banner298

banner194

01.12.2022, 13:14

CHP'de aday belirlemede örgütün ağırlığı veya rolü hiç olmadı!

Murat Kahyaoğlu ile söyleşimin ilk, ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci bölümünü aktarmıştım. Bugün altıncı ve son bölümü yayınlamanın zamanı geldi. Şimdiden söyleyeyim, son bölüm epey uzun ancak ilgi çekici. İlk bölümü okuyamayanlar ya da anımsamak isteyenler BURAYA, ikinci bölümü okumak isteyenler BURAYA, üçüncü bölümü okumak isteyenler BURAYA, dördüncü bölümü okumak isteyenler BURAYA, beşinci bölümü okumak isteyenler ise BURAYA tıklayarak ulaşabilirler...

*****

Murat Kahyaoğlu - Söyleşi - BÖLÜM 6

Önce, Murat Kahyaoğlu ile yaptığımız söyleşinin son bölümlerinin ana başlıklarını sıralamak isterim

- Chp de aday belirlemede, örgütün ağırlığı veya rolü hiç olmadı

- Belediyelerimiz Türkiye’ye örnek belediyelerdir

- CHP nin Eskişehir’de bir yerel yönetim projesi yoktur

- Toplumcu belediyelerimiz başarılı projeleriyle Eskişehir’in cumhuriyet kenti olarak gelişmesine, bir barış ve demokrasi adası olmasına büyük katkılar sağlamışlardır

- Seçimlerden sonra en geç iki ay içinde danışma kurullarının toplanarak seçim değerlendirmesi yapması gereği vardır

- Sosyal demokrat partilerde kanatların önemi

*****

Ana başlıkları sıraladıktan sonra söyleşimize başlayalım...

"Ecevit, CHP de aktif siyaset yapanlardan uzak duruyordu"

B. YUMRUKAYA:12.Eylül 1980 sonrasına; diğer partiler ile birlikte CHP de kapatıldı ve Ecevit CHP den istifa etti, solda yapılan hiçbir siyasal çalışmaya katılmayıp, daha sonra DSP kuruluş çalışmalarına başladı ve Eskişehir’de Av. Metin Ünsal ile birlikte, kuruluş çalışmaları içinde siz de bulundunuz, bu çalışmalardaki rolünüz neydi? DSP kuruluş çalışmalarını Av. Metin Ünsal’ın yürüttüğü ekip içinde, Av. Kazım Kurt, Fırıncı Kadir Mülazımoğlu, Ahmet Taylan, Salih Yürü, Yorgancı Mincan, Ersin Ertürk, ve benim gibi bir çok isim dışında, özellikte memur kesim, dışarıdan müthiş bir destek veriyordu, özelikle tarım-ormancılık alanında çalışan memurlar, örneğin, rahmetli Mustafa Mansız, Orhan Uzun gibi, ayrıca köylerden, ilçelerden gelen epey insan ile ve merkezde işçi sendikaları ve üyelerinden oluşan insanlar ile kısa sürede çok diri bir ekip oluşmuştu. Cep telefonunun olmadığı o günlerde, bir saat içinde en az 60-80 kişi anında toplanabiliyordu. Bu çalışmaların sırrı, kapatılan TÖS ve CHP’de birlikte çalıştığınız dinamik insanların da işin içinde olması mıydı?

M. KAHYAOĞLU: Sayın B. Ecevit CHP den ayrıldıktan sonra CHP de aktif siyaset yapanlardan uzak duruyordu. CHP de siyaset yapanlardan hiç birine DSP nin kuruluşunda aktif görev vermiyordu. O nedenle Eskişehirde DSP nin kuruluş çalışmalarında görevli değildim.

Görev verilenlere yardımcı oluyor, danışmanlık yapıyordum.

Bildiğim kadarıyla Eskişehir’de DSP nin kuruluşunda görev verilen arkadaşlar şunlardı.

Metin Ünsal, Ahmet Taylan, Ertekin Tanrıyakul. Ayrıca birçok arkadaş kuruluş çalışmalarına katkı veriyordu.

Ben CHP dışında resmen hiçbir kuruluşun çalışmalarına katılmadım. Sadece benden istenilenlere yardımcı oldum. CHP kuruluş çalışmaları sonrasında da ilk CHP yönetiminde görev aldım.

B. YUMRUKAYA: DSP Eskişehir resmi kuruluş çalışmalarına yani il ilçe başkanlarının atanmasına kısa bir zaman kala, gazetelerde Ecevit’in sıkıntıda olduğu ve evdeki halılarını satmayı düşündüğü yazıldı, bu haber üzerine, Eskişehir ekibi Ecevit için, kendi aralarında para toplayarak elden teslim ettiklerini biliyoruz ve hemen bundan kısa bir zaman sonra DSP il ve merkez ilçe başkanlıklarına atamalar yapılarak resmi kuruluş çalışmaları başlamış oluyor ama sizin yardımcı olduğunuz gruba hiçbir görev verilmiyor, bu tavrı ve gelişen olayları nasıl açıklarsınız?

M. KAHYAOĞLU: Gördüğüm kadarıyla Ecevit CHP ye ve siyasete pek bulaşmamış yeni insanlar arıyordu. Oysa bizin ismini verdiğimiz ve çevremizde olan arkadaşların neredeyse hepsi CHP liydi. CHP ye ve CHP lilere büyük tepkisi vardı.

Alan çalışmalarında CHP lilerin ve CHP örgütlerinin ziyaret edilmesi istenmiyordu.

Oysa çalışmalarla ilgili Ankara’ya gönderilen raporlarda CHP örgütlerinin de ziyaret edildiği yazılıyordu.

Tüm bu nedenlerle seçimlere az kala DSP kurucu yönetimine yeni ve kamu oyunun hiç tanımadığı isimler getirildi.

ARKADAŞLARIN HIZLA BİR ARAYA GELMESİNİN VE KATKI VERMESİNİN NEDENLERİ ŞÖYLE İFADE EDİLEBİLİR:

  • Bülent Ecevit’ in KARİZMASI

  • 12 EYLÜL’ ÜN BASKICI VE HUKUK DIŞI TUTUMUNA KARŞI YAPILAN DEMOKRASİ VE ONUR MÜCADELESİ

  • MÜCADELEDE MOTİVASYONU BESLEYEN HEYECAN VE HAKSIZLIKLARA KARŞI ÖFKE PATLAMASI.

"Chp de aday belirlemede, örgütün ağırlığı veya rolü hiç olmadı!" 

B. YUMRUKAYA: CHP Eskişehir’de üç dönem il başkanlığı yaptınız ve örgütün hemen hemen bütün genel ve yerel seçim çalışmalarında görev aldınız, gerek milletvekili, gerek belediye başkan adaylarının belirlenmesinde parti örgütünün rolü oldu mu?

M. KAHYAOĞLU: Milletvekillerini ve belediye başkanlarını belirlemede örgütün hiçbir zaman ağırlığı olmadı. Belirlemeyi hep genel merkezde ki ve yereldeki güç odakları yaptı.

Belediye meclis üyelerini , il, ilçe başkanlarını, hatta delegeleri yereldeki güç odakları belirledi.

