banner298

banner194

Eskişehir'de Türk Kızılay'a suç duyurusu: Yargılanmalılar!

Eskişehir Cumhuriyet Güç Birliği'ni oluşturan sivil toplum kuruluşları, Türk Kızılay'a ilişkin suç duyurusunda bulundular...

PROTESTO 27.02.2023, 14:18
Eskişehir'de Türk Kızılay'a suç duyurusu: Yargılanmalılar!

Eskişehir Cumhuriyet Güç Birliği'ni oluşturan sivil toplum kuruluşları Türk Kızılay'a ilişkin suç duyurusunda bulundu. Sonrasında Eskişehir Adliyesi önünde toplanan grup tarafından açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Kahramanmaraş/Hatay depreminde yitirdiğimiz yurttaşlarımıza rahmet, kederli ailelerine ve Milletimize başsağlığı ve sabırlar, yaralanan yurttaşlarımıza acil şifalar diliyoruz. Bizler, yurttaşlarımızın yaşadığı acının yalnızca onların olmadığını, Türk milletine hatta Dünyaya sirayet ettiğini görürken, Ülkemizin 10 ilini, 100’den fazla İlçesini, 13,5 milyon insanı etkileyen, resmi kayıtlara göre 45 bin kişinin ölümüne, yüzbinlerce insanın yaralanmasına, barınmasız kalmasına, göç etmesine neden olan felaketin acılarını sarmaya çalıştığımız şu günlerde, Türk Kızılayı Derneğinin neden olduğu “çadır satışı” skandalıyla bir kez daha sarsıldık.

Yaşadığımız afetin hemen sonrasında, elindeki tüm imkanlarla, zaman geçirmeksizin afet bölgesinde yer alması, her türlü imkanını etkilenen vatandaşların hizmetine sunması gerekmekteydi. Ancak ne yazık ki, kamuoyuna yansıyan bilgilerden Kızılay’ın iştiraki olan Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş.’nin elindeki çadırların bir bölümünü çadır bekleyen insanlarımıza ulaştırmak yerine AHBAP ve Türk Eczacılar Birliğine para ile sattığı, bu satışın Kızılay Genel Başkanı Kerem KINIK’ın bilgisi ve onayıyla yapıldığı ortaya çıkmış durumdadır. Bölgeden gelen bilgiler, televizyonların, gazetelerin, haber sitelerinin verdiği haberler, deprem sonrası çadırların geç ulaştığını ve hatta halen çadıra erişememiş insanlarımızın olduğunu ortaya çıkarmıştır. Çadırların geç ulaşmasından ya da hiç ulaşmamasından vatandaşlarımız mağdur olmuş, kamu zarara uğratılmıştır.

Halbuki, Türk Kızılayı Dernek Tüzüğünün 7. Madde 4.fıkrasında düzenlenen “Afet ve güvenli yaşama ilişkin görevleri” başlıklı c bendinin 1. cümlesinde; "Ulusal ve uluslararası alanda afet ve acil durum hallerinde; kamu otoriteleri ve Uluslararası Kızılhaç-Kızılay Hareketi unsurlarıyla koordinasyon içerisinde müdahale, erken dönem iyileştirme, iyileştirme ve yeniden inşa safhalarında beslenme, gıda, barınma, sağlık ve hijyen alanlarında insani yardım ve hizmet sağlar, eğitim verir, toplumsal ve fiziksel kapasite geliştirir." Düzenlemesi yer almaktadır.

Bu düzenleme uyarınca Türk Kızılayı Derneği, afet hallerinde hiçbir kurumdan emir ve talimat beklemeksizin, kabul ettiği bağışlar ve iştirakleri vasıtasıyla ürettiği yardım malzemelerini afet bölgesindeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırmakla görevli ve sorumludur. Anlaşıldığı üzere; Kızılay ve İştiraki Yöneticileri, hukuki görev ve sorumluluklarına uygun hareket etmemişlerdir. Sorun; Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş. aracılığıyla Kızılay’ ın çadır satması olayında sorun AHBAP’a, Türk Eczacılar Birliğine ya da başkasına parayla çadır satılması değil, Kızılay’ın deprem anında, elindeki tüm olanakları seferber ederek depremden etkilenen herkese en kısa zamanda sığınacak bir yer, sıcak bir aş, acil tıbbi malzeme sağlaması, bu kapsamda tüm çadırlarını bölgeye göndermesi gerekirken, elindeki çadırların bir bölümünü parayla satacak kadar gözünü parayla açıp parayla kapatan yöneticilerle yönetilmesidir. Bu zihniyet rantçı, fırsatçı yönetim yaklaşımının Ülkemizin her kurumunu nasıl zehirlediğinin bir göstergesi ve görevini kötüye kullanan sorumsuz bir yönetim anlayışının dışa vurumudur.

Bu kapsamda, Kızılay yöneticileri, Türk Ceza Kanununun 257. maddesince yargılanmalıdır. Deprem sonrasında parayla çadır satışı ve neden olduğu zararlar birlikte değerlendirildiğinde Kızılay’ın bu eylemi, Türk Ceza Kanununun 257.maddesinde düzenlenen "Görevi Kötüye Kullanma Suçu"nun tipik örneğini oluşturmaktadır. Bu suçun temel cezası 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası olduğu gibi işlenen suçun soruşturulması şikayete bağlı olmayıp Cumhuriyet Savcılarınca resen soruşturulması da gerekmektedir. Ancak biz Eskişehir Cumhuriyet Güç Birliğini oluşturan bileşenler olarak, Cumhuriyet Savcılarımızı göreve davet etmek ve Milletimiz adına konunun takipçisi olacağımızı göstermek amacıyla sorumlular hakkında suç duyurunda bulunuyoruz.

Bu bağlamda, Cumhuriyet Savcılarını, sorumlu olan Kızılay Genel Müdürü Kerem KINIK ile Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş.’nin yöneticileri hakkında derhal soruşturma başlatmaya, İçişleri Bakanlığını ise Kızılay Genel Müdürü Kerem KINIK ile Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş.’nin Yöneticilerini ivedi olarak görevden almaya davet ediyor, kamuoyuna saygılarımızı sunuyoruz."

ESKİŞEHİR CUMHURİYET GÜÇ BİRLİĞİ

1. Atatürkçü Düşünce Derneği Eskişehir Şubesi

2. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Eskişehir Şubesi

3. Eğitim-İş Sendikası Eskişehir Şubesi

4. Memleket Sevdalıları Derneği Eskişehir Şubesi

5. Eskişehir Cumhuriyet Gazetesi Okurları

6. Eskişehir Toplum ve Sanat Derneği

7. Eskişehir Kültür ve Sanat Derneği

8. Eskişehir Sanat Derneği

9. Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği

10. Emekli Öğretmenler Derneği

11. 29 Ekim Kadın Derneği Eskişehir Şubesi

12. Üniversiteli Türk Kadınlar Derneği

13. Adaletin Hukuku ve Parlamenter Demokrasi İdeali Platformu

14. Eskişehir Sivil ve Sosyal Yaşam Derneği

15. ODTÜ Eskişehir ve Çevresi Mezunları Derneği

16. EYT Eskişehir Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği

17. Tüm Yerel-Sen

18. Hacı Bektaşi Veli Eskişehir Şubesi

19. Birleşik Emekliler Derneği Eskişehir Şubesi

20. Eğitimciler Derneği Eskişehir Şubesi

21. Eskişehir Çevre Derneği

22. Türkiye Emekli Subaylar Derneği Eskişehir Şubesi

23. Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği Eskişehir Şubesi

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@