden uzaktan öğrenme metotları ile gerçekleştirildi.

3 SUNUCUDAN 180’E

2020-2021 güz döneminde, üniversitemiz bünyesinde tüm eğitim-öğretim faaliyetlerinin uzaktan yürütülme kararı alınması ile birlikte daha öncesinde 3 canlı ders sunucusu ile hizmet verilirken, canlı ders girişlerinin ve işleyişinin sağlıklı bir şekilde devamlılığı için 180 adet canlı ders sunucusu tamamlanan kurulumları ile yük dengeleyici altında hizmete alındı.

SUNUCUDA AR-GE ÇALIŞMASI

Bu süreçte UZEMÖYS sistemi Canvas güncellemesi gerçekleştirildi. Deneme sunucusundaki Ar-Ge çalışmaları tamamlandı. Bakın burası çok önemli Arif Bey, 2021-2022 güz döneminden itibaren Ar-Ge çalışması tamamlanan sunucumuzu kullanmaya başlayacağız. Bu sayede öğrenme yönetim sisteminin güncel özellikleri güz dönemi itibariyle öğretim elemanlarımızın erişimine sunulmuş olacak.

Başka ne yaptık? Bakın… Pandeminin en yoğun olduğu 2020-2021 güz dönemi için UZEMÖYS üzerinde bin 88 öğretim elemanı için 6 bin 255 ders açıldı. Bu derslere kayıtlı öğrenci sayısı 25 bin 789 oldu. Dönem içinde yapılan uzaktan eğitim faaliyetleri sonucunda 130 bin 833 adet dosya paylaşımı gerçekleşti, 39 bin 148 adet farklı sınav tanımlandırıldı. Bu dönemde UZEMÖYS öğrenme yönetim sisteminin sayfa görüntüleme sayısı ise 21 milyona ulaştı. Bu çok ciddi bir iş.

SAYFA GÖRÜNTÜLEME SAYISI 80 MİLYONA ULAŞTI

2020-2021 bahar döneminde ise yine UZEMÖYS üzerinde bin 116 öğretim elemanı için 6 bin 715 ders açtık. Bu derslere kayıtlı öğrenci sayısı 24 bin 735 oldu. Dönem içinde yapılan uzaktan eğitim faaliyetleri sonucunda; 120 bin 660 dosya paylaşımı gerçekleşti, 19 bin 72 adet farklı sınav tanımlandı. Bu dönemde UZEMÖYS öğrenme yönetim sisteminin sayfa görüntüleme sayısı 80 milyona ulaşmıştır.

2020-2021 akademik yılı boyunca örgün eğitim sınavları UZEMÖYS üzerinden gerçekleştirildi. UZEMÖYS çeşitli ölçme değerlendirme seçenekleri sunuyor bize. Bunlardan bazıları; kısa sınav, anket, ödev, tartışma gibi uygulamalar. 2020-2021 akademik yılında gerçekleştirilen canlı ders sayımız 143 bin 864 oldu. Kayıt altına alınan canlı ders boyutu ise 9 telebayt olarak hesaplandı. Kayıtlı canlı derslere öğrenci ve öğretim elemanları tarafından erişim 21 milyon görüntüleme sayısına ulaştı.

Rektörlük binası içerisinde bulunan bu alanda, Kemal Şenocak'a gelen hediyeler sergileniyor. Rektör Şenocak bu hediyelerin tümünün üniversitede kalacağına vurgu yaparak, "Bu gelenlerler makama geliyor, üniversiteye geliyor. O nedenle üniversitenin hafızası için hepsini buraya bırakıyorum" ifadelerine yer veriyor...

A. ANBAR: Bu noktada araya girmek istiyorum. Anlattığınız yöntemler çoğu bölüm için etkin öğrenmeyi sağlayabilir belki, fakat Tıp Fakültesi için aynı şey söylenemeyebilir. Sağlık alanında eğitimi nasıl planladınız?