Genel başkan açıkça Eskişehir’i Büyükşehir belediye başkanına emanet ediyorsa, örgütü yok sayıyorsa söylenecek başka bir söz yoktur.

Böyle bir yaklaşım, örgütün işlevsizleştirilmesi sosyal demokrasinin felsefesi ve ilkeleriyle bağdaşmaz. CHP nin üye partisi ve örgüt partisi olması boşlukta kalır.

B. YUMRUKAYA: Eskişehir’de CHP'li belediyelerin çalışmalarını nasıl değerlendirirsiniz?

M. KAHYAOĞLU: Belediyelerimiz Türkiye’ye örnek belediyelerdir.

ŞİMDİ BU YAKLAŞIMLARIN IŞIĞIDA, ESKİŞEHİR’ DEKİ BELEDİYELERE VE CHP ÖRGÜTÜNE BAKALIM: 

Eskişehir’deki CHP li belediyeler yerel siyaset üretmenin odağı olarak çok başarılı çalışmalara ve projelere imza attılar, atıyorlar. İnsanlarımızın yaşamını kolaylaştırıyorlar. Birçok sorunlarını çözerek ve onlara dokunarak yaşama sevinçlerini arttırdılar, arttırıyorlar.

Yereldeki siyasetten ve belediyelerimizin toplumcu, halkçı projelerinden örnekler verelim:

Önce şunu belirtmeliyiz. Eskişehir’deki CHP li belediyeler klasik belediyeciliği aşarak toplumcu , halkçı ,sanatsal, kültürel belediyeciliği tüm boyutlarıyla hayata geçirmişlerdir.

Her etkinlikte ve projede kent ve kentlilik bilincini öne çıkarmışlar ve katılımcı belediyeciliği özenle uygulamışlardır.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDEN BAZI ÖRNEKLER;

Yılmaz büyükerşen Balmumu Heykeller müzesi

Kent Belleği Müzesi

Kurtuluş Müzesi

Cam Sanatları Müzesi

Kent park, Sazova parkı

Bilim merkezi ve Uzay evi

Masal Şatosu

Hayvanat Bahçesi, Akvaryum

ESMEK; Meslek edindirme eğitim merkezi, Gençlik merkezleri, turistik el sanatları merkezi, ilçelerde eğitim merkezleri, Yaz okulları,

Çeşitli kurslar, ( EL SANATLARI,bilişim,spor, dans,sanat- tasarım ve benzeri )

Es çocuk evi, kadın dayanışma merkezi, sosyal yardım hizmetleri, Sağlık hizmetleri, Sosyal belediyecilik, ulaşım, Akıllı şehirle ilgili hizmetler, Kentsel dönüşümler ( Porsuk, Gündoğdu ) ve daha birçok 

TEPEBAŞI BELEDİYESİNDEN BAZI ÖRNEKLER:  

Sağlıklı şehirler projesi, BELDE EVLERİ ,Sanat merkezleri, Yaz okulları, AKILLI KENT-Yaşam köyü, HOBİ BAHÇELERİ, Eko okullar, GENÇLİK VE ÇOCUK MERKEZLERİ, Çocuk ve gençlik senfoni orkestraları, Pişmiş toprak sempozyumu ve etkinlikleri , EKOOLOJİK PAZARLAR, spor tesisleri, parklar, İmece merkezi, AŞEVİ, Evde sağlık hizmetleri, AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI POLİKLİNİĞİ, Aşağı söğütönün de Alzheimer ve sağlıklı yaşam merkezi, GÜNEŞTEN ENERJİ ÜRETİMİ, Engelliler montaj atölyesi VARLIĞINIZ SAĞLIĞIMIZ ANITI ve daha birçok….  

ODUNPAZARI BELEDİYESİNDEN BAZI ÖRNEKLER  

HALK MARKET, HALK İÇİN KÜTÜPHANELER, Kız öğrenci yurdu, Kreşler ve gündüz bakımevleri, çocuk merkezleri oyun evleri, Evde bakım hizmetleri, HALK MERKEZLERİ, ULUSLARARASI CAM VE AHŞAP HEYKEL FESTİVALİ, Omek kadın kooperatifi, Gençlik merkezleri, Aş evi, Yaz spor okulları ve spor tesisleri, Hamam yolu projesi, Yeni ormanlar ve orman içi tesisler, Parklar, Ahşap eserler, daktilo, fotoğraf, kültür sanat, kırım tatar GELERİLERİ, ÇAĞDAŞ SANAT GALERİSİ, NİKAH VE DAVET SALoNU, Fidan üretim merkezi, Arıköy projesi, İlk yer altı çöp konteynerleri. Ve daha birçok 

Bir kısmını örnek olarak verdiğimiz bu projelerin ve etkinliklerin hepsi;

  • Halka dokunarak ve onlarla birlikte gerçekleşmiştir. Onların yaşamlarında bazı değişimler ve güzelliklere neden olmuş, yaşama sevinçlerini arttırmıştır.

  • Bu projelerin birçoğu Türkiye’de ve dünyada tektir.

  • Bu projelerin Eskişehir’e getirdiği çok sayıda Uluslar arası ve ulusal ödüller vardır.

  • BU PROJELER VE ETKİNLİKLER CHP YE KARŞI OLUŞTURULAN BİRÇOK ÖN YARGIYI YIKMIŞTIR. “ CHP yönetemez …..CHP iktidar olursa yardımları keser…CHP dine karşıdır vb”  

BUNLAR YEREL SİYASETİN VE ODAĞINDAKİ BELEDİYELERİN EN CANLI EN PARLAK, EN BAŞARILI ÖRNEKLERİDİR.

YERELde, CHP OLARAK İKTİDARDAYIZ. HEM DE GÜÇLÜ BİR İKTİDARIZ. Belediyelerimiz TÜRKİYE’YE ÖRNEK BELEDİYELER. O NEDENLE BELEDİYELERİMİZiN OYLARI HER SEÇİMDE ARTIYOR. ANCAK NE YAZIK Kİ CHP NİN, MİLLETVEKİLİ SEÇİMLERİNDE OYU ARTMIYOR 

2018 Milletvekili seçimlerinde Eskişehir’in MV sayısı yedi ye çıktı, CHP nin MV sayısı üçten ikiye düştü Neden. Bu SON SEÇİMLERDE ve daha önceki seçimlerde de benzeri durumları YAŞADIK. Ama masaya yatırarak bu sonuçları hiç değerlendirmedik ve de danışma kurullarında görüşmedik. Bu bence bir akıl tutulmasıdır. Bunun mantıklı bir açıklamasının olacağını düşünemiyorum.

