TEI VE TUSAŞ’IN gözü ESOGÜ Uçak Mühendisliği bölümünün üzerinde

Sağlı Sollu Haber’in, Osmangazi Üniversitesi’ne (ESOGÜ) ilişkin incelemesi devam ediyor… TİM, Hukuk ve Eğitim Fakülteleri ile Uçak Mühendisliği bugünün konusu…

EĞİTİM 08.10.2021, 13:24 09.10.2021, 10:09
TEI VE TUSAŞ’IN gözü ESOGÜ Uçak Mühendisliği bölümünün üzerinde

Sağlı Sollu Haber, hazırladığı detaylı dosyayla, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nin (ESOGÜ) son dönemdeki hızlı yükselişini gözler önüne sermeye devam ediyor.

Rektör Prof. Dr. Kemal Şenocak’ın dikkat çeken makalesi, yine Şenocak’la yapılan röportajın ardından bugün de üniversite bünyesinde son dönemde kurulan Teknoloji İnovasyon Merkezi, Hukuk ve Eğitim Fakülteleri ile Uçak Mühendisliği bölümünü ilgili birimlerin yöneticileri anlatacak.

ÖZEL HABER

TEKNOLOJİ VE İNOVASYON MERKEZİ

Teknoloji ve İnovasyon Merkezi’nin (TİM) toplumsal katkı değeri yüksek üniversite dışı fonlardan desteklenen projelerde araştırmacılara destek olması amacı ile kurulduğunu ifade eden TİM Müdürü Prof. Dr. Ahmet Yazıcı ile Doç. Dr. Kemal Özkan, şu bilgilere yer verdiler: “ESOGÜ TİM binasında dış kaynak destekli araştırmalar için ofis ihtiyacı olan araştırmacılara ve bursiyer öğrencilere proje süresince olmak kaydıyla çalışma ofisleri sağlıyoruz. Çalışma alanı merkezdeki tematik laboratuvarlar ile örtüşen araştırmacılar ise ilgili laboratuvarı kullanabiliyorlar. Potansiyel uluslararası ve sektör iş birliği içinde proje çalışması hedefleyen öğretim üyeleri için de ön-kuluçka mahiyetinde de ofis veya laboratuvar kullanım imkânı da sağlıyoruz. Ayrıca üniversitemize dış kaynaklı fon ile misafir araştırmacı olarak gelen akademisyenlere de araştırmaları süresince merkezde yer veriliyor. 2020 yılı haziran ayında kurulan merkezimizin yüzde 90 üzeri doluluk oranına ulaşması sevindirici.”

ESOGÜ Teknoloji ve İnovasyon Merkezi...

Projeler üzerinden öğrencilere yıllık yaklaşık 500 bin TL burs çıktığına da vurgu yapan Prof. Dr. Yazıcı ile Doç. Dr. Özkan, “hedef 1 milyon TL burs çıkarabilmek. Öğrenciler burada hem öğreniyorlar, hem para kazanıyorlar. İnsana yatırım yapanların her zaman kazandığını düşünüyoruz ve ayrıca çocuklarımızın Eskişehir’de kalmalarını ve burada üretim yapmalarına çalışıyoruz. Ve aslında bu merkezde proje otelciliği yapılıyor bir anlamda. Şu da bir gerçek, bu gerçeği anlatmakta fayda var. Eskişehir çok farkında değil ancak bizim projelerimize şehir dışından ve hatta yurt dışından ilgi oldukça büyük. Ama olsun, kazanılan parayla yine Eskişehir’e, Eskişehir’de okuyan çocuklarımıza yatırım yapıyoruz. Yine biz üniversite, firma, teknopark unsurlarının bir arada olması gerektiğini düşünenlerdeniz. Üniversiteler firma odaklı yürümeli. Biz de akademisyenlerimizle firmalarımızı bu doğrultuda buluşturmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandılar.

