banner298

banner194

24.05.2022, 12:59

Eskişehir öteden beri aydınlık bir Cumhuriyet kentidir!

Geçtiğimiz hafta Murat Kahyaoğlu ile söyleşimin ilk bölümünü aktarmıştım. Bugün ikinci bölümü yayınlamanın zamanı geldi. İlk bölümü okuyamayanlar ya da anımsamak isteyenler BURAYA tıklayarak ulaşabilirler...

*****

Murat Kahyaoğlu - Söyleşi - BÖLÜM 2

Eskişehir öteden beri aydınlık bir CUMHURİYET kentidir” 

B. YUMRUKAYA: Gerek TÖS dönemindeki çalışmalarınızda, gerekse 1973’de CHP milletvekili seçim çalışmaları sırasında; Eskişehir’de geçmişten gelen sol-sosyal demokrat bir kültür olduğuna ilişkin belirtiler var mıydı? Varsa nasıl tarif edersiniz? Çünkü, son yıllarda yerel seçim sonuçlarına da bakarak, Eskişehir’in sol-sosyal demokrat bir kent olduğu, hatta CHP’nin İç Anadolu'daki kalesi olduğu hep söylenir, yoksa son yıllarda mı böyle bir değişim oldu?

M. KAHYAOĞLU: Eskişehir öteden beri aydınlık bir CUMHURİYET kentidir. ESKİŞEHİR, 1923’de cumhuriyete birçok çağdaş, uygar, demokratik birikimlerle girmiştir. Cumhuriyet dönemiyle birlikte de, cumhuriyetin gözdesi aydınlık bir cumhuriyet kenti olmuştur. Cumhuriyetin her türlü yatırımı -kültür, sanat, sanayi- adeta Eskişehir’de odaklanmıştır. Yani sosyal, demokratik, çağdaş gelişmeler sadece son yılların ürünü değildir.

Eskişehir Vilayet Meydanı'nda cumhuriyet coşkusundan bir kare...

Bunları sadece satır başları ile vermek isterim...

- GÖÇLER: Türkiye ve Eskişehir 1850 yılından bu yana çeşitli tarihlerde Balkanlardan, Kafkaslardan ve dünyanın birçok yerinden Göçler almıştır. Tatarlar, Çerkezler, Abazalar, Türkmenler çoğunluktadır. Bu göçlerin kentimize birçok olumlu katkıları olmuştur. İçe dönük sanayileşme sürecine, sanayi birikimine, orta sınıfın gelişmesine yararları olmuştur. Örneğin; 1917-1919 yıllarında Kırım ve Kazan’dan gelen tatarların tarım alanına getirdikleri tekniklerle tarımın gelişmesine büyük katkıları olmuştur. 1950’de Bulgaristan’dan Eskişehir’e gelenler de yeni imalat teknikleri getirmişlerdir. Bütün bunlar aydınlanmanın, demokrasinin, barışın, sosyal ilişkilerin zenginleşmesine yol açmıştır.

- Osmanlı dönemi 1894 BERLİN-BAĞDAT DEMİRYOLU sanayinin ve nitelikli elemanların yetişmesi ve sosyal gelişme açısından önemlidir. Eskişehir’i birçok kentten farklılaştıran, Cumhuriyetin ilk yıllarında kamu yatırımları için uygun bir çekim merkezi olmasıdır. Mesela 1926 Tayyare bakım atölyeleri, 1933 Şeker fabrikasının kuruluşu... Şeker fabrikası adeta bir köy enstitüsü gibiydi. Etrafına ışık saçan, çalışmaları ve etkinlikleri uygar değişimler getiren, örneğin; şeker fabrikası tarlalarında, ürünler yetiştiriliyor, ekiliyor, biçiliyordu. Salonlarında tiyatro, opera, bale, konferanslar, sergiler gerçekleştiriliyordu. Riyaseti cumhur filarmoni orkestrası konserler veriyordu.

Eskişehir Kazım Taşkent Şeker Fabrikası

- 1930 sonrası Hava Kuvvetlerinin Eskişehir’e gelmesi, kentin sosyal yaşantısını etkiliyordu.

- Eskişehir’de Halk Evleri açılması, yerel basının canlı ve dinamik olması ve 1950’lerde, kentte 18 gazete çıkarılması kentin kültür hayatına ivme kazandırıyordu.

- 1927’de Kurt Kiremit, Aslan Kiremit fabrikalarının kurulması, toprak sanayinin gelişmesi.

- Sümerbank basma fabrikasının kurulması.

- 1940 Köy Enstitüsünün kurulması ile aydınlanmanın meşalesi  Eskişehir’de yanıyordu. Bu enstitülerin demokratik, laik, üretken ve bilimsel eğitimi, çocuklarımızın ve çevrenin gelişmesini birlikte getiriyordu.

- ELBETTE DAHA SONRALARI 3 ÜNİVERSİTEMİZİN, HEM BİLİMSEL ÇALIŞMALARIYLA, HEMDE ÖĞRENCİ POTANSİYELİ İLE KENTİMİZE KATKILARINI GÖZ ARDI EDEMEYİZ.

- ESKİŞEHİR HER YÖNÜYLE BİR CUMHURİYET KENTİDİR. Cumhuriyetle birlikte büyümüş, gelişmiş, cumhuriyetin büyümesine ve güçlenmesine de katkı yapmıştır.

Eskişehir'in sembollerinden biri haline gelen Ulus Anıtı

Görüldüğü gibi Eskişehir’e cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren her alanda çok büyük yatırımlar yapılmıştır.

HER YATIRIM VE GİRİŞİM UYGARLIK DEMEKTİR, SOSYAL DEVLET DEMEKTİR, DEMOKRASİ DEMEKTİR. EĞİTİM DEMEKTİR, GELİŞME DEMEKTİR, BARIŞ DEMEKTİR, ÜRETİM DEMEKTİR, ÖRGÜTLENME DEMEKTİR. KÜLTÜR DEMEKTİR.

Eskişehir insanı bu donanımla, alt yapıyla, hep iyiden, güzelden yana olmuş, güzel gelişmeleri, değişimleri hep desteklemiş ve alkışlamıştır.

O nedenle demokrasi, sosyal demokrasi... Özgürlük, barış, kültür, sanat her dönemde büyük gelişmeler göstermiştir Eskişehir'de... Buna; sanayi, ticaret kuruluşlarının, üniversitelerin, ÖZELLİKLE BELEDİYELERİMİZİN büyük katkıları olmuştur.

sürecek…

saglisolluhaber.com

Yorumlar (1)
Mehmet Sadık Bozkurt 2 yıl önce
.Güzel bir yazı olmus. Vekilimi de yazanıni da kutluyorum.
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@