Murat Özcan: Kazım Kurt'un mazereti kalmadı!

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Murat Özcan, CHP’li belediyeler ile ilgili bilinmeyen çarpıcı gerçekleri Sağlı Sollu Haber'e anlattı...

SİYASET 14.08.2023, 15:23 15.08.2023, 13:07
Murat Özcan: Kazım Kurt'un mazereti kalmadı!

Sağlı Sollu Haber Genel Yayın Yönetmeni Arif Anbar ile görüşen Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Murat Özcan, pek çok konuya ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

AK Partili Özcan; Kazım Kurt'un Karapınar 2. Etap Projesi ile ilgili mazeretinin kalmadığını, Kurtuluş Pazaryeri'nde sağlıklı olmayan bir bürokratik süreç gerçekleştiğini, devlet alan vermesine rağmen Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin neden hayvan barınağını yapmadığını, belediyelerin gerçekleştirmesi gereken hizmetleri hükümetin yaptığını, hükümetin belediyeye gönderdiği bütçenin belediye bütçesinin büyük bölümünü oluşturduğunu, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin öğrenci yurdu yapımını nasıl engellemek istediğini, Eskişehir dışındaki CHP'li belediyerin hükümet ile iş birliği yaparken Eskişehir'deki belediyelerin neden iş birliği yapamadığını tüm çıplaklığıyla anlattı.

İşte, Murat Özcan'ın o açıklamaları:

KAZIM KURT’UN ELİNDE BAHANE KALMADI

"Karapınar gece kondu önleme bölgesinde aşağı yukarı 9 yıldır imar planı yapılamadı. Ama bizim gayretlerimiz ve aracılığımız ile TOKİ'nin mahkemeye vermesinin elinde gerekçeleri çok yüksek iken, biz mahkemeye taşınmasını engellemiş ve imar uygulamasının mecliste yapılan oylamasının hayata geçmesini ve askıya çıkmasını sağlamıştık. Odunpazarı Belediyesi’ni yönetenlerin amaçları şuydu. Tekrardan mayınlı bir alan bırakılarak, mahkemeye verilmesini sağlamak ve Karapınar halkına, Huzur halkına, Erenköy halkına seçim aşamasında şunu söylemekti: Gördünüz mü ikinci defa yaptık, ikinci defa mahkeme ile bozdular. Dolayısıyla da biz imar yapıyoruz, AK Partililer bizi engelliyor diyeceklerdi. Biz bunu gördük. Şu anda tahmin etmedikleri bir durumda seçim aşamasında imar yaparak, imarın tabii dönüşümü de olacak ama dönüşüm biliyorsunuz TOKİ'nin şu anda yetkisinde. Belediye ile TOKİ'nin anlaşması lazım. İmar konusunda sadece yetki aldı belediye, dönüşüm konusunda değil. Ama biz çıkıp CHP'li bir belediye başkanı seçim üzerinde böyle bir argüman kullanmasın diye biz o argümanın altını boşalttık ve halkın adına bir karar verdik.

ÖNCE YIKTILAR SONRA YAZIŞMA SÜRECİNİ BAŞLATTILAR

Kurtuluş Pazaryeri ile ilgili sorunu anlatmak isterim. Daha önce biz burası için niçin tadilat etmiyorsunuz demiştik, çok varoş bir halde kaldığını söylemiştik. Yetki bende değil demişti Sayın Başkan. Ama gördük ki yetkinin kendisinde olmadığı bir yeri aniden bir yıkım kararı alarak, esnafı oradan boşaltarak bir yıkım yaptılar. Ve sonradan anlaşıldı ki 2017 yılında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ile Bakanlık arasında yapılan bir protokol ile 8 mahalleyi kapsayan afet riskli alan içerisinde burası bir rezerv alanı kullanılmış. Şimdi doğal olarak da bir yeri yıkıyorsanız öncesinde yazışmalar yapmanız lazım. Ama yıktıktan sonra başlayan bir yazışma süreci oldu ve ‘bakanlık ile hala aramızdaki protokol geçerli o yüzden burası bir rezerv alanı gibi duruyor’ dedi. Bu sefer de sahaya yansıyan ne oldu? Biz bu konuda engelleniyoruz. Bu sefer tekrar devreye girdik ve bakanlığa ‘buranın pazar yeri olmasını AK Parti grubu da Eskişehir halkı da istiyor’ dedik. Ve ona göre şu anda belediyeden istedikleri, madem buraya bir pazar yeri yapıyorsunuz, bu konu ile ilgili projeniz nedir, gönderin de biz o projeyi inceleyelim. Gerçekten bir pazar yeri midir, halkın hizmetine sunulacak bir sosyal tesis midir inceleyelim, madem ona göre onay verelim aşamasına geldik. Ama burada dikkat çekilmesi gereken konu, önce yapılması gereken bir yazışmanın, yıkımdan sonra yapılması ile beraber burada projenin daha uzun süreli yapılmasına sebep olunmuştur. Ama burada asıl kurnazlık şudur: Biz yıktık ama ondan sonra engelleniyoruz zihniyeti.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ALAN VERİLMESİNE RAĞMEN NEDEN HAYVAN BARINAĞINI YAPMIYOR?