HUKUK FAKÜLTESİ

“Etik, görgü sahibi, dünyayı tanıyan hukukçular yetiştirmeyi hedefliyoruz. Yani hedef Ankara Hukuk gibi olmak ve ‘Eskişehir Hukuk’ şeklinde anılmak. Biz bu ifadeyi kullanmaya başladık bile” diyen Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Pelin Karaaslan ile Dr. Öğretim Üyesi Barış Toraman, “Asıl mesele iyi bir akademik kadronun oluşması. Şu an fakültemizde 25 öğretim üyesi ve 35 asistan var. Şimdiden yayınlar çıkarmaya başladık bile. Covid-19 ve Hukuk, 7. Uluslararası ASOS Hukuk Sempozyumu, Arabuluculuk Daire Başkanlığı ile sigorta hukukunda uzman arabuluculuk ve KVK Hukuku çıkardığımız yayınlar. Eskişehir Barosu’na akademik olarak hizmet vermeye de başladık. Baro 2017’den beri dergisini çıkarmıyordu, şimdi bizimle beraber çıkarmaya başlayacak. Periodicumuis adında Uluslararası bir de dergimiz var” şeklinde konuştular.

Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Pelin Karaaslan ile Dr. Öğretim Üyesi Barış Toraman...

Bu yıl ilk defa Hukuk Fakültesine öğrenci aldıklarını da aktaran Doç. Dr. Karaaslan ile Dr. Öğretim Üyesi Toraman, şu ifadelere yer verdiler: “60 kontenjan açmıştık hepsi doldu. Devlet Üniversiteleri içerisinde Hukuk fakültelerinin ilk açılanları arasında en yüksek puanı olan fakültelerden olduk. Önümüzde yer alanların, köklü üniversitelerin fakülteleri olduğunu söyleyebiliriz. Bir müjde de verelim. Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek Uzay ve Hava Hukuku alanını da açacağız. Biz bu işe idealist yaklaşıyoruz. Bizim için eğitim sadece binadan, fiziki olanaklardan ibaret değil. Eğitimin kimin tarafından verildiği, bakış açısı ve konunun nasıl anlatıldığı bizim için daha önemli”

EĞİTİM FAKÜLTESİ

Pandemi sürecinde, üniversitenin, eğitimi daha kaliteli verebilmek için hangi yöntemleri kullanarak alt yapısını geliştirdiğini anlatan Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ersin Karademir ile Öğretim Görevlisi Erkan Yetik, şunları söylediler: “Pandemiden önce 3 ayda ortalama 300 bin görüntülememiz vardı. Şu anda geliştirilmiş altyapımız ve yeni sunucularımızla beraber 118 milyon görüntülemeye ulaştık. Yine su an, anlık ortalama 7 bin öğrenciye aynı anda hizmet veriyoruz. Bu sayı 12 bine kadar çıktı. Hiç problem değil, çünkü öyle güçlü bir altyapımız var ki anlık 50 bin kişiye kadar hizmet verebiliyoruz.

Öğretim Görevlisi Erkan Yetik ile Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ersin Karademir...

Afet anında bile çökmeyecek bir sistem kurduk. 3 farklı lokasyonda sunucularımız yer alıyor. Tabii yazılımsal olarak gelişime hazır bir sistem kurduğumuzu da söyleyebiliriz. Türkiye’de sadece 3 üniversitede bu sistem mevcut. Yine bütün fakültelerin ders içeriklerini yeni öğretim ortamlarını kullanarak anlatacağımız bir sistem geliştiriyoruz. Bu proje pandemiden önce hazırlanmıştı zaten. Pandemiyle birlikte hızlandı. Arttırılmış gerçeklik kullanılarak, sanal laboratuvarlar kullanarak öğretim tasarımı yapmayı hedefliyoruz.”