ÜNİVERSİTE’NİN YOUTUBE ADRESİ İLGİ GÖRÜYOR

K. ŞENOCAK: Evet, bu doğru. Anlatayım, oraya da bir çözüm bulduk. Zaten Sağlık Bilimleri ve Tıp Fakültesi dekan­lıklarından bu doğrultuda talep de gelmişti. Bu anlamda ağlık alanıyla ilgili uzaktan eğitim ilkeleri, uygulamaları ve uzaktan eğitimde eğitici-öğrenci rollere ilişkin “UZEM Tanıtımı ve Uzaktan Eğitim Uygulama­ları” başlıklı çevrimiçi seminer gerçekleştirdik ilk olarak. Seminerde, Uzaktan Eğitim Merkezinin tanıtımından pandemi sürecinde uzaktan eğit­im uygulamalarına kadar birçok konuda bilg­iler verildi ve öğretim elemanlarının soruları yanıtlandı. Uzaktan Eğitim Merkezimizin bu mesleki gelişim etkinliğinde, “Örnek Uzak­tan Eğitim Uygulamaları”, “Uzaktan Eğitimde Öğretici Yeterlilikleri” ve “Uzaktan Eğitimde Öğreticiler için Uygulamaya Yönelik İpuçları” başlıklı seminerler gerçekleştirildi. Bakın YouTube adresimizde paylaşılan eğitimler çok sayıda görüntülemeye de ulaştı. Örneğin, öğrenme yönetim sistemi tasarımı ve kullanımına ilişkin eğitim kaydı 1 Eylül 2021 itibari ile 7 bin 201 izlen­meye ulaştı.

Üniversite ve merkez yönetimim­iz tarafından planlanan uzaktan eğitim konusunda deneyimli öğretim üyelerinin iş birliği ile 2020-2021 güz dönemi içer­isinde üç günlük sanal seminer düzen­ledik. Bu seminer kapsamında 1. gün “Açık ve Uzaktan Öğrenmede Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri: Sorunlar ve Çözüm Önerileri” (886 izlenme), 2. gün “Açık ve Uzaktan Öğrenmede Soru hazır­lama teknikleri, Online Sınavlar ve Sınav Güvenliği” (663 izlenme) ve 3. gün “Açık ve Uzaktan Öğrenmede Öğrenme Yöne­tim Sistemi Etkinliği ve Öğrenme Ana­litikleri Ölçme Değerlendirme Yöntemi Olarak Örneklerle E-portfolyo Uygulama­ları” (339 izlenme) başlıklı üç çevrimiçi eğitim gerçekleştirdik.

Bir de 2020-2021 yılı güz dönemi başlangıcında, UZEMÖYS kul­lanımına ilişkin üniversitenin tüm akademik personeline dört oturum şeklinde çevrimiçi eğitim verdik. Bu eğitimin planlamasında akademik personel sayısı dikkate alınarak üniversitemiz birimleri öncelikle iki gruba ayrıldı. Her gruba yönelik farklı tarihlerde iki oturum şeklinde eğitim verildi. Her grup için oturumların birinci aşaması, uzaktan eğitimin temel ilkeleri ve süreçte eğitici yeterliklerine yönelik bir eğitim olarak gerçekleştirildi. İkinci aşama oturumlarda ise ESUZEM araştırma-geliştirme ekibi tarafından oluşturulan öğrenme yönetim sistemi tasarımı ve kullanımına ilişkin eğitim verildi.

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'ın, Rektör Prof. Dr. Kemal Şenocak'a hediye ettiği Atatürk portresi... Bu hediye de Rektörlük girişinde sergileniyor...

Röportajın ikinci bölümünü okumak için aşağıdaki linke tıklayın:

https://www.saglisolluhaber.com/egitim/esogu-dunyanin-en-iyi-universiteleri-siralamasina-girdi-h3726.html

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@