banner298

banner194

14.06.2022, 14:07

Siyaset aslında çok güzel ve onurlu bir uğraştır!

Murat Kahyaoğlu ile söyleşimin ilk ve ikinci bölümünü aktarmıştım. Bugün üçüncü bölümü yayınlamanın zamanı geldi. İlk bölümü okuyamayanlar ya da anımsamak isteyenler BURAYA, ikinci bölümü okumak isteyenler ise BURAYA tıklayarak ulaşabilirler...

*****

Murat Kahyaoğlu - Söyleşi - BÖLÜM 3

“Siyaset aslında çok güzel ve onurlu bir uğraştır”

B. YUMRUKAYA: Kitabınıza da adını verdiğiniz, “siyasetin güzel ve çirkin yüzü” ile anlatmak istediğiniz nedir?

Murat Kahyaoğlu tarafından 2011'de kaleme alınıp yayınlanan 'Öğretmen Örgütlenmesinde Eskişehir Örneği: Siyasetin Güzel ve Çirkin Yüzü' isimli kitap...

M. KAHYAOĞLU: Evet, siyasetin çirkin ve güzel yüzü...

Siyasetin çirkin yüzüne örnekler vereyim bakın...

Mesela bir ilçe başkanının 'senin kazanacağını bilseydik, ne eder eder kazandırmazdık' demesi… Ve devamı… Siyasetin çirkin yüzüdür. Aslında önceki ifadelerimde de bunu detaylıca aktarmıştım.

Bir de bakın; Milli Eğitim Bakanı Necdet Uğur’a İl ve İlçe başkanlarının yazdığı beni karalayan mektupla; hem Eskişehir’e, hem de ülkeye hizmet etme imkânımın yok edilmesi çok çirkindir.

Hem aday olduğum dönemde, hem de milletvekili olduktan sonra bana parti ile ilgili yerel bilgilerin verilmek istenmemesi siyasetin çirkin yüzüdür.

Oysa parti tüzüğü Madde: 7-B.e. der ki: Bırakın milletvekilini, her üyenin parti ile ilgili bilgileri istemek hakkıdır.

Siyasetin güzel yüzü konusunda örnekler vermem gerekirse...

Siyaset aslında çok güzel ve onurlu bir uğraştır. Bu anlamda siyaset insanımızın yaşamını kolaylaştırmak, mutluluğunu çoğaltmak, Eskişehir’i daha yaşanabilir kılacak düşünceler, projeler üreterek yaşama geçirmek demektir.

Mesela Cumhuriyet Halk Partisi'nin amaçlarından birkaç örnek verelim:

Siyasal yaşamda erdemli olmak, erdemliliği savunmak, korumak ve gerçekleştirmek.

Halkın mutluluğunu, gönencini ve yönetime katılma olanağını arttırmak.

Haklardan ve özgürlüklerden eşit olarak yararlanılmasını sağlamak.

Her türlü ayırımcılığa ve dışlanmaya karşı mücadele etmek CHP’li olmanın ön koşuludur. Bu uğraşlardan daha güzel ne olabilir ki?

Bir köye ortaokul yaptırmak, öğrenci yurtlarının daha sağlıklı olması için uğraş vermek, geleceği inşa eden öğretmenlerin özlük sorunlarının çözümüne katkı yapmak, eğitimin daha çağdaş, daha demokrat, daha cumhuriyetçi, daha barışçı, paylaşımcı, sorgulayıcı, araştırıcı olması için mecliste araştırma önergeleri vermek, siyasetin güzel yüzü için örneklerdir.

B. YUMRUKAYA: CHP Eskişehir 2. sıradan milletvekili adayı oldunuz ve CHP seçimlerde üç milletvekili çıkardı, hatta üçüncü sıradaki aday seçilebileceğine bile inanmıyordu, il-ilçe örgütleri de size 'dışarıdan geldi' gözü ile soğuk davranıyor, il-ilçe örgütlerinin inanarak çalışmadığını hissediyorsunuz, bu şartlar da CHP’nin üç vekil çıkarmasının altında öğretmenlerin etkisi ve ön seçim yapılmasının etkisi var mıydı?

M. KAHYAOĞLU: 1971 darbesiyle, TÖS kapatıldıktan sonra, benim milletvekili adayı olmamı öneren de, milletvekili seçilmemi sağlayan da öğretmen arkadaşlarımdır. O nedenle bu onurlu göreve seçilmeme neden oldukları için minnettarım. Öğretmenler bir ülkenin, bir toplumun geleceğini inşa eden mimarlardır. Bir ülkenin geleceğinin çağdaş, uygar, demokrat, barışçı olarak inşa edilmesi, ancak; çocuklarımızın özgür, soran, sorgulayan, araştıran, analitik düşünen, adaletten, laik, demokratik cumhuriyetten, Atatürk’ten yana nesiller yetiştirmesiyle olasıdır. O nedenle donanımlı, ufku geniş, kendini sürekli yenileyen, özgüvenli, sevgi dolu örgütlü öğretmen eğitimin odağında olan en önemli unsurdur. Bir başka deyişle olmazsa olmazdır.  

Toplumun ve ülkenin ekonomik ve sosyal sorunları çözülmeden öğretmenlerin ve eğitimin sorunları çözülemez. Öğretmene düşen bir görev de, çocukların öğretmeni olmaktan öte halkın da öğretmeni olmaktır. Halkı da, yurttaşı da aydınlatmak, uyandırmaktır. İşte bu öğretmen milletvekili olunca da, sadece seçildiği bölgenin ve grubun değil tüm ülkenin milletvekilidir. Bu öğretmen, sadece öğretmenin ve eğitimin sorunlarıyla değil tüm ülkenin sorunlarıyla ilgilenecektir. Bu öğretmen, kendi örgütlenmesini sağlamanın ötesinde halkı da örgütleyecektir. Çünkü o, örgütlü toplum olmadan sorunların çözülemeyeceğini bilir. 

Bu amaçlara ulaşma bağlamında; Ortaokulu olmayan büyük köylere, ortaokul açmak için uğraş verecektir. Seyitgazi'de, Ayvalı köyü, Sivrihisar'da Aydınlık köyü, merkezde Keskin köyü ortaokulları gibi...

Elbette Eskişehir’de çalışan öğretmenlerin, kutsal inşa görevini huzurlu ve mutlu yapabilmesi için onların özlük ve mesleki sorunları konusunda TBMM’de soru ve araştırma önergeleri verilecektir; tayin, nakil, hak arama, ders kitaplarının çağdaş, bilimsel açıdan incelenmesi, araştırılması, öğretmenlerin sağlık, sosyal yardım sandığının daha iyi hizmet vermesi, Eskişehir’de öğrenci yurtlarının daha iyi hizmet verebilmesi ve kapasitesinin arttırılması ve benzeri gibi...

Ayrıca Eskişehir için çok önemli saydığım, pancar, boraks, toryum konularında çalışmalar sürekli gündemde tutulan konular olacaktır.

Yapılan tüm çalışmalar konusunda parti örgütünü ve yurttaşları bilgilendirmenin çok önemli olduğunu biliyorduk. Bu amaçla 'her ay barış haber bülteni' adıyla bir yayın organı çıkarıyorduk ve adreslere gönderiyorduk.

Sürecek...

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@