2O18 GENEL MV VE 2019 YEREL SEÇİMLERİN SONUÇLARINA bir BAKALIM;

Yerel Seçimler:

- BÜYÜKŞEHİR: CHP…Y. BÜYÜKERŞEN….285.588…….% 52,28

- AKP.. B. SAKALLI………….246.486…….% 45,12

- ODUNPAZARI : CHP…K.KURT……………….120.165 ….% 48,39

- AKP….VOLKAN DOĞAN..113.038 …..% 45.54

- TEPEBAŞI ………..CHP…..A.ATAÇ……………..124.259…….% 56.29

- AKP…..HASAN TUÇ………90,611……….% 41.05

Genel milletvekili seçimleri:

ODUNPAZARI AKP……… ………………… 94.421

CHP…………………………….91.901

TEPEBAŞI………….AKP…………………………….88.061

CHP……………………………75.602

SONUÇ….TÜM ESKİŞEHİR’ DE “ilçelerde” CHP…AKP nin gerisinde

AKP……….3 Mv…………%..38.8

CHP………2 Mv…………% 32.3

CHP ESKİŞEHİR’ DE YERELDE İKTİDARDADIR. ANCAK BU İKTİDARIN GÜCÜNÜ YETERİNCE DEVREYE SOKARAK AKP KARŞISINDA OY POTANSİYELİNİ ARTTIRAMAMIŞTIR.

Çünkü CHP nin Eskişehir’de bir yerel yönetim projesi yoktur.

PEKİ NASIL BİR YEREL YÖNETİM PROJESİ

Yerel iktidarımızla, Eskişehir’e yaptığımız hizmetler bizi yıllardır iktidarda tutuyor. Hem de oylarımızı her seçimde çoğaltarak.

Bu başarı; TOPLUMCU, HALKÇI, KATILIMCI, PAYLAŞIMCI, DEMOKRAT BELEDİYECİLİK ANLAYIŞIMIZIN VE UYGULAMALARIMIZIN ÜRÜNÜDÜR.

Çünkü biz yerel iktidarımızla, sağcı, rantçı genel iktidarın bütün engellemelerine rağmen, başta ÇOCUKLARIMIZ, KADINLARIMIZ, GENÇLERİMİZ , YAŞLILARIMIZ VE ENGELİLERİMİZ OLMAK ÜZERE BÜTÜN HALKIMIZIN YAŞAMINA MADDİ VE KÜLTÜREL ZENGİNLİKLER KATMAYI , YAŞAMLARINI ZENGİNLEŞTİRMESİNİ BAŞARIYORUZ.

SONUÇTA ;

  • Eskişehir, batı standartlarında dünyanın en yaşanabilir kentleri sıralamasında ilklere girmeyi başarmıştır.

  • Yerel yönetimleri geliştirdiği projelerle kadınlara, çocuklara, gençlere yeni yaşam alanları yaratarak hayallerini gerçekleştirmiştir.

  • Tiyatrolarıyla, orkestralarıyla, operası ile ve daha birçok sanat etkinlikleriyle Eskişehir’in bir kültür ve sanat kenti olmasını sağlamışlardır.

  • Eskişehir’in büyük parklara sahip olması, yeşili bol ve halkın rahat soluk alabileceği bir kent olması bu halkçı belediyelerin eseridir.

  • Kentin içinden geçen porsuk , Eskişehir’in gerçek bir incisi olmuş gondollarıyla, motorlarıyla, işlevi zenginleşmiş ve turizme büyük katkı yapmış, insanlarımızın yaşamını olumlu yönde etkilemiştir.

  • Kentimiz, ülkemiz insanının ve dünyanın değişimleri ve gelişmeleri görmek için akın ettiği önemli bir TURİZM kenti olmuştur . Bu bağlamda hızla otel sayısı artmış, hizmet alanları çoğalmıştır.

  • Toplumcu belediyelerimiz başarılı projeleriyle Eskişehir’in cumhuriyet kenti olarak gelişmesine, bir barış ve demokrasi adası olmasına büyük katkılar sağlamışlardır.  

B. YUMRUKAYA: Yine birçok kongrelerde divan başkanlığı yaptınız, ayrıca kongre konuşmalarınız oldu, oralarda yaptığınız konuşmaların çoğuna şahit oldum, dikkat ettiğim konu hep parti içi demokrasiye değinirdiniz, özelikle il kongrelerinin çarşaf liste ile yapılmasını savundunuz, neden?

M. KAHYAOĞLU: ESKİŞEHİR’DE SHP VE CHP DE BİRKAÇ KEZ İL BAŞKANLIĞI YAPAN BİR PARTİLİ OLARAK; PARTİNİN GENEL KURULLARINDA, İL İLÇE DANIŞMA KURULLARINDA, PAZAR TOPLANTILARINDA VE PARTİLİLERLE SOHPETLERDE ÜZERİNDE EN ÇOK DURDUĞUM KONULAR; CHP DE DEMOKRASİ, PARTİİÇİ DEMOKRASİ, AKTİF ÜYE, ÖRGÜTLENME, KANATLAR, EĞİTİM, İLETİŞİM VE YEREL SİYASET OLDU.

ÇÜNKÜ sosyal demokrat partiler ve CHP özünde;

BİR ÜYE PARTİSİDİR.

BİR ÖRGÜT PARTİSİDİR.

BİR İDEOLOJİ PARTİSİDİR

Bunlar CHP ‘nin olmazsa olmazıdır.

Ne var ki bu unsurlar CHP yeterince hayata geçmiş sayılamaz.

CHP de ÜYENİN ÖNEMİNDEN BAŞLAYALIM :  

Üye, partinin temelidir, özüdür,kanıdır, canıdır, gerçek sahibidir. Demokratik yapılanmanın en önemli öğesidir. CHP lilik bir yaşam biçimidir. Üye güçlü ise, donanımlı ise CHP yerel örgütlerde de, genel merkezde de güçlüdür. Ancak üye partisi olmanın yolu, ciddi ve bilinçli bir eğitimden, üyelerin toplumun en uç noktalarına kadar tüm yaşam alanlarında örgütlenmesinden geçer. CHP üyesi, örgütlü ve güçlü olmanın yalnızca partiye üye olarak katılmak olmadığını bilir. Önemli olan parti görevlerine katılmak AKTİF ÜYE_yurttaş olmaktır. Öteden beri hep söyleriz. CHP de % 5_10 civarında aktif üye vardır. Neden ? 

Çünkü, parti üyelerinin aktif siyaset yapma alanları DARALTILMIŞTIR. CHP üyelerinin oluşturduğu siyaset ve proje üreten platformlar, kanatlar itibar ve destek görmemiş ,Siyaset ve proje üretme yalnızca belli güç odaklarının işi olarak algılanmıştır. Aklını başkalarına emanet eden ve kongrelerde sadece oy aracı olan üyeler itibar görmüş, teşvik edilmiş, desteklenmiştir. 

ÜYELERİN, PARTİ TÜZÜĞÜNDEKİ TÜM HAKLARINI KULLANMASI MUTLAKA SAĞLANMALI, ÜYELERİN SİYASET YAPMA ALANLARI GENİŞLETİİLMELİDİR. 

Tüzükte üyelerin en temel hakkı olan; Milletvekillerini, belediye başkanlarını, belediye meclis üyelerini , delegeleri partinin tüm üyeleri seçmelidir. Genel kurullarda blok liste kalkmalı, tek seçenek çarşaf liste olmalıdır. ÖN SEÇİMİN ÜYELERCE YAPILMASI İSE CHP NİN OLMAZSA OLMAZI OLMALIDIR.  