Yıllardan beri hayvan barınağı sorunu vardır. Bizim hayvan barınağı ile ilgili önergelerimiz de ortadadır. Bu konu çok hassas bir konu olduğu için Eskişehir Büyükşehir Belediyesi bu zamana kadar hiçbir yatırım yapmadı. Hatta şu anda Tepebaşı Belediyesi ve Odunpazarı Belediyesinin elindeki hayvan barınakları da AK Parti'nin Tepebaşı'nı ve Odunpazarı'nı yönettiği dönemlerde yapılmıştır. Bu konu ile ilgili arsa üretemiyoruz, yer bulamıyoruz, valilikten yer istedik bize vermediler gibi eleştiri yapınca, gene temaslarımız oldu. Ve bugün Seyitgazi yolu üzerinde mezarlık ile çöp alanının olduğu bölgeye yakın bir yerde belediyeye bugün ‘hayvan barınağı yapacaksanız buyurun size tahsis edeceğimiz arsa budur’ diye Büyükşehir Belediyesine verdik. Yani bunları ne için anlatıyorum? Biz Eskişehir söz konusu olduğu zaman parti rozetlerimize göre değil Eskişehir halkının isteklerine göre hareket edeceğimizin sözünü vermiştik ve buna uygun da meclislerde hareket ediyoruz.

CHP’Lİ BELEDİYELER SON YIL ÇALIŞIYORLAR DÖRT YIL BORÇ ÖDÜYORLAR

Ben seçimlerden önce belediye başkanlarına şunu söyledim. Siz millet ittifakı olarak seçimi kazanacağınıza inanıyorsunuz, biz de Cumhur ittifakı olarak bu seçimi kazanacağımıza inanıyoruz. Ama ben bir şeyi merak ediyorum dedim. Eğer Cumhur ittifakı kazanır Recep Tayyip Erdoğan tekrar Cumhurbaşkanı olursa, yerel yönetimler süreci içerisinde bir sonraki dönem için halka şunun için mi oy isteyeceksiniz? Bize bir 5 sene daha yetki verin, kanun hükmünde kararnameler ile Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile veyahut da kurumların bize yapmış olduğu tavır ile nasıl iyi engellendik, bundan sonra da nasıl iyi engelleneceğiz anlamında bir politikanız mı olacak? Yok biz nasıl olsa iktidara geliyoruz, engellenmeyeceğiz gibi bir şey içerisinde oldular. Ama gördüğüm kadarıyla zaten sadece seçim üzeri çalışan bunu açık ve net söylüyorum hem Odunpazarı hem Büyükşehir Belediyesinin bütün bilançolarını incelerseniz, seçimden bir yıl önce yatırım var, 4 yıl boyunca o yılın borcunu ödemek var ve ondan sonraki seçimde tekrar o yılda çalışma var bakın göreceksiniz. 2023 yılında biz, 4 yıldır niçin hizmet yapmıyorsunuz diye eleştirdiğimiz belediyeler, 2023 yılında kurdele kesme yarışına girecekler. Ama gerçek olan bir şey var ki buradan halkımızı da uyarıyoruz. Önümüzdeki 4 yılda bu 2023 yılının borcunu kapatmak ile geçecek. Dolayısıyla da 4 yıl boyunca borç ödeyen sadece seçim yılında çalışan bir belediye var. Bunu ne için yapıyorsunuz diye sorduğumda açık ve net bir şekilde söylemediler ama ben imalarından şunu anladım. AK Parti 20 yıldır her an çalışıyor, ama seçim üzerinde bunu tekrar etmek zorunda kalıyoruz. Demek ki insanlar unutabiliyor bazı şeyleri. O yüzden de Cumhuriyet Halk Partili belediyelerin politika olarak hizmete bakış açıları işi son yıl yapalım, halkın gözüne sokalım. Yani 4 yıl önce yaptığımızı unutabilirler. Politik olarak böyle davranıyorlar. Ve o yıl yapmış oldukları çalışmaları da algı ile çok iyi bir şekilde pazarlıyorlar.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 4 BUÇUK MİLYAR BÜTÇEYLE 5 YILDA NE YAPTI?

