Celalettin Kesikbaş: Dün Kalabak'a yapılan bugün URAYSİM'e yapılıyor!

Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Celalettin Kesikbaş, URAYSİM Projesine ilişkin çok konuşulacak açıklamalarda bulundu... İşte o açıklamalar...

ESKİŞEHİR 22.03.2022, 21:42 23.03.2022, 17:49
Celalettin Kesikbaş: Dün Kalabak'a yapılan bugün URAYSİM'e yapılıyor!

Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Celalettin Kesikbaş, ES TV'de Ali Baş ile Meltem Karakaş Kaya'nın sorularını yanıtladı, Ulusal Raylı Sistemler Test ve Araştırma Merkezi (URAYSİM) Projesine ilişkin çarpıcı açıklamalar yaptı.

İşte, Başkan Kesikbaş'ın URAYSİM'e ilişkin konuşmasından satır başları:

- URAYSİM bir bilim parkı aslında.

- Eskişehir’de URAYSİM bir vizyon projesidir. Eskişehir’de sivil havacılıkla ilgili bir eğitim merkezi açıldığında Türkiye’de ihtiyaç var mıydı? Yoktu. Ama bu bir vizyondu, 10 yıl sonrasının ihtiyacı olarak görüldü ve 10 yıl sonra ne kadar doğru bir ihtiyaç olduğu anlaşıldı.

- Cumhuriyet’in ilk yıllarında demiryollarını ortaya koyan bir vizyon var; 1923’ten 1933’e. URAYSİM’de bir vizyon projesidir. Şimdi diyorlar ki: Hızlı tren mi üretiyoruz da test edelim. Bu bir vizyon. 10 yıl sonra Türkiye’de hızlı tren üretilmeyecek diyebilir misiniz?

- Yıllık yurtdışına test için 10 milyon Euro'luk para harcıyoruz. Kendi ürettiklerimizin test edilmesi için. Burada bağımlıyız. Biz geleceğe dönük raylı sistemlerle ilgili bir vizyon koyacaksak eğer… Türkiye’nin hedeflenmiş ve planlanmış hedefleri var, ayırdığı bir bütçe var. Eskişehir’de bizim bu treni kaçırmamamız gerekiyor.

- ESOGÜ havacılıkla ilgili test ve araştırma merkezi kuruyor. Ne yapsak, kurmasak mı? Türkiye uçak mı üretiyor da kuralım derler adama. Eh, üreteceğiz işte. İHA’lar, SİHA’lar üretiyoruz. Bunlar bir vizyondur. ESOGÜ'nün kuracağı merkez bir vizyonun göstergesidir.

- Ben bu konunun ne savunucusuyum ne de… Ben işe bilim kısmıyla bakıyorum. Böyle bir test merkezine ihtiyaç var. Ama tren raylarını oraya döşemişsiniz, ama buraya döşemişsiniz. 2016’da belediye meclisinden de geçen bir proje bu. Ben bu polemiğe de girmek istemiyorum. Ben sadece şunu söyleyebilirim: Bu rayları nereye koyarsanız koyun, ama koyun. Bu proje Eskişehir’in sanayisi için önemli.

- URAYSİM konusunda müdahil olan tek kurumuz. Çünkü bu proje sanayiyi ilgilendiriyor, Eskişehir’in geleceğini ilgilendiriyor.

- Tarımla ilgili benim de endişelerim çok fazla. Tarım konusunda endişe duymak, tarım konusu sadece belediyelere mi kalmış. Benim de Celalettin Kesikbaş olarak söyleyeceklerim var.

- URAYSİM konusu yargıya intikal etmiş. Yargı bunun kararını verecek. Bunun kararını ben verecek değilim. Üniversite URAYSİM'i hazırlarken muhakkak bir yerlerden geçmiştir. Şimdi de belediye bazı konularda itiraz etmiştir.

- URAYSİM pırıl pırıl bir proje, Eskişehir’in sahip çıkması lazım. Gençlerimiz için sahip çıkmamız lazım.

- Şimdi bunlar diyorkar ki URAYSİM için: Hayal. Buna üzülüyorum. Açıköğretim de hayaldi. Ama ne oldu? Bugün gerçek oldu. ESOGÜ'nün havacılıkla ilgili test merkezi de hayal. Ama bir vizyondur bu. Eskişehir’de Sazova Bilim Kültür Sanat Parkı kurulacak dendiğinde inanır mıydınız? Bizim çocukluğumuzda bataklıktı oralar. Hayaldi, ama şimdi gerçek oldu. Kısacası, gerçekleştirilen her şey önce bir hayalle başlar.

- Ben siyaseten hiçbir açıklama yapmıyorum.

- Eskişehir’in geleceği ve akıbeti ile ilgili ESO olarak bu projeye sahip çıkıyoruz. Çünkü bu proje, hızlı tren setlerininin üretiminden komponent üretimine kadar bir ön açar.

- Önümüzdeki 10 yılda iki şey gelişecek. Birincisi sivil havacılık, bakın hepimizin uçağı olacak. İkincisi ise raylı sistemler. 19 milyar dolarlık pastadan Eskişehir olarak 4-5 milyar dolar alsak fena mı olur?

- (Büyükerşen'in, Avrupa'da üretilen araçların mevcut raylar üzerinde test yapıldığına ilişkin açıklaması üzerine) Yılmaz Hocam’ı çok severim, ama fikrine de katılmıyorum. Test yapılacak laboratuvarın akredite olması gerekiyor. Avrupa’da bu test merkezinden 3 tane var. 

- Bugünden insanlara URAYSİM’i tu, kaka, öcü, kötü diyerek kötülemek doğru değil. Pandemide bilimin ne kadar önemli olduğunu gördük. Bilimsel bakmak lazım projeye.

- URAYSİM için en güzel kararı yargı verir. Test merkezinin yeri yanlış olabilir, doğru olabilir, buna yargı karar verir. Ama bu proje Türkiye’yi bir üst lige taşıyacak bir proje. İşte şimdiden bu projeyi kötülemek, ismi üzerinden itibarını zedelemeye çalışmak doğru değil.

- URAYSİM isminin kötülenmesi doğru değil. Kalabak suyuyla yapılanları biliyorsunuz, kötüleme yaptılar. Ben o zamanda çıktım ve 'I love Kalabak' dedim. Değerlerimize sahip çıkacağız. URAYSİM’de öyle, kötülememek lazım. Projenin bütünü muhteşem, keşke yapabilsek de öğrencilerimize, Eskişehir’imize fayda sağlasak… URAYSİM’i saçma sapan bir nedenden dolayı Kalabak'laştırmayalım. Bir tek nedenle projenin tamamını kötülemek doğru değil.

- URAYSİM bir gelecek, bir vizyon projesidir. Nasıl ki sivil havacılık gibi bir vizyon proje ortaya konduysa zamanında ve Eskişehir şu an sivil havacılıkta ön sıradaysa, URAYSİM'de böyledir. Nerede kurulacağı önemli değil. Önemli olan projenin yapılabilmesidir. 

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@