Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclisinde URAYSİM tartışması!

Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclisinde URAYSİM Projesi tartışıldı. Yılmaz Büyükerşen’den önemli açıklama… Murat Özcan ne dedi?

SİYASET 16.03.2022, 22:37 17.03.2022, 14:44
Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclisinde URAYSİM tartışması!

Büyükşehir Belediyesi mart ayı Meclis Toplantısı 2. Birleşimi, bugün Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Kültür Sarayı’nda gerçekleştirildi.

Toplantının bir bölümünde, son zamanların tartışma konusu olan Ulusal Raylı Sistemler Araştırma ve Test Merkezi (URAYSİM) Projesi gündeme geldi.

Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkan Vekili Murat Özcan, Başkan Büyükerşen’den söz talep etti.

Açıklamasında URAYSİM Projesini savunan Murat Özcan, şu ifadelere yer verdi:

URAYSİM ÇALIŞTAYI ÖNERİSİ

“Hızlı tren projesiyle ilgili ülkemizin ciddi atılımları vardır ve önümüzdeki günlerde hızlı treni de yerli imkanlarımızla üretmenin formüllerinin peşinde hükümetimiz koşmaktadır. Ama gerçek olan bir şey var ki bu hızlı tren kitleri de eğer yerli olarak üretilirse şayet test için tekrar Avrupa’ya gitme zorunlulukları vardır. Diğer taraftan yeni nesil lokomotifler projesi şu anda dünyada olduğu gibi Türkiye’de de var. Bu lokomotiflerin de test alanları maalesef Türkiye’de olmadığı için Avrupa’ya gitme zorunluluğu vardır test için. Dolayısıyla Ankara olaya şöyle bakmaktadır: Eğer Eskişehir istemiyorsa biz bu URAYSİM Projesi’ni başka bir şehirde yapacağız. Dolayısıyla bugün karar vermemiz gereken şey, bu projenin Eskişehir’de kalmasını istiyoruz veya istemiyoruza geliyor mevzu. Şöyle de bir konu var. Bir raylı sistemler ihtisas organize sanayi bölgesi de URAYSİM Projesi’nin beraberinde gelecek olan bir hadisedir. Yani bugün Türkiye’de birçok iş adamı bu projenin Eskişehir’de gerçekleşip gerçekleşmeyeceğine bakarak yatırımlarını ona göre yönlendirecektir. Bu konuda sizin de (Yılmaz Büyükerşen) içinde olduğunuz bir çalıştayla; üniversitenin, Eskişehir Sanayi Odası’nın içinde olacağı bir çalıştayla, bu projenin Eskişehir’e katkısı var mıdır, tüm siyasi angajmanlardan arındırılarak tartışılmasını öneriyorum.”

‘İKİNCİ KEZ REKTÖR OLARAK ATANABİLMEK İÇİN YAPTI’

Murat Özcan’ın ifadelerinin ardından konuşan Yılmaz Büyükerşen, dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Söz konusu projenin hayal ürünü olduğunu savunan Başkan Büyükerşen, “Artık hızlı tren, metro, lokomotif, vagon, cadde tramvayı yapan ülkeler, artık bu pistlere ihtiyaç duymuyorlar. Çok eskiden yapılmışsa yapılmış bu pistler, işte Avrupa’da var bir iki tane. Onun dışındakilerin hepsi mevcut demiryolu hatlarında deneme yapıyorlar. Kaldı ki bir diğer değişme de, bu tür araçların artık test yerine nasıl yapılması lazım geldiğini anlatan bilgisayarlar var. Dolayısıyla buradaki mesele, bu fikrin sahibi de olan bir hemşerimiz maalesef, ikinci kez rektörlüğe atanabilmek için Açıköğretimde birikmiş parayı hükümetin harcayamayacağı bir parayı bu yöntemle harcamak amaçlandı. Hatta dahası var. Bir de buna isim takmış kendisi ve demiş ki: Mükemmeliyet merkezi. Bunlar boş laflar. Önemli olan Türkiye’nin bu rayları ve raylı araç gereçleri yapıyor duruma gelmesi. Türkiye isterse bunları yapabilir. Ama mukayeseli maliyetler denen bir şey var. Sizin üreteceğiniz mal, maliyet olarak ve piyasada satış fiyatı olarak diğerleriyle rekabet edebilecek mi edemeyecek mi? Siz sıfırdan başlayacaksınız, karşı tarafta bir asra yakın süredir bu işi yapan firmalar var. Dolayısıyla bu bir hayaldir. Bugün ben üniversitenin paralarının harcanmasına taraftar olmadığım gibi, hükümetin de parasını harcaması taraftarı değilim” dedi.