BAKINIZ PARTİ TÜZÜĞÜ NE DİYOR: 

Madde 58- TBMM için aday belirlemede ÖNCELİKLİ yöntem ÖN SEÇİMDİR “ Bütün üyeler oy kullanır” 

Madde .61; Yerel seçimlerde adayların belirlenmesine ilişkin kurallar yönetmeliğe bırakılmıştır.  

YÖNETMELİK- Madde : 7- Parti adayları üç yöntemle saptanır.

  • a. Ön seçim, b. Aday yoklaması c. Merkez yoklaması 

ÖNCELİKLİ YÖNTEM HEPSİNDE ÖN SEÇİM YÖNTEMİDİR. 

ÇARŞAF LİSTE: 

Kongreler: Madde 48- İl ve ilçe kongrelerinde seçimlerde kural tek ve ortak listedir. “ Çarşaf liste “ 

ANCAK diye devam ediyor. Üyelerin onda biri önerge verirse ve genel kurul kabul ederse..blok liste ile seçim yapılır.…….. 

Bu “ANCAK “ ibaresi üyelerin iradesine ipotek koymak demektir. Üyeleri bloklaştırmak ve bir grubu dışlamak demektir.Başka bir deyişle ötekileştirmek demektir. Bu üyelerin hepsi sosyal demokrat değil mi ? barıştan, adaletten, uzlaşmadan, aydınlanmadan, cumhuriyetten yana değil mi ? Bu , üyelerin özgür karar alma hakkına engellemek olmuyor mu ? Partiiçi demokrasiyi boğmak olmuyor mu ?. Üyeleri ve örgütü etkisizleştirmek olmuyor mu ?.  

Elbette belli alanlarda uzman kişilerin, Mv olması için genel merkeze belli bir kontenjan tanınmalıdır. % 5 gibi.  

Ayrıca, bazı bölgelerin sosyolojik yapıları “ aşiretlerin güçlü ve egemen olması gibi “ gereği merkez yoklaması yapılması düşünülebilir. 

Ön seçimde, üyelerin iradesinin ve katılımın gücüne bakınız.  

CHP GEÇMİŞİNDE ÖN SEÇİM VE ÖNSEÇİMSİZ YAPILAN SEÇİM SONUÇLAR

YIL - YER - YÖNTEM - KİM - SONUÇ

1973 Ankara Bel Bşk ön seçim V. Dalokay Kazandı

1977 Ankara bel Bşk Ön seçim Ali Dinçer Kazandı 

1984 Ankara Bel. Bşk. Atama SODEP V. Dalokay Kaybetti

1989 Ankara Bel Bşk Ön seçim SHP M. Karayalçın Kazandı

1994 Ankara Bel. Bşk atama SHP K.Göymen Kaybetti

1999 Ankara bel.Bşk. Atama CHP M. Karayalçın..Kaybetti

2004 Ankara Bel. Bşka. Atama CHP Yılmaz Ateş Kaybetti

2009 Ankara Bel Bşk. Atama CHP M. Karayalçın kaybetti

2014 Ankara Bel Bşk Atama CHP Mansur Yavaş Kaybetti

1973 İstan.Bel Bşk. Ön seçim CHP Ahmet İsvan Kazandı 

1977 İst. Bele. Bşk. Ön seçim Aytekin Kotil Kazandı

1984 İst. Bel. Bşk. Atama Sodep Korel Göymen Kaybet

1989 İst Bel Bşk. Ön seçim SHP N. Sözen Kazandı

1994 İst Bel Bşk. Atama SHP Z. Livaneli Kaybetti

1999 İst Bel. Bşk. Atama CHP Adnan Polat Kaybetti

2004 İst. Bel Bşk. Atama CHP Sefa Sirmen Kaybetti

2009 İst. Bel Bşk. Atama K. Kılıçtaroğlu Kaybetti

2014 İst Bel Başk Atama M. Sarıgül Kaybetti  

1973 Eskişehir Bel Bşk. Ön seçim S.Vardar Kazandı

1977 Esk. Bel Bşk. Ön seçim E. Sönmez Az Farkla Kay

1989Esk Bel Bşk. Ön Seçim S.Vardar Kazandı

2004 Esk. Bel. Bşk Atama Kaybetti

2009 Esk. Bel Bşk Atama Aydın Güngör..Kaybetti

2014 Esk Bel Bşk Atama CHP Yılmaz Büyükerşen Kazandı

Not 1: Eskişehir’de CHP atama yaparak kazandığı tek seçim Yılmaz Büyükerşen’ledir.

  • Önseçim ve atama ile ilgili bilgiler, parti eğitimcisi ERSİN ERTÜRK’ÜN bir araştırmasından alınmıştır.

B. YUMRUKAYA: Parti örgütlerindeki çalışmaları nasıl değerlendirirsiniz?

M. KAHYAOĞLU: TÜM YAŞAM ALANLARINDA ÖRGÜTLENMEK SOSYAL DEMOKRAT PARTİLERDE OLMAZSA OLMAZDIR 

ÇÜNKÜ ÖRGÜTLENMEK ÖZGÜRLEŞMEKTİR, 

ÖRGÜTLENMEK KARARLARA KATILMAKTIR, HAYATA KATILMAKTIR,  

ÖRGÜTLENMEK CUMHURİYETTİR, DEMOKRASİDİR 

ÖRGÜTLENMEK HAYATI KOLAYLAŞTIRMAKTIR. 

ÖRGÜTLENMEK MAHALLE SORUNLARINI BELEDİYE MECLİSİNİN GÜNDEMİNE TAŞIMAKTIR. 

Çağdaş insan örgütlü insandır. 

Örgütlü olmayan insan ne kadar donanımlı olursa olsun YALNIZ İNSANDIR. Düşüncelerini gerçekleştirme olanağı yoktur.  

Sosyal demokrat partiler bir örgütler ağıdır. Bu ağı kurmadan ve işlevli hale getirmeden, başarı mümkün değildir. BU ÖRGÜTLER AĞINDA; 

SANDIK SOKAK ÖRGÜTLERMELERİ VARDIR, APARTMAN VE SİTE ÖRGÜTLENMELERİ VARDIR, İŞ YERİ ÖRGÜTLENMELERİ VARDIR. MAHALLEDEKİ, SOKAKLARDAKİ ÖBEKLER VARDIR, HER MAHALLENİN ÖRGÜTLÜ DELEGELERİ VARDIR, KADIN VE GENÇLİK KOLLARI VARDIR, PARTİDE SİYASET ÜRETEN KANATLAR VARDIR, PARTİ İÇİ KOMİSYONLAR VARDIR, MAHALLE MECLİSLERİ VARDIR. TÜZÜKTE: 

MADDE 30: SEÇİM ÖRGÜTLENMELERİ VARDIR, 

MADDE 30 K. PARTİ BÜROLARI AÇMA OLANAĞI VARDIR 

Madde 46. İL VE İLÇELERİN İKİ YILDA BİR SEÇİMSİZ KONGRELER YAPMASI OLANAĞI VARDIR.  

