Alevilere müdahale! Eskişehir'den gidenler de var

Aleviler torba yasa içerisinde bulunan Cemevi düzenlemesini protesto etmek istedi... Eskişehir'den giden Aleviler de vardı... Polis müdahale etti...

PROTESTO 09.11.2022, 18:55
Alevilere müdahale! Eskişehir'den gidenler de var

AK Parti'nin torba yasa tasarısı içinde Meclis’e getirdiği cemevleri ile ilgili düzenleme yapan kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri öncesinde Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelen Alevi dernekleri Meclis önünde açıklama yapmak istedi. Alevi dernekler polis ekiplerinin müdahalesi ile karşı karşıya kalırken, CHP’li milletvekillerinin devreye girmesiyle basın açıklaması yapılabildi. 

Eskişehir Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ile Eskişehir Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür ve Yardımlaşma Derneği yönetici ve üyelerinin de bulunduğu Türkiye’nin dört bir yanından gelen yüzlerce Alevi dernek ve sivil toplum örgütleri temsilcisi “Torba yasa değil, eşit yurttaşlık” istiyoruz derken, Eskişehir’den gelen heyet ile açıklamalarda bulunan CHP’li Utku Çakırözer, “Eşit yurttaşlık talebi en temel haktır!  Alevi yurttaşlarımızın eşit yurttaşlık temelindeki inanç özgürlüğü talepleri torba yasayla çözülemez!” dedi.

ALEVİ ÖRGÜTLERDEN MECLİS’TE PROTESTO

AK Parti milletvekilleri tarafından hazırlanan cemevlerinin bakım ve giderlerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesinden karşılanmasını öngören torba kanun teklifi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilerek, TBMM Genel Kurulu’na geldi. Düzenlemenin genel kurul görüşmeleri öncesinde Alevi dernekleri dün Meclis önünde basın açıklaması düzenlemek istedi. Polis gruba müdahale ederken, CHP milletvekillerinin devreye girmesiyle açıklama yapılabildi.

ESKİŞEHİR DE DESTEK VERDİ

Eskişehir Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ile Eskişehir Hacı Bektaş Veli Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin yönetici ve üyeleri ile Türkiye’nin dört bir yanından gelen Alevi dernekleri temsilcileri Meclis Çankaya kapısı önünde yaptıkları açıklamada, “Torba yasa değil, eşit yurttaşlık istiyoruz” dedi. Açıklamada, “Torba yasa yaklaşımı inancımıza saygısızlık olduğu gibi, ocaklarımıza kayyum atamaktır. Kabul etmiyoruz. Bu torba yasa inancımıza ve kimliğimize hakaret etmektedir. AİHM kararları, Alevi haklarının talepleri onlarca yıldır ortada duruyor. Yıllardır dile getiriyoruz siyasi iktidar artık bunu görmek anlamak zorunda! Aleviler var. Alevilik haktır! Bu kanun ile Alevilerin ibadeti olan cem ve ibadethaneleri olan cemevlerimiz bir sorun olarak gösterilmektedir. Eşit yurttaşlık istiyoruz. Ocağımıza, inancımıza dokunmayız” dedi. 

“EŞİT YURTTAŞLIK TALEBİ EN TEMEL HAK!”

CHP’li Çakırözer ise, yaptığı değerlendirmelerde, “Alevi yurttaşlarımızın Anayasal haklar ve eşit yurttaşlık temelindeki inanç özgürlüğü talepleri Alevileri yok sayarak ve bir torba yasa teklifi ile çözülemez. Alevi yurttaşlarımızın talepleri Meclis’e gelen torba yasa ile sadece Cemevlerinin giderlerine indirgenemez. Eşit yurttaşlık talebi en temel haktır! Alevi yurttaşlarımızın haklı taleplerinin yanındayız” dedi.

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@