UÇAK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

Yeni kurulan Uçak Mühendisliğiyle ilgili çarpıcı ifadeler kullanan ve aynı zamanda Eskişehir Havacılık Kümelenmesi Kurucu Üyesi olan Prof. Dr. Melih Cemal Kuşhan, Uçak Mühendisliği bölümünün Eskişehir’in havacılık alanındaki tek eksiği olduğunu söyledi. Prof. Dr. Kuşhan, şöyle devam etti: “Bu bölüm tam zamanında kuruldu. Çünkü Türkiye’de şu an binlerce mühendise ihtiyaç var. Dünyada da öyle. Tüm ideolojilerin ortak paydası savunma sanayi ve havacılık. Bu alanda geri kalırsak bu hiç iyi olmaz, hiçbir alanda gelişim sağlanamaz. Atatürk ne demişti? İstikbal göklerdedir. Biz de bu hedef doğrultusunda çalışıyoruz. Bu bölüm Eskişehir’in yanında Türkiye’ye de güç verecek. Çünkü burası havacılık altyapısının tam anlamıyla oluştuğu bir şehir.”

Eskişehir Havacılık Kümelenmesi Kurucu Üyesi olan Prof. Dr. Melih Cemal Kuşhan...

TEI ile TUŞAŞ’ın, Uçak Mühendisliği bölümüne ayrı bir ilgisi olduğuna da vurgu yapan Prof. Dr. Kuşhan, “Bakın, mezunların adresleri belli. Direkt istihdama katılacaklar. O heyecanı, TEI ile TUSAŞ da yaşıyor. Çünkü çok ihtiyaçları var. Bu noktada TUŞAŞ ve TEI ile de eğitime ilişkin protokol imzalandı. Hava İkmal’le de protokol yapıldı. Her Perşembe öğleden sonra öğrencilerimiz hava ikmalde eğitim alacak. Bakın şu noktaya dikkat çekiyorum: Bu bir staj işbirliği değil, bu bir eğitim işbirliği. Yine hava jet üssünde de eğitimlerimiz olacak. İlk öğrencilerimizi aldık. 60 öğrenciden bahsediyorum ve bu 60 öğrenci, en iyi şekilde yetişecek, buna emin olabilirsiniz” diye konuştu.

Uçak Mühendisliği bölümüne ilişkin akademisyenler ve altyapıya ilişkin de bilgi aktaran Prof. Dr. Melih Cemal Kuşhan, şu ifadelere yer verdi: “Hocalarımızın hepsi sektörün tepelerinde bulunan isimler. Şu an sekiz hocamız var. ABD’den silikon vadisinden üniversitemize gelmek isteyen hocalar da var. Önemli bir nokta: Bir firmadan 1 milyon dolarlık uzay sanayide kullanılan bir tezgah alıyoruz şimdi. Bu bir bağış. Bu bağışların devamı gelecek. Yakın zamanda laboratuvar da kuracağız. Bir de müjde vereyim: İleride Uçak Mühendisliği için bir kampüs oluşturacağız. Hava ikmalde ne varsa bu kampüste de olacak. Ve öyle iyi bir başlangıç yaptık ki, şu an kendi alanında Türkiye’nin en iyi dördüncü bölümü, daha bir yıllık bir bölüm olmasına rağmen.”

Rektör Prof. Dr. Kemal Şenocak'ın makalesini okumak için aşağıdaki linke tıklayın:

https://www.saglisolluhaber.com/egitim/rektor-kemal-senocak-tan-adrese-teslim-mesajlar-h3681.html

Rektör Prof. Dr. Kemal Şenocak'ın röportajının birinci bölümünü okumak için aşağıdaki linke tıklayın:

https://www.saglisolluhaber.com/egitim/eskisehir-osmangazi-universitesi-pandemide-ne-yapti-h3699.html

Rektör Prof. Dr. Kemal Şenocak'ın röportajının ikinci bölümünü okumak için aşağıdaki linke tıklayın:

https://www.saglisolluhaber.com/egitim/esogu-dunyanin-en-iyi-universiteleri-siralamasina-girdi-h3726.html

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@