MADDE. 57 .B..C . ÜÇ AYDA BİR İL VE İLÇELERİN DANIŞMA KURULLARINI TOPLAMASI VARDIR. AYRICA YEREL VE GENEL SEÇİMLERDEN SONRA EN GEÇ İKİ AY İÇİNDE DANIŞMA KURULLARININ TOPLANARAK SEÇİM DEĞERLENDİRMESİ YAPMASI GEREĞİ VARDIR

MADDE 24. İL VE İLÇE ÖRGÜTLERİNİN ÖRGÜT YAPISI İÇİNDE ÇALIŞMA GRUPLARI VE SORUMLULUK ALANLARI OLUŞTURMASI GÖREVİ VARDIR.  

MADDE 26. MAHALLEDE PARTİ ÜYELERİNİN SEÇECEĞİ MAHALLE ÇALIŞMA GRUPLARI VARDIR. BU GRUPLAR TÜZÜKTE 3 KİŞİ OLARAK BELİRLENMİŞTİR. ELBETTE MAHALLENİN BÜYÜKLÜĞÜNE GÖRE BU SAYI 5- 7 OLABİLİR. BU GRUP MAHALLENİN YÖNETİM KURULUDUR.  

ÖRGÜTLENMEDE TEMEL İLKELER ŞUNLARDIR: 

1. Her kademede ve tüm yaşam alanlarında örgütlenmek ön koşuldur. 

2. Örgüt en az iki kişiden oluşur. Mahallelere bir temsilci görevlendirmek örgütlenmek değildir. Tek kişi yalnız adamdır.

3. Yaşam alanlarında görev yapan tüm örgütlerin detaylı görev tanımları yapılmalıdır.

4.Tüm örgütler sürekli, kalıcı ve sürdürülebilir olmalıdır. 

Şimdi düşünelim!..

Sözünü ettiğimiz örgütlerin ve örgütler ağının ne kadarı ve ne ölçüde hayata geçmektedir. Tepede üç- beş kişinin ürettiği makro politikalarla bir parti sosyal demokrat olmaz. Böyle bir yönetim adı OLİGARŞİDİR. “ oligarşi, küçük ve ayrıcalıklı bir grubun egemen olduğu yönetim şeklidir.” Ben konuşmalarımda oligarşiden söz etmiyorum, GÜÇ odakları diyorum. Sosyal demokrat partilerde işin özü ve gereği, bütün üyelerin bulunduğu yaşam alanlarında işlevli ve örgütlü olması, politika üretiminde aktif rol almasıdır. Partiye üye olmanın anlamı da budur.

O nedenle Sosyal demokrat partilerde “ CHP” de eğitim çok önemli ve önceliklidir. Ağırlıklı olarak sosyal demokrat bilinç ve CHP kültürü bütün üyelerce özümsenmeli ve içselleştirilmelidir. 

B. YUMRUKAYA: Sosyal demokrat partilerde öteden beri kanatların olması gerektiğini söylersiniz, Eskişehir’de kanatlar var mı? 

SOSYAL DEMOKRAT PARTİLERDE KANATLARIN ÖNEMİ 

M. KAHYAOĞLU: Kanatlar ayni düşünceyi paylaşan ve siyaset üreten parti üyelerinin oluşturduğu gruplardır. 

Sosyal demokrat partilerde kanatlar partinin CAN SUYUDUR. 

KANATLAR hizip değildir. Sosyal demokrat partiler için siyaset üreten odaklardır. Ürettikleri yerel siyasetleri partinin yetkili organlarına raporlarlar. Ayrıca parti organlarının istediği alanlarda araştırmalar, gözlemler yaparak sonucu ilgili organlara sunarlar. 

Kanatlar kişilere ve kongrelere dönük çalışmazlar. Hedefleri partinin büyümesi, güçlenmesi ve başarısıdır. Eski dönemlerde partide çok başarılı kanatlar olmuştur. Daha sonraları oligarşi egemen olunca hizipler etkili ve etkin olmuş, kanatlar etkisizleşmiştir. 

ESKİŞEHİR’DE SON YILLADA DİKKATE DEĞER İKİ KANAT OLUŞMUŞ , YERELE İLİŞKİN ÇOK SAYIDA SİYASET ÜRETEREK İLGİLİLERE VE İLGİ DUYANLARA SUNMUŞLARDIR. 

1. MURAT Kahyaoğlu’ nun kolaylaştırıcılığını yaptığı KANAT “ 2002 yılında SEVGİ Akmen’in il başkanlığı döneminde kurulan EĞİTİM BİRİMİnin devamıdır” 

Pandemi dönemine kadar on beş günde veya ayda bir toplanarak birçok yerel projeye imza atmıştır. 

Bu kanatta görev yapan GÖNÜLLÜ arkadaşlar şunlardır. 

MURAT Kahyaoğlu, OKTAR Yavuz, MUSTAFA Depecik, İLYAS Küçükcan, BİRCAN Bircan, MUHARREM Kubat, NURETTİN Altan, ARİF Aytekin, AHMET Çakır 

ÜRETİMLERİNDEN ÖRNEKLER: 1987 yılında BURSA Bölge toplantısı için hazırlanan rapor. “ SOKAK ve SANDIK ESASINA GÖRE ÖRGÜTLENME “ İl başkanı ABDÜLKADİR ADAR tarafından sunuldu.

  1. “CHP de yeni tüzük , yeni yapılanma ve partiiçi demokrasi” 2014

  2. “Büyükşehir belediye yasasının getirdiği sorunlar ve Eskişehir’ de kentsel dönüşüm “ 2013”

  3. 30 mart 2014 de yapılacak olan yerel seçimlerde CHP nin Eskişehir’de seçim stratejisi ve GEZİ RUHU “2013”

  4. Eskişehir’ de CHP nin yeniden yapılanması “ 2016 “

  5. CHP nin Eskişehir’ de seçim kampanyası yönetimi ve Stratejisi “ ocak 2014”

  6. Seçime yönelik öbek örgütlenmesi ve öbeklerin görevleri

  7. 1.1.2016 tarihinde Deliklitaş mahallesinde CHP nin üye profili

Bu yerel siyaset üreten KANAT’ A zaman zaman katılarak katkı verenler “ Sevgi Akmen, Azmi Kerman, Feyyaz Uysal, İlyas Küçükcan, Aydın Nefesoğlu “ 

İKİNCİ KANAT: ERSİN ERTÜRK’ÜN KOLAYLAŞTIRICILIĞINI YAPTIĞI “KARINCALAR KANADI “DIR.  

15 GÜNDE BİR TOPLANIP, YEREL SİYASETE İLİŞKİN PROJELER VE RAPORLAR ÜRETMİŞTİR. Bu grup herkese açık bir gruptu. Bu nedenle birinci gruptan farklıydı. 

ÜRETİMLERİNDEN ÖRNEKLER:

  1. Yenikent mahallesinde CHP üyelerinin yapısı ve profili “ 8 eylül 2017 “

  2. Yenikent mahallesi çalışma grubu programı

  3. KARINCA ların amacı, neden Karıncalar

  4. Üye ve seçmen davranışları, propaganda yöntemleri

  5. 2019 yerel seçim raporu ve öneriler. “ Kazanılmış Eskişehir’den, kaybedilmiş Eskişehir’e”

  6. 2019 yerel seçimlerinin önemi “ RAPOR “

  7. İKTİDAR KENDİNİ HAZIR HİSSETMEKLE BAŞLAR. o halda haydi chp tüm örgütleri ile hep beraber iktidar yürüyüşüne “ 2017 “

SİZE YENİKENT MAHALLESİ CHP ÜYELERİ PROFİLİNDEN BİR ANEKDOT “ 2017 “

  • Yenikent’te 360 üye bulunuyor

  • 144 üyenin telefon bilgileri yok

  • 30 kişinin telefonu ayni kişiye ait

  • Mahalleden taşınanların bir kısmı hala yenikent’te kayıtlı

  • İstifa edenler hala listede kayıtlı görünüyor

  • Mahallede oturan 23 kişinin adresleri başka yerde görünüyor.