15 yıl içerisinde maalesef şehrin sorunları dağ gibi büyümekte ve çözümü çok daha zor bir hale gelmektedir. 2024 yılında bu dağ gibi biriken sorunların bu enerjisi tükenmiş belediye başkanları tarafından çözülebileceğine biz inanıyoruz. Eskişehir halkını da uyarıyoruz. 4,5 milyar bütçesi olan Büyükşehir Belediyesinin 2023 yılında faaliyet raporunu gördük. Halk ekmek fabrikası eğer biterse, 5 yılda bir tane Halk Ekmek fabrikası yapmış olacaklar. Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan asri mezarlıkta bir cami ve külliye inşaatı var. Bunun bir kısmı da halkımızın bağışlarıyla yapılmaktadır. Eğer biterse o var. Kedi Müzesi, Hamam Müzesi ve Zuhal Yorgancıoğlu'nun kendi bağışlarıyla yaptığı bir müze var. Ben de size soruyorum. Yıllık 4,5 milyar, yani eski para ile 4,5 katrilyon bütçesi olan bir Büyükşehir Belediyesinin, 5 yılda halkına bu hizmeti yapıyor olmuş olması sizce başarılı bir belediye olmuş anlamına geliyor mu?

BELEDİYELERİN YAPMASI GEREKENLERİ HÜKÜMET YAPIYOR

Öyle ki Şehir Hastanesinin yolunu dahi yapamayan bir belediye ile karşı karşıyayız. Hükümetimiz belediyenin yapması gereken yolu da yaptı. Hükümetimiz Millet Bahçesi’ni, Dede Korkut Parkı’nı Eskişehir’e kazandırdı. Parkı belediyeler yapar, ancak onu da özellikle son dönemde hükümetimiz yapıyor. Yani bir belediyenin yapması gereken hizmetleri de devlet yapıyor, hükümet yapıyor. Dolayısıyla da nasıl olsa bizim yapacaklarımızı da hükümet yapıyor, bizim yapmamıza gerek yok diyorlar. Böyle bir anlayış olabilir mi?

TRAFİK SORUNUNU ÇÖZMEK İÇİN DE HÜKÜMET UĞRAŞ VERİYOR

Şimdi Sazova'da köprü var tren raylarının üzerinde. Çamlıca'da var, Ertuğrulgazi'de var, Basma köprüsü var, Kütahya üzerinde var. Bunlar şehrin içerisinde direkt şehrin trafiğine hizmet eden köprüler, bu saydığım 5 tane köprü. Kim yaptı bunları? AK Parti hükümeti yaptı. Eskişehir’de trafik sorunu katlanılmaz hale geldi. Çözmesi gereken kurum Büyükşehir Belediyesi. Ancak trafik keşmekeşini çözmek için uğraşan hükümetimiz. Şehir içerisinde beş köprü ne demek? O köprüler olmasaydı Eskişehir trafiği nasıl olurdu bir düşünsenize. Çevre yolundaki dalçıklardan, yoncalardan hiç bahsetmiyorum.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÖĞRENCİ YURDU YAPIMINI NEDEN ENGELLEMEK İSTEDİ?

Bakın başka bir şey daha anlatayım. Muttalip’te yurt yapmak istedik, 5 yıl mahkemeler ile uğraştık. Büyükşehir Belediyesi öğrenci yurdu yapılmasın diye mahkemeye verdi. Ancak mahkemeyi kazandık ve yurdu inşa ettik. Şimdi belediye hangi gerekçe ile bir öğrenci yurdunun yapımını engellemek ister? Belediyenin açtığı dava yüzünden yurdun yapımı 4-5 yıl gecikti. Bunun vicdani hesabını nasıl verecekler? Şimdi soruyorum kamuoyu vicdanına: Kim kimi engelliyor?

