banner194

15.03.2023, 12:53

Yılmaz Büyükerşen'in aday listesi!

Uzun zamandır beklenen, ha bu gün, ha yarın yapılacak denilen, Caumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri nihayet 14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri için iki güçlü aday ön plana çıkıyor. Mevcut Cumhurbaşkanı, Cumhur İttifakı adayı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve muhalefet lideri, Millet İttifakı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu.

Diğer Cumhurbaşkanı adayları kim olursa olsun, anketlere göre kazanma ihtimali hiç olmayan adaylar. Siyasi yorumculara göre, ancak bölebilecekleri oylar üzerinden pazarlık peşindeki adaylar olarak veya seçimi ikinci tura bıraktırabilecek adaylar olarak değerlendiriliyor.

Pazarlıklarını ilk tur için yapma becerisini gösterenler zaten adaylıktan büyük ihtimalle çekilir. Ancak planları, seçimi ikinci tura bıraktırmak için aday olanlar, ciddi olarak değerlendirilmelidir.

Sonuç olarak, genel kanı, seçimin ilk turda millet ittifakı lehine sonuçlanacağı, yine millet ittifakının Eskişehir’de ilk sırada olacağını epey siyasi yorumcu dile getiriyor. 

***

Gelelim milletvekili seçimlerine;

Bu konuda tam bir yıl önce, yani 21 Mart 2022’de yazdığım yazının bir bölümünü aynen yayınlıyorum:

"1961’den günümüze kadar baktığımız genel seçimlerde sol-sosyal demokrat kesim, milletvekili sayılarında zamanla azalış gösterse de genelde toplam vekil sayısının yarısını çıkarmış durumdadır. Yerel seçimlerde ise sol-sosyal demokratlar daha çok seçim kazanmışlardır.

Bunun nedeni, Eskişehir yerel aktörlere çok önem vermektedir. Bu gerçeği göremeyen partiler, genel seçimlerde yerel aktörlerden ziyade Eskişehir dışından adaylar göstererek Eskişehir’i politik olarak zayıflatmışlar, bu da Eskişehir’in elinde olan etkin ekonomik kurumlarını zayıflatmış ve Eskişehir’in ekonomik alanda epey gerilere düşmesine sebep olmuştur.

Sonuçta, Eskişehir de sol-sosyal demokratlar, tarihi birikimleri ve kültürleri ile her zaman belirleyici olmuştur. Parti genel merkezlerinin aday konusunda büyük bir hata yapmadığı sürece sol-sosyal demokrat kültüre bağlı kalarak oyunu kullanmıştır, hata yapıldığı zaman sandığa gitmemiş ya da faklı oy kullanmıştır.

Bu günlerde, her an yapılması beklenen erken ya da 2023 yılında yapılacak genel seçimlerde, partilerin aday listelerinin belirlenirken, Eskişehir politik/siyasi tarihine göz atmalarında fayda var, adaylar; yerel yönetimlerde-kamuda başarılı yönetim becerisi geçmişi olan, partililiği tartışılmayan, partililer ve halk tarafından sevilen ön seçim ile belirlenen, büyük millet meclisine değer katabilecek niteliklere sahip ve Eskişehir’e sahip çıkabilecek çapta adaylar içinden belirlenmelidir. Bu kriterleri karşılayacak potansiyel Eskişehir’de her zaman vardı, şimdi de var.

Değilse; soran, sorgulayan, demokrasi bilinci yüksek olan bir kültürden gelen Eskişehir halkı, partilerin dayatma adaylarına büyük bir coşku içinde oy vermeleri şüphelidir, geçmiş, birçok genel-yerel seçim bu derslerle doludur."

Yukarıda aktardığım yazımın tamamını okumak için BURAYA tıklayabilirsiniz...

***

Şimdi gelelim bu güne, her seçimin iklimi farklı olur, ama bu seçim her açıdan çok farklı bir iklime sahip.

Şöyle ki; İttifaklar ile Cumhurbaşkanlığı seçimini alsanız bile, parlamentoda çoğunluğu alamayabilirsiniz. Parlamentoyu alsanız bile, Cumhurbaşkanlığını kaybedebilirsiniz.

O zaman planınız, her iki seçimi de almak olmalı.

Dikkatle takip edilirse, AK Parti bu seçimde milletvekili adaylarını her zamankinden daha hassas davranarak belirleyecek, yerelde tanınırlığı daha yüksek yani seçmen tarafından çok iyi tanınan daha sempatik ve nitelikli adaylar içinden belirleyecektir.

Bunu yapmak için ez azından temayül yoklaması adı altında üyelerinin fikrini de alacaktır. Tabii genel merkezde ayrı bir kurul tarafında da değerlendirilip en son kararı genel başkanın vereceği sır değil.

CHP’nin ise, yıllardır beklediği üyeli ön seçim hayali yine gerçekleşmedi. Genel merkezde oluşturulan kurul müracaatları değerlendirdikten sonra, yine kararı genel başkanın vereceği duyuruldu.

Tabii bu genel durumun Eskişehir için pek geçerli olmayacağı da çok konuşuluyor. Burada tek seçicinin, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in olacağı ve listeyi direkt genel başkana yollayacağı konuşuluyor.

Geçmiş seçimlerde de milletvekili adaylarını Yılmaz hocanın belirlediği hep konuşuldu, ancak onların hepsi çok geride kaldı.

Millet ittifakının ortaklarına Eskişehir CHP listesinden yer ayırılmasının zayıf bir ihtimal olarak görülmesi, Yılmaz hocanın elini hem rahatlatacak hem de çok güçlendirecek. 

Ayrıca, Yılmaz Hoca da bu konuda epey deneyim kazandı, herkesi çok iyi tanıyor.

Bu sefer elini çok öpüp de sonra sırtını dönecekleri değil, geçen yıl ki yazım ve yukarıda sıraladığım nedenlerle, daha çok nasıl kazanırız mantığı ile CHP örgütünü, seçmenini, Eskişehir’i de düşünerek, nitelikli, entelektüel, diplomasiyi bilen, çalışkan, tanınırlığı yüksek ve sürpriz isimleri de içeren listeyi genel başkana yollaması kimseyi şaşırtmamalı!

saglisolluhaber.com

Yorumlar (1)
Murat Kahyaoğlu 13 ay önce
Güzel bir değerlendirme. Beynine ve emeğine sağlık. Teşekkürlerr
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@