BU KADAR EMEK VEREN, SİYASET ÜRETEN, ESKİŞEHİR’İN ÖNEMLİ BİR DİNAMİĞİ OLAN KARINCALAR KANADI’NDAN YARARLANMAK, TEŞEKKÜR ETMEK , ÖDÜL VERMEK GEREKİRKEN, ONLARI BAZI GÜÇ ODATLARI HİÇ SEVMEDİ. GRUBUN DAĞILMASI İÇİN NE GEREKİYORSA YAPTILAR VE SONUNDA GRUP DAĞILDI. KİM KAYBETTİ. Karar sizin. 

O nedenle üyelerimize sosyal demokrasinin eğitimini vermek bu kavramları içselleştirmelerini sağlamak son derece de önemlidir.  

B. YUMRUKAYA: Parti içi demokrasi çalışıyor mu? 

M. KAHYAOĞLU: Genel başkanımız önceki konuşmalarında şunları söylüyor. 

Biz CHP olarak Cumhuriyeti kurduk, çok partili rejime geçtik. Şimdi hedefimiz CUMHURİYETİ DEMOKRASİ İLE TAÇLANDIRMAKTIR. 

Bunu İKİNCİ YÜZYILA ÇAĞRIDA DA İFADE EDİYOR . Ve söyle diyor . Demokrasi sadece kağıt üzerinde kalmıştır. 

Genel başkanımız başka bir konuşmasında da şöyle diyor. Partiiçi demokrasiyi parti içinde işletemezsek, Türkiye’ demokrasiyi getirme iddiamız inandırıcı olmaz. 

O NEDENLE PARTİ İÇİNDE DEMOKRASİYİ BÜTÜN BOYUTLARIYLA HAYATA GEÇİRMEK ZORUNDAYIZ.  

CHP ‘ nin üye partisi olduğunu unutmadan öncelikle üyelerin siyaset yapma alanlarını genişletmeliyiz. 

Bunun için TÜZÜKte mevcut olan demokratik mekanizmalar işletilmeliyiz.  

Delegelik sistemini kaldırılmasını partiiçi demokrasi açısından önemli sayıyoruz 

Partide bütün seçimler tüm üyelerin katılımı ile yapılması katılımcı demokrasinin olmazsa olmazı sayıyoruz. 

Üyelerin siyaset üretmesi ve siyasi kararlara katılması için mekanizmalar oluşturulmalıyız. Kanatların oluşması ve teşvik edilmesini bu anlamda önemlidir. 

Partinin örgütler ağını hızla işlevli hale getirilmeliyiz. 

Bunları hayata geçirmek için mevcut tüzüğü eksiksiz uygulamalıyız,  

Bu yaklaşımlar ve uygulamalar parti içi demokrasinin önemli adımlarıdır. 

B. YUMRUKAYA: Belediyelerin yerel olarak siyaset üretmesine nasıl bakıyorsunuz? Önerileriniz var mı?

M. KAHYAOĞLU: Yerelde siyaset üretmek, halkla birlikte siyaset yapmanın tek yolu ve yöntemidir 

Yerelde siyaset üretimi, insanların yaşadıkları yerlerin; sokakların, mahallelerin, ilçelerin illerin daha yaşanabilir olmasını hedefler. Yerel siyaset, selam mesafesinde insanlara dokunarak yapılır. tarlada, kahvede, sitede, bağda, bahçede, onlarla birlikte, onları örgütleyerek, tanıyarak, onlar için maddi ve kültürel zenginlikler üreterek yapılır. onların ortak yaşam alanlarında her türlü ihtiyaçlarını karşılayacak koşulları oluşturarak mutlu ve huzurlu olmalarını sağlamak için yapılır..

Sol siyasetin, özellikle yerelde sosyal demokrat siyasetin iki önemli işlevi vardır.

  1. Toplumda ve partide İÇ DİNAMİKLER YARATMAK

Çağımızın demokrasi anlayışı temsili değil, katılımcı demokrasi anlayışıdır. Bilgi çağında temsili demokrasideki tek düze yetiştirilmiş bireyin yerini AKTİF BİREY “ Yurttaş” almıştır. Katılımcı demokraside başarının dayanağı İŞLEVLİ, SORUMLU, BİLİNÇLİ, KATILIMCI,AYDINLANMIŞ AKTİF YURTTAŞTIR.

Katılımcı demokraside siyasetin işlevi, iç dinamikleri geliŞtirerek TOPLUMSAL DEĞİŞİMİ SAĞLAMAKTIR.

CHP TOPLUMDA VE PARTİDE İÇ DİNAMİKLERİ YARATAMIYOR VE HAREKETE GEÇİREMİYORSA O ZAAMAN SİYASET YAPMANIN BİR ANLAMI OLMAZ. İç dinamikler iktidarda da, muhalefette de üretilebilir.

İÇ DİNAMİKLER NEDİR? NASIL OLUŞTURULUR ?

  • Yeni kurumsal düzenlemeler “ toplumda ve partide “

  • Aktif yurttaşlar oluşturma

  • Ülke için, yerel için anlamlı projeler üretebilme “ Projeler geleceğe dönük siyasetlerdir, sorunlara çözüm üretmektir, özgüvendir, yaratıcılıktır”

  • Yerel sorunları, STK lar ve yerel girişimlerle çözmek

  • Politikayı şeffaf ve demokratik hale getirmek

  • Taklitçi değil yaratıcı olmak

  • Parti üyelerinin yaşadığı yerlerde örgütlenmesi ve işlevli olması

  • Yerelde araştırma inceleme ve kodlanmamış bilgi üretmek.

  • Partinin ve partililerin kendilerini sürekli yenilemesi, kısacası yeni bir siyaset kültürü üretmektir.

  1. Sol siyasetin ikinci işlevi SİYASET ÜRETMEKTİR “ özellikle yerel siyaset” partiler siyaset üretmenin araçlarıdır.

Siyaset yukarda da vurguladığımız gibi , maddi ve kültürel zenginlikler üreterek insanların yaşamını kolaylaştırmak, zenginleştirmek ve yaşam alanlarını daha yaşanabilir kılmaktır. Bunun için de yaşam alanlarının sorunlarının çözülmese ve bağlamda projeler üretilmesi gerekir.

HALKIN KATILMADIĞI HİÇBİR ÇÖZÜM, PROJE KALICI OLMAZ. O NEDENLE VE PROJELER ÇÖZÜMLER, O YERLEŞİMDE YAŞAYANLARIN AKLI, BİLİNCİ ,BİRİKİMİ, HEYECANI, BİLGİSİ KATILARAK O İNSANLAR TARAFINDAN ÖZÜMSENEREK YAPILMALIDIR.