HÜKÜMET GELİRLERİ BELEDİYELERİ FAZLASIYLA KURTARIYOR

Belediye başkanları hep şunu söylüyorlar: İşte enflasyon yüzde kaç, mazot şu kadar oldu, dolar bu kadar oldu, euro bu kadar oldu. Ben de şunu söyledim kendilerine: 968 milyon beklentiniz olan merkezi idare gelirleri yani devletin size göndermiş olduğu pay, 650 milyon fark ile size gönderilmiş. Yani 1 milyar 600 küsur milyar olarak gönderilmiş size. Ben de Büyükşehir Belediye Başkanına dedim ki bir yılda enflasyondan dolayı herhangi bir döviz veya mazot artışından dolayı, elektrik artışından dolayı zararınız, o fazla gelen 650 milyondan fazla ise söyleyin bize, maliye bakanından isteyelim. Yok değil ise programınıza radikal bir etki yapabilecek ne oldu da hizmet yapamadınız? Şimdi hep eksiği söylemeyin, bir tarafta artı da var. Çok ilginç bir şeydir; ilçe belediyelerinin gelirinin yüzde 68 ile yüzde 70 arasında, Büyükşehir Belediyesinin gelirinin de yüzde 80 ile 83 arasında merkezi idari gelirlerinden oluşur. Yani bu şu demektir, belediye hiçbir gelir almasa, tabiri caiz ise dükkanı kapatsa o yüzde 82 yüzde 83 merkez idare geliri zaten bütün borçlarını ve masraflarını ödeyebilir, maaşlarını ödeyebilir.

ESKİŞEHİR DIŞINDAKİ CHP’Lİ BELEDİYELER BAKANLIKLARLA ÇALIŞABİLİRKEN ESKİŞEHİR’DEKİ BELEDİYELER NEDEN ÇALIŞAMIYORLAR?

Yani geçen yıl size 650 milyon fazla para göndermiş devlet. Çünkü fazla vergi toplamış Eskişehir'den. Size de bunu kanunen göndermek zorunda ve göndermiş. Şimdi siz, size gönderilen 650 milyon fazla paradan bahsetmeyeceksiniz ama bu tarafta enflasyon kaç oldu, efendime söyleyeyim mazot kaç oldu gibi sizin giderinizi arttıracak kalemlerden bahsedeceksiniz. Gelirinizi arttıran kalemlerden niçin bahsetmiyorsunuz? Şimdi zaten öyle bir algı var ki işte algı dediğimiz bu zaten. Ben şunu sordum bir gün belediye başkanına. Bu dönüşümleri niçin yapamıyorsunuz deyince, engelleniyoruz dedi. Dedim ki şunu mu söylüyorsunuz: Bakanlık Türkiye'de hiçbir Cumhuriyet Halk Partili belediye ile bu konu ile ilgili ortak bir proje yapmadı. Yok onu söyleyemem dedi. Söyleyemezsiniz dedim çünkü ben iyi biliyorum. Kadıköy ve Narlıdere projeleri ve Nilüfer Belediyesinin yapmış olduğu projeler belediye ile bakanlığın hem de çok önemli bir iş birliği ile yapılmış çok önemli projeleridir. Şimdi Sayın Bakanımız açıkladı. Dedi ki ben belediyeler ile iş birliği yapmazsam hiçbir dönüşüm projesini gerçekleştiremem. Ama Sayın belediye başkanları TOKİ ve Bakanlığı hele hele TOKİ’yi şeytanlaştırmaktan başka hiçbir şey yapmadılar. Manşetleri okuyorum: TOKİ hep lüks konut yaptı, ekonomik konut yapmadı. Ya Allah rızası için Eskişehir'e bir bakalım. Şurada Kentpark'ın karşısında yapmış olduğu blokların haricinde Yaşamkent, Vadişehir ve Ihlamurkent’e bir bakalım. Biz bu şehre 3 tane mahalle kazandırdık TOKİ aracılığı ile. Sıra evlerden hiç bahsetmiyorum, Sayın Başkanların oturduğu o yerden."

15 AĞUSTOS 2023 SALI GÜNÜ MURAT ÖZCAN İLE İLGİLİ DEVAM EDECEK OLAN HABERDE ŞU BAŞLIKLAR YER ALACAK:

- CHP'li belediyeler URAYSİM projesini neden engellemek istiyorlar?

- Eskişehir Büyükşehir Belediyesi 140 bin dönümlük tarım arazisini imara mı açmak istiyor?

CHP'li belediyeler bugüne kadar hangi tarım arazilerini imara açtılar?

Fevzi Çakmak, Esentepe, Sütlüce, Yeşiltepe, Huzur, Yenidoğan, Erenköy, Karapınar, Gündoğdu ve Sanayi Çarşısı neden dönüşmüyor?

- Ceketimizi koysak kazanırız diyenler kimler?

- Murat Özcan: Eskişehir'in hayrı için büyü bozulmalı! - Okumak için BURAYA tıklayın.

- Murat Özcan'dan şok açıklama: Büyükşehir Belediyesi tarım arazilerini imara açmak istiyor! - Okumak için BURAYA tıklayın.

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@