‘BİNALİ YILDIRIM DA YAPILAMAYACAĞINI GÖRMÜŞTÜR’

Binali Yıldırım’ın da URAYSİM projesinin yapılamayacağını gördüğünü öne süren Başkan Büyükerşen, “Başbakanlık yapmış, ulaştırma bakanlığı yapmış bir dostum vardır partinizde, Binali Yıldırım. Kendisi de bu konunun üzerine eğilmiştir ve yapılamayacağını görmüştür zaten. Siyaseten birtakım şeyler söyler söylemez, o ayrı. Ve bu amaçla Sapanca’da koskoca bir fabrika kurmaya kalkmışlardır ama binasından başka bir şey yapamamışlardır. Çünkü anlamışlardır ki Türkiye rekabet edebilecek maliyeti sağlayamaz. O bakımdan bu bir hayaldir. Adım kadar buna inanıyorum.

‘DEMOGOJİ YAPMAYI BIRAKIN, SARICAKAYA İLE ALPU YOLLARINI YAPIN’

Bakın bu iş Alpu Ovasında olmaz. Bütün dünya doğayı artık eskisi gibi sömürmüyor. Eskişehir’e yarar sağlayacak, gelir getirecek bir yatırıma karşı olmam mümkün değil. Bunu düşünen varsa alnını karışlarım. Onun için bırakın bu demagojiyi. Şimdiye kadar istese hükümet yapardı. Niye yapmadı? Evvela Eskişehirliler olarak bizim ekonomimize katkı sağlayacak önemli işler yapmanız gerekirse; Sarıcakaya yolu, Alpu yolu. Bunu yaptıramayanlar şimdi kalkıyor URAYSİM diye sihirli bir kelime gibi bir şey kullanıyor, bu da sanki çok büyük bir şey zannediliyor. O bakımdan bunu siyasi rekabet konusu yapmanın alemi yok. Bakın tarım hepsinden önemlidir. İlla yapılacaksa, varsa taşlık kayalık dağlık tepelik bir yer orada yapılsın. Azıcık mantık lazım gelir. Şimdi tonlarca vagonu yükleyecek Avusturya veya İngilizler veya Fransızlar veyahut Almanlar, Eskişehir’e getirecekler, yarım saat bir saat burada test yaptıracaklar ve para verecekler Eskişehir’e öyle mi? Bu hayalden de öte, olacak şey değil” diye konuştu.  

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, isim vermeden bir oda başkanına da yüklendi. Büyükerşen, şunları söyledi:

CELALETTİN KESİKBAŞ’I MI KASTETTİ?

“Açık açık söylüyorum. Bir oda başkanı sadece üyelerinin aidatıyla iş yapabilirken… Diğer tarafta Eskişehir Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü’nün gelirlerinin çok yüksek olması, arazilerinin olması, arazi satışlarını yapması… Göz alabildiğince arazi var orada. İstediğiniz büyüklükte daha sanayi bölgeleri kurulur. Ama öbür tarafta yalnız aidatla geçinen, tatmin olmayan bir başkan olup illa kendine yeni bir sanayi bölgesi adı altında yer açmak isteyen biri. Eh, tabi bakıyorsunuz Alpu Belediyesi sıkıntıda, paraya ihtiyacı var, oradan da bir şeyler yapılmak istendi, yapılamadı. Şimdi bunlar oyun, oyun içinde oyun. Siyasi bir oyun oynanıyor burada, onu da söyleyeyim. Beni biliyorsunuz ben siyaset yapan bir adam değilim, ben hocalık yapıyorum sadece, bildiklerimi anlatıyorum.” 

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@