Yerelde siyaset için kitlelere ulaşmanın kanallarını yeni bir anlayışla , metotla ve içerikle, değişen koşulları da dikkate alarak, halkla birlikte açmalıyız. 

Bu noktada, yerel siyasetin önemini vurgulayan ERDAL İNÖNÜ’nün bir tespitinden söz edelim;

Parti okulu eğitimlerinde BURHAN ŞEN ATALAR ; anlatıyor,

Diyor ki Şen Atalar, RAHMETLİ İNÖNÜN’ ÜN bir tespiti var,

“ Yerel örgütlere gidiyorsun, sizin burada ne gibi sorunlarınız var diyorsun; yerel yönetici yerel sorunları anlatacağı yerde, hemen memleketin genel siyasetini anlatmaya başlıyor.”

Bu çok ciddi bir sorun. Yerelin önemiyle ilgili bir örnek veriyor. , Kahraman Maraş’ta CHP nin son 30 yılı ( 1973- 2010) ile ilgili bir kitap yazılmış. 30 yılın siyasal verilerini çok güzel analiz etmiş. HALUK GÜL ‘ün bu çalışması harika bir örnek. Yerelde bu tür çalışmalar yok, ya da çok az.

Biz de Eskişehir’den bir katkı yapalım.

Parti eğitimcisi ve KARINCALAR Kanadı’ nın kurucusu ERSİN ERTÜRK’ün bir çalışması var. SON BEŞ YILIN SEÇİM SONUÇLARINI RAPOR ETMİŞ VE ANALIZLERİNİ YAPMIŞ, ÖNERİLERİNİ DE SUNMUŞ. Çok önemli ve örnek bir çalışma. Ama gerekli ilgiyi görmemiş. 

YERELDE SİYASET ÜRETİMİNİN DİNAMİĞİ BELEDİYELERDİR.

Yerelde siyaset üretmek, başarmanın olmazsa olmazıdır.

CHP Lİ SOSYAL DEMOKRAT BELEDİYELER DE BU DİNAMİĞİN ODAĞINDADIR. CHP; 1968 den beri yükselen kentsel adalet, özgürlük hareketleri ve yerel demokratik gelişmeleri, sosyal demokrasinin değerleriyle bütünleştirerek yaşama geçirmiş ve belediyecilikte yeni bir dönemi başlatmıştır. BU DÖNEM TOPLUMCU VE HALKÇI BELEDİYECİLİK DÖNEMİDİR.

Halkçı toplumcu belediyecilikte bizim ilham kaynağımız Ankara’ da VEDAT Dalokay , İstanbul’DA AHMET İsvan, İzmir’de İHSAN Alyanak, Çanakkale’de REŞAT Tabak,İzmit’te EROL Köse belediyeciliğidir.

Bu dönem, rantçı ve sağcı partilerin genel iktidarda olduğu dönemdir. Bu gün olduğu gibi

Bu dönem sağcı iktidarların CHP nin yerel iktidarlarını başarısız kılmak için bir sürü engel çıkardıkları dönemdir. Bu gün olduğu gibi.

1970 lerde deki CHP nin toplumcu halkçı belediyelerinin ürettiği siyaset anlayışının temel ilkeleri şunlardır;

  • Demokratik, özgürlükçü ve özerk belediyecilik

  • Üretici belediyecilik

  • Kaynak yaratıcı belediyecilik

  • Projeci belediyecilik

  • Tüketimi düzenleyici belediyecilik

  • Bütünlükçü belediyecilik

  • Halkı ve sivil toplum kuruluşlarını karar mekanizmalarına katan belediyecilik

1970 sonrası CHP belediyeleri bu yeni dönemde halka hizmette harikalar yarattılar. Genel iktidarda olan rantçı ve sağcı partilerin bütün engellemelerini aşarak 1977 de CHP nin oyunu % 42 lere YÜKSELTTİLER.

1977 seçim bildirgelerini de hazırlayan ve seçimin organizasyonu yapan bu başarılı belediye başkanlarını 1977 de Genel Başkanımız B. Ecevit aday göstermedi. Bu karar, bana göre CHP nin , iktidara giden yoları döşenirken yapılan önemli bir yanlıştı.

1989 YEREL SEÇİMLERİNDE Erdal İNÖNÜ’nün genel başkanlığı döneminde gene CHP büyük bir başarıya imza attı. ANKARA,da Murat KARAYALÇIN, İSTANBUL’ da Nurettin SÖZEN, İZMİR’ de Yüksel ÇAKMUR belediye başkanı oldular. Ayrıca 42 ilde’de yerelde iktidar olduk.

Ne var ki CHP bu dönemde kötü bir performans sergiledi.

İstanbul’ daki çöp yığınları, bir süre susuz kalması, İski’deki yolsuzluk olayı epeyce başımızı ağırttı. Ayrıca sağcı iktidar belediyelerimizin elini kolunu bağlıyordu. Belediyeler arasında yeterli uyum sağlanamadı. Parti enerjisinin büyük kısmı iç çekişmelerde harcandı. Seçim kampanyalarında gündeme gelen yolsuzlukların üzerini gereğince gidilemedi , büyük güven kaybı yaşandı. Halkla iletişim zayıftı. Birçok olumlu hizmetle ilgili bilgiler halka ulaşamadı. İktidar olan ANAP İstanbul metro ve su barajları yapımını çok geciktirdi. En önemli nedenlerden biri de Belediye başkanlarının PARTİ KONGRELERİNDE taraf olmasıydı. Parti içinde bir hizbin başkanı olmak değil partinin ve halkın başkanı olmak gerekirdi.

Ankara’da Murat KARAYALÇIN BAŞARILIYDI. Ancak 1994 seçimine bir yıl kala , belediye başkanlığından ayrılarak SHP genel başkanı oldu. Genel başkanlıkta da belediye başkanlığındaki başarısını gösteremedi.

BİR BAŞKA ÇOK ÖNEMLİ NEDEN DE ŞU İDİ. CHP ikinci kez DENİZ BEYKAL’IN BAŞKANLIĞINDA YENİ KURULMUŞTU “ 1992 “ . Buna rağmen 1994 yerel seçimlerinde SHP nin karşısına, Ankara ve İstanbul’ da aday çıkardı. Böylece Ankara’yı Melih GÖKÇEK’e , İstanbul’u da Recep Tayyip Erdoğan’a armağan ettik.

Çünkü İstanbul’da ve Ankara’ CHP ile SHP nin oy toplamı AKP yi çok çok geçiyordu.

Sonuçda, 1994 belediye seçimlerinde İSTANBUL ANKARA, dahil pek çok il ve ilçeyi kaybettik. CHP yi iktidara taşıyacak yolda kendi ellerimizle bir kez daha yanlış yaptık, genel iktidarı kaçırdık.

NE YAZIK Kİ 2019 A KADAR da BELEDİYELERDE BEKLENEN BAŞARIYI HİÇ SAĞLAYAMADIK.

2019 YEREL SEÇİMLERİ CHP NİN ÜÇÜNCÜ BÜYÜK ZAFERİDİR, ( 1973-1989—2019 )

Bu büyük başarı CHP’ nin birikiminin ve deneyimlerinin ürünüdür. Genel başkanımız K.Kılıçtaroğlu’nun belirlediği stratejinin ve taktiklerin sonucta büyük katkısı vardır..

Başta ANKARA, İSTANBUL, İZMİR olmak üzere bir çok önemli büyük şehir kazanılmıştır. ESKİŞEHİR, ANTALYA, MERSİN, ADANA, MUĞLU, HATAY, AYDIN ve daha birçok ilde CHP yerelde iktidar olmuştur.

1973 ve 1989 da olduğu gibi gene genel iktidarda SAĞCI ve RANTÇI AKP vardır. CHP nin işi zordur ama bu konuda deneyimlidir, birikimlidir. AKAP CHP li belediyelere her türlü zorluk, engel çıkarmaktadır. CHP bu engelleri 1973 ve 1989 deneyimleri ile aşarak birçok başarıya imza atıyorlar. ( örnekler; şeffaf katılımcı pratikleri devreye sokuyorlar. İhaleler , meclis oturumları medyadan veriliyor. Bütün plan ve programların hazırlanmasına yurttaş aktif katılıyor, çeşitli çalıştaylar yapılıyor ve etkilikler projeler halka sunuluyor. Katılımcı bütçeler yapılıyor, askıda ekmek, askıda fatura vb uygulamalar yapılıyor. Kooperatifler kuruluyor, tasarruf önlemleri alınıyor, güneş enerjisinden elektrik üretiliyor. Ve daha bir çok.

YEREL YÖNETİMLER PROJESİ VE SOMUT ADIMLAR

CHP örgütümüzle birlikte, merkezdeki üç belediyemizin ürettiği projeleri ve etkinlikleri geniş kitlelere ulaştırmanın zamanıdır. Bütün projeler, insanları kucaklayan, yaşamlarını kolaylaştıran, zenginleştiren, sorunlarını çözen, yaşama sevinçlerini çoğaltan projelerdir. Zaten siyaset yapmanın amacı da budur.

Gözlemler ve görüşmeler şunu gösteriyor. Geniş kitlelerin bu projelerin birçoğundan haberi yoktur. Bu nedenle CHP ne uzak duran, oy vermeyen kesimlere ulaşmalıyız projelerimizi anlatmalıyız ve onların yararına sunmalıyız.

Bunu sağlamak için, üç belediyemizin ve CHP örgütlerinin bütün kurumsal kimlikleriyle bir araya gelmesi ve projelerini geniş kitlelere ulaştırması amacıyla programlar üretmesi yaşamsaldır.

CHP nin handikapı, yerel başarılarının yeteri kadar partiye yansımamasıdır. Parti içi kliklerle, hiziplerle, egolarla bu olmaz. Sokakta CHP nin bütün değişimi, dönüşümü görülebilmelidir.

Çok farklı görüşleri olan ALTI parti belli bir hedef için bir araya gelebiliyorsa, ayni görüşleri paylaşan CHP li belediyelerle, CHP örgütünün bir araya gelmesinden daha kolay ne olabilir.

BU BAĞLAMDA ŞU SOMUT ADIMLARI ATMALIYIZ;

  1. Önce STRATEJİMİZİ belirlemeliyiz. Antalya’ da il başkanları toplantısında belirlenen strateji satır başlarıyla şöyledir.

  • Hedef kitlemiz bize oy vermeyen gruplardır, yaşam alanlarıdır.

  • Belediyelerimizin projelerini ve başarılarını anlatmalıyız,

  • Seçmen yurttaşları dinlemeliyiz. Dinleme odaklı olmalıyız

  • Örgüt içinde yeni yapılanmalar oluşturmalı, ekipler kurmalıyız,

  • Gençleri ve kadınları iyi değerlendirmeliyiz

  • Eleştirilere pek girmemeliyiz, eleştirilerin yeri örgüt içi kurullardır.

  1. Partide bir üst birim oluşturun.. “ merkezdeki üç belediyemiz ve il ilçe örgütleri temsilcileriyle “

  2. Bu birim belediyelerimizin bütün projelerini ve etkinliklerini içeren bir rapor hazırlasın.

  3. Bu rapordaki projeler, öncelikle partinin kurullarında görüşülsün, bölgelere ve yaşam alanlarına göre değerlendirilsin, sonra kurul üyelerine dağıtılsın. Çünkü önce CHP nin sorumlu birimleri donanımlı ve hazır olmalıdır.Bu birimler şunlardır.

  • İl- ilçe kadın kolları

  • İl- ilçe gençlik kolları

  • Danışma kurulları

  • Mahalle çalışma grupları

  • Öbek sorumluları

  • CHP li muhtarlar

  • Önceki il başkanları, ilçe başkanları ve Mv leri

  • Belediye meclis üyeleri

Bu çalışma grupları bütün yaşam alanlarında , özellikle karşı gruplara ulaşarak , ilgi alanlarını dikkate alarak projelerimizi anlatacaklardır.

( Evler, siteler, taksi durakları, STK lar, odalar, kahveler,kanaat önderleri , apartman yöneticileri, sanayi siteleri vb)

  • Çeşitli bölgelerde Standlar açılacaktır.

  • Tespit edilen mahallelerden özellikle kadınlar ve ilgilenenler rehber eşliğinde proje alanlarına götürülerek gezdirilecek ve bilgilendirilecektir.

  • Rapordaki projelerin içeriğini yansıtacak, küçük sloganlar, broşürler, bildiriler hazırlanacak, STANTLARI ziyaret eden yurttaşlarımıza , otobüsle gezdirdiğimiz gruplara, kahvelere verilecek ve tüm yaşam alanlarında uygun yerlere bırakılacaktır.

  1. Görevli her bireyin, her grubun, her yapının görev tanımları yapılacaktır.

  2. Belli aralıklarla “ 15 günde bir olabilir”” çalışma grupları, örgütler, mahalle ve grup temsilcileri bir araya gelerek çalışmaları değerlendirecek, eksikleri görerek daha büyük başarılara koşacaklardır.

  3. Üst birim, bütün etkinliklerin zaman çizelgesini ve programını yaparak tüm görevlilere dağıtacaktır.

Böylece partinin bütün aktif unsurları, örgütler ağı eylem içinde olacaktır.

ÇÜNKÜ ÇÖZÜM EYLEMDİR.

BİR DÜŞÜNCE, FİKİR EYLEME GEÇMİYORSA,

BEYİNDE İŞGAL ETTİĞİ HÜCRE KADAR BÜYÜKTÜR.

Sonuç: Öyle umuyorum ki..!

Bu proje içtenlikle ,özveriyle ve heyecanla uygulanırsa!

İki hedef gerçekleşecektir,

  1. Belediyelerimizin her seçimde çoğaltarak aldığı oylar, büyük ölçüde CHP ne yansıyacaktır.

  2. Eskişehir’ de milletvekili sayımız. 2 den, 3 e ve 4 e çıkacaktır.

-SON-

saglisolluhaber.com

Yorumlar (0)
10
açık

Gelişmelerden Haberdar Olun

@